José Ramón Gómez Cabezas: «Kanggo nelukake wong sing maca yaiku munggah ing Everest»

Fotografi: José Ramón Gómez Cabezas. Facebook.

Jose Ramon Gomez Cabezas wis dirilis novel anyar, Balad sing digantung, nanging mlebu uga Requiem kanggo penari kothak musik, Mata sing ora weruh o Serangan Marshall. Iku psikolog lan nggabungake profesi karo nulis. Sampeyan uga Presiden Asosiasi Novelpol (Kanca Sastra Polisi). Lan dheweke minangka warga negara Ciudad Real.

Aku ngormati wektu, pengabdian lan kabecikan sampeyan kanggo wawancara iki, dheweke nyritakake babagan apa wae: penulis, buku lan karakter favorit, proyek mbesuk lan kepiye dheweke ndeleng lanskap sosial lan editorial sing kita lakoni.

WAWANCARA Karo JOSÉ RAMÓN GÓMEZ CABEZAS

  • WARTA KAPUSTAKAN: Apa sampeyan ngelingi buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

JOSÉ RAMÓN GÓMEZ CABEZAS: Aku ora kelingan buku apa sejatine, mbayangake komik saka Mortadelo lan Filemón utawa crita Bruguera liyane sing dawa. Aku kelingan takon marang bapakku kanggo tuku loro cicilan koleksi kasebut Lingkaran Kadurjanan yen iklan ing televisi, nanging nalika umur sewelas utawa rolas taun, mesthine aku ora ngerti amarga aku ora mbaleni maneh. Buku pisanan sing nggawe aku kesengsem yaiku Bukit Whatership. Aku bakal maca nalika umurku rolas utawa telulas taun lan aku isih kelingan nate seneng banget.

  • AL: Apa buku sing mengaruhi sampeyan lan kenapa?

JRGC: Kaya sing dakkandhani, iya Bukit Whatership, de Richard Adams. Iku gesang koloni terwelu, kepiye carane diatur, aturan lan kepiye salah sawijining nerak. Iki crita klasik, nanging iki pisanan aku ketemu lan kanthi pikiran remaja kaya aku, iku cocog.

  • AL: Sapa sing dadi penulis favoritmu? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman.

JRGC: Aku ora duwe penulis favorit, luwih akeh, saiki, klasik. Ya, sejatine aku seneng banget nemokake penulis sing ora dingerteni kabeh, nanging aku ora bakal bisa ngandhani mung siji.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

JRGC: Lha Sam spade Ora bakal ala, ketemu lan ngancani dheweke tur nalika semana, Arcady Renko uga ora gelem mikir. UTAWA Bolongan Harry. Waca, pungkasane aku ngemas dhewe.

  • AL: Apa hobi nalika nulis utawa maca?

JRGC: Akhir-akhir iki, nalika nulis, aku seneng ninggalake sawetara baris supaya crita kasebut dilanjutake, malah ukara separo pisanan lan sing dadi pemicu. Nalika maca aku ora duwe hobi. Pirang-pirang taun kepungkur aku meksa nindakake perkara kasebut terminar kanggo maca buku, sanajan aku ora seneng. Saiki aku wis rada tuwa, aku luwih akeh ngurmati wektu.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

JRGC: Ing maca Aku seneng banget karo bengi. Nulungi aku nyelehake awan lan santai. Ing nulis meh mesthi dening sesuk Nalika aku duwe wektu paling akeh kanggo bisa.

  • AL: Ana komisioner, inspektur, polisi, utawa detektif nyata utawa fiksi saka kene utawa luar negeri sing wis menehi pengaruh kanggo nggawe karakter kanggo novel sampeyan?

JRGC: Ya, mesthine ing pirang-pirang novelku ora ana wayahe Pliny, kotamadya cachazudo ing Tomelloso. Ing kasunyatan, kemungkinan kasebut Alejandro Gallo, kurator lan panulis, apik banget. Uga polisi sing sampeyan amati lan sing wis dakwaca mesthi bakal ana ing alam bawah sadarku.

  • AL: Genre favorit sampeyan kajaba ireng?

JRGC: Sembarang novel sing ditulis kanthi apik, nanging pancen sejatine nalika maca novel ireng meh istimewa, mula akeh sing nate dakwaca. Lan yen ora ana tantangan ing bar pisanan, dheweke asring ambruk. Aku seneng maca Novel remaja, padha amarga sawetara kompleks utawa mung amarga uga Aku seneng nulis.

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

JRGC: Ya, aku mung maca novel sing aku senengi: Nalika iku mangsa ing segara lor, dening Leticia Sánchez Ruiz, ditulis kanthi apik. Lan nulis, aku mlaku karo crita ireng, narik thriller, dibintangi ing sangang puluh persen dening wanita. Ana a tantangan sing dakkarepake tenan.

  • AL: Kepiye sampeyan ndeleng babagan penerbitan kanggo akeh penulis utawa pengin diterbitake?

JRGC: Saiki kanthi masalah Covid iki, malang wis diganti, nanging ing taun-taun pungkasan, penerbitan ora angel, kanggo pihak liya, utawa kanthi penerbitan desktop. Sing angel dibukak kesenjangan antarane kompetisi. Kanggo nelukake pamaca yaiku munggah ing Everest, sampeyan kudu nglawan luwih saka Rafa Nadal.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan, utawa sampeyan bakal bisa njaga sing positif kanggo novel mbesuk?

JRGC: Aku nyoba dadi positif Ing meh kabeh perkara, wis angel lan terus, ora ana sangsi. Nanging ing level nulis kanggo kula wis a wayahe produktif banget lan dheweke saiki wis nerbitake novel kanggo aku, kanthi aku terus nindakake kegiyatan lan impen sing ora ngganggu aku saben dina. Dadi aku kudune ora kakehan sambat.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.