Úrsula Iguarán: potret wanita Amerika Latin ing Macondo

Foto dening Gabriel García Márquez.

Gabriel García Márquez, panulis Seratus Taun Kesepian.

Yen ana sing ngluwihi Gabriel García Márquez Ana ing tino manawa dheweke nglacak inti saka saben tokoh sing dikatutake ing karyane, lan ora mung ngandhakake babagan kapribadian, ora, babagan atribut warga lan adat istiadat. Ora masalah negara utawa wilayah, Úrsula Iguarán yaiku conto sing paling jelas saka carane bentuk lan umur Wanita Amerika Latin.

Wanita Latin kerja keras, tangguh, pimpinan lan pencari dana, minangka matriarki sing maha asih, darmabakti. Umume omah Latino digawe lan dikelola kanthi dedikasi ibu. Sanajan ora jelas, dheweke iku sing menehi anget kanggo omah, papat tembok kasebut dadi omah, amarga dheweke dhewe sing biasane ngenteni luwih akeh wektu ing kana. Keputusan, adat istiadat, lan ajaran sampeyan nuntun wong sing dikasihi, sanajan dheweke wis lunga.

Potret Úrsula

Úrsula Iguarán yaiku wanita Kolombia sing, bebarengan karo bojone José Arcadio Buendía, didegaké Macondo. Dheweke mantep banget lan kuwat mula dheweke miwiti kutha kanthi nglairake pendhudhuk sing pertama, ngatur urutan lan papan omah, mutusake warna sing bakal nghias kutha, kembang sing bakal ngelem swasana, manuk sing bakal ngebaki langit kanthi musik lan gelem mati kanggo Macondo.

Satus taun kasepen minangka novel sing bisa digandhengake karo makhluk sing urip saka Meksiko menyang kidul. Mesthine manawa ana prekara Úrsula sing nggawe sampeyan nini, simbah, garwa utawa ibumu dhewe. Lan dheweke dadi personifikasi gambar wanita Amerika Latin sing paling jelas lan akurat.

Gambar babagan Macondo.

Ilustrasi Macondo kanthi paraga.

Satus taun kasepen

Ditulis dening Gabriel García Márquez (1927-2014) ing Meksiko, butuh wektu udakara wolulas wulan kanggo ngrampungake. Iki diterbitake kaping pisanan ing Buenos Aires ing taun 1967, dening omah penerbitan Sudamericana. Wiwit jaman semana, wis diterjemahake menyang 35 basa, lan luwih saka 30 yuta salinan wis didol. Apa dianggep karya sastra Hispanik Amerika lan universal.

Ing taun 2007 diklasifikasikake dadi salah sawijining karya paling penting saka basa Castiliah ing Kongres Internasional IV Basa Spanyol. Ing taun sing padha edhisi anyar dirilis. Percetakan anyar digawe kanggo ngrayakake 40 taun novel lan 80 taun panganggite. Iki bisa digayuh amarga gaweyan sing digawe dening Asosiasi Akademi Bahasa Spanyol bebarengan karo Royal Spanish Academy.

Wis kalebu ing 100 buku ing abad kaping XNUMX saka koran Prancis World, Dhaptar 100 novel paling apik ing Spanyol ing abad kaping 100 ing koran Spanyol El Mundo lan ing XNUMX buku paling apik ing kabeh wektu dening Klub Buku Norwegia.

Gabriel García Márquez lan Hadiah Nobel

Marquez dheweke menang Hadiah Nobel Sastra ing taun 1982 "kanggo novel lan crita cekak, ing endi fantastis lan nyata dikombinasikake ing jagad sing akeh imajinasi, nggambarake urip lan konflik bawana.

Poster Macondo.

Foto poster sing nuduhake kutha Macondo - Colombiainforma.com.

Sembarang wong Hispanik sing wis maca novel iki bakal dingerteni karo salah sawijine paraga utawa potongan kabeh. Wanita ndeleng kedewasaan ing Úrsula, dheweke ora bersalah ing Remedios "la bella", wangkal ing Amaranta lan semangat sing ora bisa dikendhaleni ing Rebeca.

Wong lanang bakal mesthi bisa ngerteni imajinasi, kekuwatan lan pesona saka José Arcadios utawa ing rasa isin, pengabdian lan cadangan saka wong Aurelia. Ora masalah negara utawa wilayah, Márquez lan critane yaiku bagean nyawa Latinos.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)