Udan Camille dening Esther Bengoechea (Hadiah Rrose Sélavy kanggo Novel Sejarah)

Udan Camille

Pakaryan kasebut Udan Camille (2019) wis diakoni kanthi Hadiah Rrose Sélavy kanggo Novel Sejarah saka Omah Publik Publikasi Ápeiron lan makili debut sastra saka wartawan lan panulis Esther Bengoechea (Palencia, 1980). Wanita saka Palencia, sing ngakoni kepincut saka umur enom karo karya Camille Claudel, diwiwiti karo novel iki kanggo nggawe kisah angel saka artis, sing kita kenal minangka kekasih Rodin, nanging dudu asli lan pematung sarwa sapa sejatine. Udan Camille Iki darmabakti kanggo papat wanita sing wis ora ana ing kene lan sing ngancani penulis ing lintasan uripe kanthi cara sing nemtokake.

Camille Claudel minangka bocah wadon sing dilecehke dening ibune (dheweke pengin duwe anak lanang, kanggo ngganti putra sing ilang taun kepungkur), sing mung golek patung lan sosok bapake. Dheweke sing, sing percaya karo talenta lan mbantah saran saka kulawarga lan kanca-kanca, mutusake kanggo mindhah kabeh kulawarga menyang Paris, sanajan keluhan garwane, kanggo ndaftarkan Camille ing sekolah seni lan mbantu dheweke ngrampungake impiane dadi pematung . Ing kana wong wadon enom mau nemoni Rodin, sing bakal kesengsem karo patung-patung kasebut kanthi pesona misterius lan bakal nggawe dheweke dadi kekasih, muse lan asisten lokakarya. Nanging, kebahagiaan Camille ora bakal bertahan lan sawetara kahanan dramatis - penipuan, janji sing ora kaleksanan ... - bakal nggawa dheweke kesusu, kasusahan lan kurungan ing sanatorium ing Paris, ing kana dheweke bakal mungkasi dina-dina sing padha karo dheweke tekan donya.

Dheweke malah ora wani mlebu. Dheweke mung ngrasa yen sikile goyang lan dheweke bakal semaput kapan wae. Iki dina. Dina iki dina. Sampeyan bisa dadi dina sing apik utawa bisa uga dadi dina sing mbebayani. Kabeh gumantung karo kegagalan. Dheweke dhewekan, dhewe-dhewe, ing lawang Hall of Champs-Elysées lan ana alangan sing ora katon sing ngalangi dheweke nyebrang ambang. Rintangan sing ana ing antarane dheweke lan sukses yaiku wedi, wedi yen gagal. Nanging sampeyan ngerti sampeyan kudu. Dheweke wis suwe suwe iki nganti pirang-pirang menit, ngubengi paviliun, nanging wayahe kasunyatan wis teka. Tutup mripatmu, ambegan, banjur liwat lawang kanthi cepet, sadurunge sampeyan getun. Ing mburi kamar ana gaweane, kabeh ana, 'Sakountala'.

Udan Camille

Urip Camille Claudel direkonstruksi ing novel kasebut liwat adegan rong puluh siji kanthi irah-irahan mung kanggo taun kedadeyan kasebut, dicritakake ing prosa sing lincah lan cairan, lan monolog interior ing rong bagean, minangka anggukan kanggo lakon 'El lamento de Portnoy 'dening Philip Roth.  Panulis uga ngakoni manawa dheweke duwe simetri minangka "mania dhewe" sajrone nulis.Mula, kabeh bab duwe dawane padha lan kaya semburan dina tartamtu ing taun protagonis tartamtu. Kohesi ing antarane adegan kasebut digayuh kanthi munculake papan-papan umum ing crita kasebut, kayata rasane tenang yen sentuhan ing lempung ngasilake pematung kasebut. Saliyane, wektu narasi lan basa sing gampang bisa nggawe Camille sing asli lan asli, "daging lan getih".

Ester bengoechea

Panaliten psikologis karakter ngemot kabeh karya lan nggawe pamiarsa emosi Camille, bocah wadon sing kebak kreativitas lan semangat, nanging ora duwe rasa tresnane saka ibune, sing aktif nolak dheweke wiwit lair. Artis kasebut bakal nemokake konfirmasi ngarsane ing jagad iki lan bakal dadi wanita sing semangat lan wani sing bakal menehi inspirasi marang Rodin lan bakal bersaing karo bakate. Dheweke dhewe bakal ujar ing sawijining kesempatan: "Masyarakat ngukum aku amarga wis ngluwihi guru saya kanthi jenius."

Panulis menehi karya lan rasa kepekaan sing padha kanggo nggambarake patung Camille Claudel, kanthi rincian lan nggunakake gaya sing winates, kala-kala, lirik. Crita katresnan lan penolakan sing mbuktekake tokoh salah sawijining wanita anonim ing sejarah seni, sing kekuwatan lan watake minangka ciri khas lan "kuburane", wanita sing dipercaya gila amarga ngalamunake pakaryan dhewe.

Informasi liyane ing situs web penulis


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.