Paz Castelló. Wawancara karo penulis Ora ana siji wae sing bakal welas asih

Photography: Situs web Paz Castelló.

Paz Castello, panulis saka Alicante kanthi karier dawa ing jagad komunikasi, nampilake novel anyar kanthi irah-irahan Ora ana siji wae sing bakal welas asih. Dheweke wiwit nerbitake ing 2013 karo Pati 9 taun. Judhul liyane wis Jenengku ditulis ing lawang toilet, Wolulas wulan lan sedina y Tombol 104. ing matur nuwun sanget wektu sing wis sampeyan aturake kanggo aku kanggo iki Interview ing kana dheweke crita babagan novel anyar lan liya-liyane.

Paz Castelló - Wawancara

  • Saiki KASUSUSTRAN: Novel paling anyar yaiku Kalorone ora bakal duwe karep. Apa sing sampeyan critakake ing kene?  

PEACE CASTELLO: En Ora ana siji wae sing bakal welas asih (Edhisi B) crita critane Camila lan Nora, sing wiwitane bisa uga katon loro wanita sing beda banget miturut umur lan kahanan sing penting, nanging bakal dingerteni yen dheweke duwe kesamaan: loro Dheweke digunakake dening para pria biyen lan saiki dheweke ora wedi ngadhepi, njupuk keputusan sing mengaruhi uripe. Camila minangka wanita diwasa sing milih pisah karo bojone. Iki nggawe dheweke entuk perjanjian cerai sing duwe bathi kanthi curiga.

Nalika nyelidiki niat sing didhelikake saka bekas pasangane, dheweke ketemu karo Nora, siswa enom, umur rong puluh taun luwih enom saka dheweke, sing wis rahasia wiwit pirang-pirang taun lan sing teka ing Alicante kanggo mbales dendam. Antarane Camila lan Nora ana hubungan sing istimewa banget karo warna thriller, nanging kanthi sensualitas ing ndhuwur. Yaiku a crita sadulur lan pemberdayaan wanita, kanthi misteri lan intrik sing kuat banget.

  • AL: Apa sampeyan bisa ngeling-eling buku pisanan sing sampeyan waca?

PC: Kayane aku kelingan sing judhul Crita Emas. Aku ora bisa ngandhani penulis. Ana siji kumpulan crita rada moral nanging pancen wayah. Bapakku tuku kanggo aku ing pasar loak. Dheweke seneng banget karo barang antik. Nalika awal taun pitung puluhan banjur dadi buku lawas. Aku kelingan dheweke uga nuku Moby Dick, nanging mengko dak waca. 

  • AL: Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

PC: Babagan pisanan sing dakkirim yaiku geguritan. Wiwit cilik aku wiwit maca kamulyan kuwat lan aku seneng banget. Aku kira, sawetara cara, aku nyoba nuladha dheweke.

  • AL: Apa buku pisanan sing nggumunake sampeyan lan kenapa?

PC: Nalika aku rolas, aku wis maca Angin wetan, angin kulon, saka Mutiara S. Buck. Aku menehi kesan banget amarga liwat buku lan nalika aku isih cilik, aku nemokake budaya liya, cara mikir lan ngerti jagad liyane. Budaya tradisional Tionghoa mungsuh mentalitas barat sing digambarake ing novel kasebut saya kaget banget. Utamane peran wanita ing macem-macem komunitas.

  • AL: Panulis favorit kuwi? Sampeyan bisa dadi luwih saka siji lan kabeh wektu.

PC: Aku arep tetep karo Agatha Christie, kanggo genre sing ditulis lan dadi wanita pionir lan apik banget. Mesthi ana akeh penulis sing narik kawigaten aku, nanging amarga nyebutake kabeh ora adil karo wong liya, aku isih ditinggal karo misteri misteri sing hebat.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

PC: Sampeyan angel banget milih, nanging pikirane kayata, Pangeran cilik. Minangka bocah, aku mesthi seneng banget. Rasane kaya kancane khayalan. Uga ing Alicia dening Lewis Carroll. Nanging dhaptar bakal telas.

  • AL: Apa kabiasaan khusus nalika nulis utawa maca?

PC: Mung loro: sandhangan meneng lan kepenak. Saka ing kono lelungan diwiwiti.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

PC: Aku kudu nulis ning omah. Aku ora ngerti fokus ing papan liya. Ana sing nulis ing perpustakaan utawa uga kopi. Aku butuh kesepian lan ketenangan. Kanggo kula, iki minangka negara trance sing aku butuh konsentrasi mutlak.

  • AL: Genre liyane sing disenengi?

PC: Sing paling disenengi yaiku thriller nanging aku maca kabeh. Sing dakkarepake yaiku supaya crita apik lan crita apik. Aku uga maca puisi lan Teatro.

  • TO THE: Apa sing sampeyan waca saiki? Lan nulis?

PC: Trilogi Pungkasan Blas Ruiz-Grau, Sampeyan ora bakal mati. Aku pungkasan novel. Liyane noir domestik kanthi masalah sosial sing panas banget. Nganti saiki aku bisa ngetung.

  • AL: Miturut sampeyan kepiye pemandangan penerbitan? Akeh banget buku, akeh banget pengarang?

PC: Iki a jagad angel lan angel banget. Banget kompetitif lan ora suwe, angger-angger pemasaran kadhang kala luwih kuat tinimbang karo paugeran sastra. Aku nyoba lunga adoh energi kasebut sing kadang ngubengi sektor kasebut lan fokus nggawe literatur sing apik. Aku dadi penulis, kuwi tugasku. Kabeh liyane ora bisa dak kontrol.

Kayane wis mesthi ana wong sing nulis, mung internet sing nggawe kita luwih katon. Pungkasane mesthi kedadeyan sawetara keseimbangan antarane penawaran lan permintaan, kaya ing sektor liyane. Iki ora ateges adil lan kerusakan agunan ora kedadeyan.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan, utawa apa sampeyan bisa njaga prekara sing positif kanggo novel mbesuk?

PC: Secara pribadi, krisis iki wis dadi pengayaan. Untunge, kesehatan wis ngormati kita. Aku mesthi nyoba ngekstrak sing positif saka kahanan sing angel. Pungkasan, kita kudu ngowahi kahanan. Nanging, aku ora ngira yen digunakake ing buku-buku sing dak tulis. Aku mratelakake panemume butuh wektu lan jarak kanggo latar mburi apa sing wis disinaoni kanggo internal lan mbantu kita kreatif. Aku luwih aplikasi ing level pribadi. Aku ngucapake matur nuwun saben dina kanggo kabeh kabecikan sing ditawakake urip. Aku luwih ngurmati perkara-perkara cilik.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.