Arturo Sánchez Sanz. Wawancara karo penulis Belisarius: Magister militum saka Kekaisaran Romawi Wétan

Photography: Arturo Sánchez Sanz. Facebook.

Arturo Sanchez Sanz Dheweke dadi dhokter Sejarah Sejarah Kuno lan kurikulum ing jagad akademik lan minangka penulis esai informatif sejatine penting. Karya paling anyar, Belisarius: Militer magister saka Kekaisaran Romawi Wétan. Ing iki Interview nyritakake babagan iki lan uga menehi kelas master babagan genre iki luwih-luwih dikonsumsi para pamaca. Matur suwun sanget kanggo wektu lan kabecikan.

Arturo Sánchez Sanz. Wawancara

  • LITERATUR Warta: Dokter Sejarah lan Arkeologi ing Universitas Complutense, esai pungkasan sing diterbitake yaiku Belisarius: Militer magister saka Kekaisaran Romawi Wétan. Apa sing sampeyan gunakake babagan iki?

ARTURO SANCHEZ SANZ: Dunia penerbitan kebak karo karangan sejarah sing ditrapake kanggo topik sing padha bola-bali, lan ing Spanyol kasunyatan iki pancen luwih penting. Cleopatra, Caesar, Tercios, Auschwitz… mulane, wiwit esai kaping pisanan aku nyoba menehi luwih akeh, sing anyar lan beda. Sastra Anglo-Sakson duwe kekurangan luwih akeh babagan iki, nanging ing basa Spanyol ana sawetara esai sing ditrapake kanggo topik liyane, sanajan uga wis dingerteni. Nyatane, sejarawan dhewe luwih fokus ing dunia akademik sing tertutup. Sistem pendhidhikan sing luwih dhuwur saiki meksa kita ora mung nulis artikel lan esai sing spesialisasine nganti ora ana sing liya, kajaba kanca liyane.

Pengungkapan sejarah ora dingerteni, lan mulane kita mesthi duwe karya sing padha ing pasar, asring ditulis dening wartawan, pengacara, lsp. sing ngisi kesenjangan kasebut kanthi ilusi dhewe kanggo sejarah, nanging dudu sejarawan utawa arkeolog, lan ora asring ide sing dikirim menyang masarakat umum salah utawa salah.

Aku percaya yen kerjaan kita, lan luwih akeh, Tugas kita minangka sejarawan yaiku ngobrol babagan Sejarah ora mung ing bidang akademik, nanging kanggo kabeh jagad, supaya bisa cedhak, gampang lan bisa diakses. Sajrone uripku, aku wis ketemu sawetara wong sing, malah nyedhiyakake kabeh jinis dagang, ora seneng karo Sejarah, lan pungkasane apa sing dipelajari dudu asale saka sejarawan sing wis terlatih, sing bisa nindakake riset latar mburi sing apik, lan sing ngasilake paradigma sing salah ing macem-macem topik.

Amarga iku aku uga mikir nulis pambocoran sanajan aku kudu nglangi arus, kanthi ide ngrusak mitos-mitos palsu sing digawe saka karya parsial utawa meh ora kacathet, menehi karangan khusus kanggo subjek sing kurang dingerteni utawa ora nate dirawat ing basa Spanyol, lan iki kedadeyan saka wiwitane

Aku ngaturake buku pertamaku kanggo Philip II saka Makedonia (2013), kanthi tepat amarga tokoh dheweke mesthi dibayangi putrane, Alexander Agung sing Agung, lan pentinge dheweke ing sejarah asring dilalekake. Nyatane, aku mesthi ujar manawa tanpa Philip ora bakal ana Alexander. Mengkono uga karanganku sing kapisan kanggo Lingkungan Buku, khusus kanggo para praetorian (2017).

Tokoh awak militer mitos Romawi iki mesthi peteng lan negatif, utamane kanggo matine kaisar sing ana gandhengane, nanging ora ana liyane. Legiun nggulingake luwih akeh kaisar tinimbang Praetorians, lan sanajan ing kasus kasebut, konspirasi sing ditindakake mung dingerteni dening sawetara anggota tinimbang karo ewonan tentara saka Praetorian sing ngoperasikake kekaisaran. Ngukum kabeh badan iki kaya ngukum kabeh institusi polisi amarga tumindak sawetara.

Iki minangka sawetara conto, lan ing kasus Belisarius kedadeyan sing padha. Ora akeh wong sing ngerti tokoh dheweke, lan umume sing nindakake biasane nggawe novel yen Robert Graves sing hebat ditinggalake. Kita pengin menehi hasil karo sejatine, gelut, intrik ing pengadilan Byzantine, lsp. ngluwihi novel, lan sadurunge durung ana sing nulis babagan basa Spanyol. Iki minangka ide utama sing bakal ndadekake kita terus maju, lan muga-muga bisa nerusake karya sabanjure sing durung rampung lan durung bisa diterbitake.

  • AL: Napa nulis esai lan nonfiksi (durung)?

ASS: Sebagian ana gandhengane karo pelatihan sing ditampa minangka sejarawan. Kita diwulang wiwit pisanan kanggo nyelidiki kanthi tujuan kanggo nggedhekake ilmu umum, ora nulis novel, uga ora dadi karangan informatif kaya sing dakkandhakake sadurunge. Basa sing kudu kita gunakake banget kanggo masarakat umum, uga duwe spesialisasi, kita ora sinau nulis, nanging kanggo takon babagan jaman biyen, lan ngasilake akeh kekurangan sing muncul nalika nulis karya kasebut.

Pangaruh sing ditrapake kanggo aspek-aspek sing ora ana ing novel, kayata aparat kritis, pustaka, lsp. Nanging ora ana sing mulang supaya bisa nulis kanthi cara sing lincah, nggawe karakter, suspense, utawa malah nggawe plot. sing ora prelu. Dadi Aku nganggep manawa nulis novel, paling ora novel sing apik, luwih angel tinimbang nulis esai, lan mbutuhake sinau, persiyapan, lan ilmu liyane sing dakkarepake bisa saya suwe. Sithik banget sejarawan sing nulis novel, lan miturut kita, kira-kira ana prekara sing luwih dikarepake yen nyoba. Yaiku a tanggung jawab ageng lan amarga iku aku nganggep kudu nindakake kanthi becik.

Amarga iku aku siyap-siyap, lan aku wis miwiti ngerti yen aku wis macer nganti suwe, nanging isih luwih awal. Aku pengin menehi crita ora mung ditulis kanthi apik, nanging didokumentasikake, saengga ora prelu nggawe babagan apa sing wis dingerteni, nanging mung kanggo ngisi "kesenjangan" sing mesthi ana ing sejarah. Akeh tokoh sing menehi crita luar biasa tenan sing meh ora ana sing ngerti, nanging ora akeh informasi babagan dheweke. Sampeyan bisa nggawe maneh kanggo nawakake kanggo umum tanpa prelu nggawe crita fiksi, sanajan prelu banget. Aku mbayangake yen dadi sejarawan iku cenderung alami, nanging aku mikir minangka cara liya kanggo nampilake sejarah kanthi cara sing bener lan apik kanggo masarakat umum.

  • AL: Minangka pamaca, apa sampeyan ngelingi buku sing diwaca sedina lan menehi tandha luwih apik?

ASS: Aku eling banget, lan sabenere ana gandhengane karo apa sing diucapake, lan bisa uga aku nganggep aku penggemar tanpa pengarang saka pengarang. Iki minangka novel sejarah sing didedikake kanggo mitos Amazon dening Steven Pressfield (Amazon pungkasan, 2003). Cara ngrawat sejarah, uga mitologi kaya ing kasus iki, banget nyebabake aku wiwit sinau sejarah, malah subyek tesis doktoral babagan Amazon, nanging ora mung kanggo perkara kasebut, nanging utamane kanggo gumun banget kanggo jinis kelamin wanita. Wani, kenceng, wani lan kaluhuran mesthi mudhun saka wiwitan Sejarah.

Amarga iku, aku kepengin menehi wedhi, kanthi tepat kanggo nambani gambar nyata tokoh mitos sing memorie wis kleru ing imajinasi kolektif nanging kekuwatane bisa urip nganti pirang-pirang ewu taun wiwit critane diwiwiti. Nyatane, sabenere amarga apa sing wis dakkandhakake sadurunge, sanajan saka jagad akademik kadhang kala Masalah kaya iki wis digunakake kanthi cara partisan amarga paningkatan pasinaon jender, malah nganti menehi karangan akademik sing mesthine nanging ngemot data sing dimanipulasi kanggo dadi karakter sejatine ora nate ana.

Iki minangka salah sawijining perang salib sing dakkarepake kita kudu dadi sejarawan, sanajan ana ing ngarepe rekan-rekan kita dhewe nalika minat utamane mengaruhi bebener babagan Sejarah kanthi huruf kapital. Lan iku penting amarga aku yakin manawa ana gambar palsu sing digawe ing masarakat umum sing kudu menehi kontribusi kanggo pangowahan.

Akeh karya liyane sing menehi tandha babagan aku, kalebu liyane sing ditulis dening Pressfield, utawa posteguillo, sing aku precaya kanthi tepat dheweke wis sukses amarga ora prelu nggawe apa-apa kajaba rinciane manawa sumber asline ora nilar kita utawa ilang karo crita nyata, sing mung ora mung frenetik.

Masalah kanggo sejarawan yaiku kita ngerti banget pentinge dokumentasi awake dhewe kanthi bener kanggo ngrampungake topik apa wae, lan amarga iku aku wis pirang-pirang taun ora ngenteni mung maca menit amarga kepenak wae. Aku atusan buku wis nunggu saka kesempatan, sing dakkarepake bakal dakwenehake enggal.

  • AL: Esai sing misuwur? Lan penulis sastra? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman. 

ASS: Thucydides wis dadi bathi dhewe ing bapak wacana sejarah sing paling ketat, apamaneh ing jaman nalika tradhisi sing ana isih epik, utawa, crita kasebut pancen kurang bener lan kritis. Dheweke minangka wong Athenia, lan dudu mung sapa wae, nanging dheweke ora gelem ngakoni kesalahane rakyat nalika miwiti perang sing ora perlu utawa nindakake kekejeman tanpa mbenerake.

Mungkin amarga spesialisasine dhewe ing sejarah kuno, mula aku ora bisa nyebut bapak liyane sing saiki wis luwih jinis sastra, dhewe Homer, sing nggawe dhasar crita mitos fiksi meh telung ewu taun kepungkur. Saka wong-wong mau, ana akeh tokoh sing luar biasa sing ngembangake genre kasebut dadi kaluhuran kaya Shakespeare, Dante, Cervantes, Poe, Tolstoy... lan liya-liyane sing aku rumangsa kekaguman khusus kayata dheweke verne.

  • AL: tokoh sejarah apa sing pengin sampeyan ketemu? 

ASS: Pitakon angel. Angel banget, amarga ana akeh. Aku bisa ngarani pahlawan spartan kasebut Leonidas, kanggo mitos Alejandro utawa sing luar biasa Hannibal Barca, Kaisar, Cleopatra, Akhenaten, Muhammad utawa Ratu Boudica. Malah ing wektu liyane nalika cid oke Columbus, malah luwih anyar kanggo Gandhi.

Muga-muga wis ketemu AmazonYen dheweke wis nyata Nanging, yen aku mung bisa milih siji, dakpikirake Gusti Yesus saka Nasaret, umume kanggo kabeh sing ditegesi ora mung ing jamane, nanging uga ing Sejarah Kemanusiaan, ngerti wong sing ora ana mitos, minangka sejarawan. Nyatane, dheweke minangka karakter transendental sing mesthi tetep ora mandheg para sejarawan amarga kabeh dongeng sing nate ditulis babagan urip, nanging dheweke pancen salah sawijining tokoh paling gedhe ing sejarah kanthi kabeh.

  • AL: Apa mania utawa pakulinan khusus nalika nulis utawa maca? 

ASS: Ora tenanan. Topik sing bakal ditulis kanthi spontan lan critane wis ana, ngenteni ana wong sing bakal ditransfer menyang masarakat kanthi cara sing paling apik. Aku ngira manawa kanthi novel beda, amarga mbutuhake persiyapan, njlimet, lan makarya luwih akeh, mula lumrah para penulis ngalami jinis adat kasebut, amarga mbutuhake pitulung saka muses lan inspirasi sing mung bisa digayuh kahanan sing spesifik banget. Nganti saiki Aku mung butuh buku lan papan sing sepi kanggo nulis, nanging nalika waktune nggawe kabisat, sapa sing ngerti?

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake? 

ASS: Aku mikir sing paling penting kanggo nulis esai yaiku riset sadurunge ageng prelu ngadhepi babagan topik kanthi ngerti kasunyatan. Nyatane, aku prelu nggunakake luwih akeh wektu tinimbang nulis pungkasan teks sing bakal ditawakake. Yen ora, kita bisa nerbitake karya sing ora lengkap lan ora akurat sing sapa wae sing duwe ilmu bisa kanthi yakin bisa mbantah, lan kudu nyoba ngindhari kahanan kasebut.

Mula biasane aku dolan akeh perpustakaan, pondasilsp. ing endi sumber kasebut ora bisa diakses saka omah, lan bola-bali Aku nulis langsung ing kana. Ngluwihi iku aku bathi duwe sithik kantor ing omah, sanajan aku seneng nulis ruangan, lan kapan cuaca ngidini, aku golek papan sing sepi kanggo nikmati alam nalika aku kerja.

  • AL: Apa ana genre liyane sing disenengi? 

ASS: Aku seneng esai babagan artine, menehi kasunyatan babagan Sejarah, lan Aku seneng banget karo novel amarga mbantu kita uwal saka kasunyatan, terkadang ora sopan, kanggo ngeterake kita menyang jagad sing beda kanthi cara sing luwih cedhak. Nanging kedadeyan sing padha puisi, sing dak tresnani, sanajan ing bentuk sing paling gampang, kayata puisi haiku, sanajan sejatine ora. Kabeh genre duwe tujuan lan kabeh penting.

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

ASS: Ya, yen aku jujur, pandemi iki wis ngowahi urip kita, lan sajrone pirang-pirang wulan aku duwe akeh wektu kanggo nggoleki lan nulis, luwih saka biasane. Aku wis miwiti latihan Muga-muga bisa ndeleng cahya ing wektu sing cendhak.

Ing taun iki aku mung nerbitake biografi Flavio Belisario, nanging aku uga ngasilake sawetara esai awalku amarga mung diterbitake ing versi kertas lan ing Spanyol, nanging akeh kanca saka negara liya sing durung bisa ngakses, mula aku wis menehi update kanggo nawakake maneh ing versi elektronik, kalebu luwih akeh gambar, peta lan ilustrasi. ditambah konten tambahan. Taun iki uga bakal ana karangan khusus kanggo ratu ing Ékeni, Boudica mitos, wanita pisanan sing ngadhepi bangsa Romawi minangka pimpinan ing medan perang kanggo mbebasake Inggris saka penaklukan Romawi.

Sabanjure taun ing bagean kapindho riwayat lengkap sing wis dakparingake kanggo Sejarah Carthage, wiwit madegake nganti rusak kutha sawise Perang Punik kaping telu, lan liyane tes darmabakti tanggung nganti kedadeyan paranormal ing jaman mbiyen, saka crita sing ditawakake sumber klasik. Aku ora mung crita babagan monster mitos utawa kutha sing ilang kaya Atlantis sing misuwur, nanging uga crita babagan penonton, setan, reborn, werewolves, omah angker, barang-barang lan eksorsisme, mantra lan sihir, acara aneh, lsp. ing Yunani kuna, Roma, lan Mesopotamia. Kompendium sakabehane sing ora bisa dijlentrehake ing jaman kuno.

Lan pungkasane, esai ing Boudica bakal dadi sing pertama saka pirang-pirang topik sing aku mutusake kanggo mbedakake kanggo wanita-wanita hebat jaman biyen, mula bakal metu liyane darmabakti kanggo Ratu Zenobia, kanggo pimpinan mitos Berber sing ngadhepi kemajuan Islam ing Maghreb, sing dikenal minangka Kahina. Lan liyane sing khusus kanggo wanita onna-bugeishas lan kunoichis, samurai lan shinobi ing sejarah Jepang., yen ana lan dheweke nindakake prestasi sing luar biasa. Kanthi cara iki aku ngarep-arep bisa menehi sumbangan wedhi kanggo ilmu lan sejarah sejarah wanita.

  • AL: Kepiye sampeyan mikir babagan penerbitan kanggo jinis sing spesial kaya esai?

ASS: Gambar kasebut yaiku Peteng bangetsanajan kanthi cara sing wis mesthi. Kita ana ing kahanan sing luwih angel tinimbang biasane, sing akeh banget. Sing paling ala ing babagan karangan, amarga para pamaca biasa kepengin ndeleng crita-crita sing bisa mbantu dheweke seneng-seneng lan bisa uwal saka urip saben dinane, utamane liwat novel. Gladhen dikurangi dadi pamirsa beton banget, utamane kasengsem ing subyek saben karyaMula, pengaruhe karya kasebut sithik banget.

Lan yen ora cukup, ing Spanyol, esai sejarah paling akeh menehi tema sing padha wis luwih dingerteni, khusus kanggo momen tartamtu kayata Perang Medhis utawa karakter penting kayata Cleopatra amarga ngarep-arep bisa ditampa luwih gedhe, sanajan atusan karya wis ditulis babagan warta sing bisa menehi kontribusi sethithik utawa ora apa-apa, nalika ora ana sing nulis ing topik sing kurang dingerteni.

Amarga alasan kasebut lan pungkasane kita pungkasane nerjemahake karya dening pangarang manca sing dikenali muga-muga prestise bakal mbantu nyipta karya kasebut, tinimbang menehi kesempatan kanggo penulis dhewe sing luar biasa manawa dheweke ora bakal duwe kesempatan kanggo ngirim. Pancen isin banget, lan kayane ora bakal nambah kahanane.

Pramila aku seneng dipercaya penerbit kayata HRM Ediciones utawa La Esfera de los Libros, sing ora wedi njupuk langkah kasebut lan ngerti kanthi becik adegan panaliten ing Spanyol kanggo miwiti karya kasebut tanpa nggunakake terjemahan. Amarga iku, aku ora mandheg anggone kolaborasi.

Umumé, jagad penerbitan mesthi fokus karo tokoh sing paling misuwur, sanajan kemungkinan penerbitan desktop wis ngasilake luwih akeh kesempatan kanggo akeh penulis wiwitan. Nanging, krisis sawetara taun kepungkur, pandemi saiki lan tren masarakat ing babagan maca nggawe angel banget kanggo penerbit sing paling sithik utawa umume panulis supaya bisa urip, mula ora bisa golek gawean.

Umume kita nulis kanthi seneng banget, lan, utamane, bareng utawa mulang, nanging mung sawetara sing bisa ngaturake awake dhewe kanthi eksklusif lan golek dhuwit saka buku. Belén Esteban wis adol luwih akeh buku tinimbang pemenang Nobel kaya Vargas Llosa sing ujar akeh babagan tren iki, lan akeh wong seneng milih konten sing entheng sing gampang diakses kanthi cepet luwih saka nulis jam lan jam ing buku.

Promosi budaya minangka subyek sing isih ana, lan sing paling penting kabeh peningkatan Kamanungsan, mesthi diolok-olok sanajan ing antarane para anggota pamrentah manawa, yen gumantung karo dheweke, bakal ditindhes. Senadyan kabeh aku pengin optimis, lan ngadhepi kangelan mesthi ana khayalan saka akeh panganggit sing ora nate mandheg nulis tanpa ngarep-arep balesan. 


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.