Wawancara karo Enrique Laso, novelis bintang 2016

Enrique Lasso

Actualidad Literatura duwe kesempatan kanggo wawancara karo Enrique Laso. Wong iki saka Badajoz manggon ing Madrid, seneng maca, bioskop lan sing paling penting mlaku Dheweke minangka salah sawijining novelis Spanyol sing paling sukses ing taun 2016 iki.

Panulis Saga Ethan Bush lan Rama Salas menehi kamungkinan kanggo ngerti kepiye perjalanane lan apa sing bakal ditindakake 2017 mbesuk.  

Warta Sastra: Kandhani Enrique sethitik ... Kapan bug sing wis nggawe sampeyan dadi panulis saiki katon?

Enrique Laso: Aku wiwit cilik. Ing umur wolung taun dheweke wis ngrampungake novel cekak. Aku duwe semangat kanggo simbahku, sing nilarake perpustakaanku sing gedhe lan ngajak aku nulis crita.

AL: Keuntungan gedhe. Kanthi perpustakaan sing kasedhiya, sampeyan kudu duwe predilection. Apa buku sing bakal sampeyan ujar yen menehi kesan paling apik kanggo sampeyan?

THE: Akeh. Tanpa mangu-mangu The Magic Mountain, The Wabah, The Player, Bella del Señor utawa El Túnel wis menehi tandha akeh, nanging dhaptar kasebut dawa banget.

AL: Lan penulis favorit sampeyan?

THE: Thomas Mann lan Dostoevsky. Aku tresna nalika isih enom, lan angel minggat saka kana.

AL: Sampeyan ngandhani yen nalika umur wolung taun, sampeyan wis duwe novel cekak pisanan. Apa sampeyan ngelingi crita pertama sampeyan?

THE: Crita pisananku ora, amarga umure wis 6 taun. Nanging novel cekak pertama sing dakkandhakake sadurunge, ya. Iki diarani ROCK, lan babagan bocah lanang sing malih dadi watu amarga ora dingerteni karo sapa wae.

AL: Lan wiwit iku, kepiye perjalanan sampeyan dadi panulis?

THE: Aku menang hadiah pertama ing sekolah. Mengko ing institut aku terus. Dadi, nganti aku dianugerahi Hadiah Nasional Puisi Muda ing taun 1994, sing menehi semangat kanggo aku. Iki minangka penghargaan sing prestisius banget lan entuk dana finansial.

AL: Mesthi dadi kebanggaan gedhe kanggo para nom-noman umur kasebut. Nganti saiki, pira buku sing wis diterbitake?

THE: Yen aku ngetung manual lan kabeh jeneng samaran, luwih saka 150. Yen mung novel lan buku puisi sing dakcritakake, luwih saka 50.

AL: Kanthi akeh publikasi, sampeyan kudu duwe trik, apa utawa sapa sing menehi inspirasi nalika nulis?

THE: Ing warta utawa prekara sing dakwujudake lan kedadeyan ing ngarep mripatku. Boot kasebut mesthi adhedhasar acara nyata. Saka kono imajinasi saya diwiwiti. Kadhangkala uga saka impen.

AL: Akeh panganggit duwe hobi nalika bisa nyambut gawe. Apa sampeyan duwe ritual nalika nulis?

THE: Akeh. Iki meh patologis. Aku mesthi miwiti notebook anyar kanggo saben novel, lan aku ora miwiti nganti duwe judhul, garis gedhe, lembar karakter, lsp. Aku seneng rencana esuk lan nulis ing wayah awan, utamane ing musim panas. Aja wengi, amarga aku seneng turu (aku turu 9-10 jam saben dina, ngitung tikel). Aku bisa nglampahi akeh wektu kanggo ngomong babagan kepribadianku, nanging aku ora pengin muni ora seimbang.

AL: Nyritakake babagan pengalaman nalika nerbitake karya kaping pisanan.

THE: Sing pertama teka ing antologi geguritan utawa crita, amarga hadiah sing menang. Iki nggawe aku khayalan banget. Nalika aku nerbitake dhiri, aku ngira cara kasebut metu, lan wiwit iku aku wis adol luwih saka 700.000 buku, sing dudu perkara cilik. Aku uga wis nerbitake sawetara novel ing kertas karo penerbit tradisional.

AL: Nanging ora mung penerbit sing kasengsem. Sawetara perusahaan produksi uga wis nuthuk lawang sampeyan. Pira buku sampeyan sing duwe rencana adaptasi film?

THE: Wis adaptasi, ing Spanyol lan anggaran murah, yaiku saka NARAKA. Kaloro wong liya duwe hak sing didol menyang agen Hollywood: RUMORI MATI lan CRIMES BIRU. Perusahaan produksi kepincut karo sing pertama, nanging kita ora entuk kesepakatan amarga pengin nggawe akeh perubahan ing buku kasebut. Kanthi kaloro, kita wis negosiasi karo pabrikan gedhe luwih saka setaun. Lagu-lagu kasebut alon-alon, luwih-luwih yen ana sing lagi manic kaya aku. Perusahaan produksi Spanyol uga kepengin nggawe seri karo sosi Ethan Bush.

AL: Ayo imajinasi sampeyan dadi sithik. Sapa sing pengin dadi peran sampeyan?

THE: Aku pengin dheweke dadi aktor sing apik, kaya penulis. Leonardo DiCaprio minangka aktor favoritku saiki, dadi yen aku duwe kemewahan milih sapa sing dakkarepake dadi Ethan Bush, dheweke bakal dadi dheweke, sanajan sacara fisik beda banget.

AL: Sawetara panulis biasane kolaborasi karo penulis liyane. Apa sampeyan wis kolaborasi karo wong utawa sampeyan pengin?

THE: Penulis, ora ana. Aku wis kerja sama karo akeh penerjemah, amarga bukuku diterjemahake menyang pirang-pirang basa. Lan aku ora pengin kolaborasi karo sapa wae. Dheweke nglamar aku, lan aku ora nolak, nanging yen ora 'narik' aku, iku dudu perkara sing nggawe aku seneng banget.

Banjur ana manual, nanging kalebu kerja tim liyane. Ing kana aku wis nerbitake akeh pandhuan sing ditulis nganggo papat tangan.

AL: Apa sampeyan wis nggunakake jeneng samaran?

THE: Ya, mesthine, aku nggunakake paling ora 13 jeneng samaran. Umume kanggo manual, sanajan ana sing khusus kanggo fiksi. Siji-sijine sing dakbebasake (kanthi paksa) yaiku Henry Osal. Ana 12 liyane sing kudu diterusake, lan muga-muga ora ana sing ketemu.

AL: Yen ngono, kita ora bakal negesake maneh. Buku kaping lima Ethan Bush Saga "Where Souls Rest?" Wis dirilis. Kepiye resepsi?

THE: Ya, isih luwih awal kanggo nindakake evaluasi, amarga nembe diluncurake. Ya ana sing apik: para maos wis njaluk cicilan kaping enem marang aku.

AL: Sampeyan pembuangan dheweke bisa uga bakal ngormati jawaban kanggo pitakon iki ... Apa proyek sing sampeyan tangani?

THE: Aku duwe sawetara kanggo 2017, uga manual. Cicilan liyane saka 'El padre Salas', cicilan kaping enem dening Ethan Bush - sing bakal dirilis ing musim semi lan bakal judhul THE DARKEST SNOW - kumpulan puisi kanthi irah-irahan EPITAFIO lan novel sing rada ana: CATACLISMO.

AL: 2017 minangka taun sing janji apik… Pitakon pungkasan, apa sing bakal menehi saran marang wong sing wiwit nulis?

THE: Maca akeh lan tulis akeh. Iki ora bakal kelangan khayalan lan iman marang kemungkinan. Aku wiwit adol kanthi serius nalika umurku 39 taun, lan aku isih bisa nulis wiwit umur 41 taun - yaiku luwih saka telung taun kepungkur -, dadi iki karier jarak adoh. Sampeyan ora bakal ngerti kapan para pamaca bakal menehi kabungahan gedhe.

AL: Matur nuwun sanget Enrique sing wis nyawisake wektu kanggo kita.

THE: Matur nuwun kanthi sanget kanggo wawancara apik iki.

Saka Actualidad Literatura, disaranake sampeyan aja nganti pungkasan taun tanpa maca novel apa wae. Suspense dijamin.

Photography dening Ediciones Proust


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.