Trickster Seville

Tirso de Molina

Tirso de Molina

Trickster Seville lan Tamu Watu Iki minangka salah sawijining lakon paling lambang ing Zaman Emas Spanyol. Wiwitane diterbitake ing taun 1630 lan diwenehake karo Tirso de Molina. Nanging, sektor kritikus lan sejarawan penting babagan barok sastra nuduhake Andrés de Claramonte minangka panulis sejati.

Kontroversi kapisah babagan penulis, Don Juan, protagonis saka komedi iki yaiku karakter paling umum ing kabeh literatur Castilian. Mung bisa dibandhingake karo jeneng-jeneng gedhe (saka garis lintang liyane) kanthi gaya Romeo lan Juliet, Oedipus, Achilles utawa Sherlock Holmes.

Pengarang?

Kaya sing kasebut ing paragraf pertama, Ora ana kriteria unanimitas nalika ngenali penulis Trickster Seville lan Tamu Watu. Sanajan ora ana akeh bantahan sing mbantah Tirso de Molina minangka dalang. Ing kasunyatan, jeneng asline Fray Gabriel Téllez, sanajan, kabukten, dheweke luwih dikenal kanthi jeneng samaran seni.

Tirso de Molina

Dheweke agamane Spanyol, kalebu Ordo Kraton lan Militer Lady of Mercy lan Penebusan Tawanan. Dheweke lair ing Madrid tanggal 24 Maret 1579; Tanggal sedane durung pati jelas. Ing babagan iki, umume para akademisi bertepatan ing wulan Februari 1648 minangka kemungkinan kematian.

Pati Téllez bakal kedadeyan ing Almazán, sawijining kotamadya sing saiki dadi bagean saka komunitas otonom Castilla y León. Sing ora bisa ditolak yaiku warisane, amarga karya dramatis kasebut isih dikuatake nganti saiki. Loro saka Trickster Seville lan Tamu Watu, dheweke diarani Don Gil saka legging ijo lan trilogi hagiografi saka Santa Juana.

Komedi moralisasi lan sakramental otomatis

Teks Tirso de Molina nyinaoni fungsi moralisasi. Yaiku, panganggit tetep setya karo wayahe sejarah, lan jabatan religius. Mula, iki minangka fitur sing ora digatekake Trickster Seville lan Tamu Watu.

Ngluwihi tangle lan ngguyu, pungkasane ora ana cara kanggo nyingkirake paukuman ilahi. Malah protagonis dhewe ngerti (sanajan pungkasane bisa mratobat saka dosane, dheweke ora bisa uwal). Ing babagan iki, ing salah sawijining dialog dheweke negesake: "ora ana tenggat wektu sing ora bisa dipenuhi utawa utang sing ora dibayar."

Andrés de Claramonte: panganggit "liyane"

Andrés de Claramonte y Monroy minangka aktor lan juru main drama Spanyol sing misuwur, kontemporer Tirso de Molina. Lair ing Murcia udakara taun 1560, dheweke tilar donya ing Madrid tanggal 19 September 1626. Ana rong panemu sing beda ing antarane sing nuduhake dheweke minangka pencipta Don Juan sing sejati.

Siji sisih, panulis saka Trickster Seville lan Tamu Watu. Kosok baline, sejarawan liyane - sanajan ora mbantah karya Molina ing karya iki - yakin manawa adhedhasar Suwe-suwe sampeyan percaya karo aku. Sing terakhir yaiku komedi sing ditulis antara taun 1612 lan 1615, amarga Claramonte.

Sekotokan kebak kusut

Sanalika, sawetara sejarawan nuduhake Lope de Vega minangka pencipta sejatine Suwe-suwe sampeyan percaya karo aku. Mangkono, subyek penulis Trickster Seville lan Tamu Watu minangka tangle pantes komedi kabeh panulis iki. Akibate - bisa uga - ora bakal ana kesepakatan pungkasan sing mupangat kanggo kabeh panemu.

Ringkesan saka Trickster Seville lan Tamu Watu

Trickster Seville.

Trickster Seville.

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Trickster Seville

Dolanan diwiwiti kanthi Don Juan Tenorio, bangsawan Spanyol sing, nalika ana ing Napoli, ngrayu Isabel Duchess. Sawise ditemokake - lan sawise sawetara gangguan - raja mrentah supaya dicekel, misi sing dipasrahake marang Don Pedro Tenorio, duta besar Spanyol menyang raja.

Nanging diplomat Iberia ora duwe alangan sing cocog banget: sing duwe tanggung jawab ngremehake tunangane Adipati Octavian yaiku ponakane. Sawise dipikirake, dheweke banjur lunga. Mengko dheweke ujar manawa dheweke ora bisa nindakake apa-apa babagan kemampuan bocah enom kasebut mlumpat saka ruangan, lan dheweke bisa nggawa dheweke menyang taman istana.

Bali menyang Spanyol

Don Juan, ing punggawane abdi Catalinón —Karakter sing tumindak minangka “swarane ati nurani” para protagonis, sanajan saranane ora nate digatekake— bagean judhul menyang Seville. Nanging sadurunge mlebu ing delta Guadalquivir, dheweke karam ing pesisir Tarragona.

Saka kacilakan kasebut, dheweke ditulungi Tisbea, sawijining nelayan. Sanalika Don Juan mari, dheweke bisa ngrayu penyelamat. Akibate, para nelayan ing desa kasebut nesu lan ngrancang ngukum ejekan kasebut. Nanging, Don Juan sing angel ngerti bisa lolos maneh, ora luwih dhisik njupuk loro maren sing dikembangke karo korban sing ora sopan.

Mungkasi pisanan ing Seville

Sawise tekan Seville, Raja Alfonso XI ngongkon nggawa dheweke. Raja ngerti tumindak sing ora apik saka subjek ing negara liya. Dheweke bertekad kanggo ngatasi masalah diplomatik sing wis kedadeyan. Amarga alesan iki, dheweke meksa pelaku kanggo omah-omah karo prawan sing lagi lara.

Nanging sadurunge kawujudake gegayuhan nyata, Don Juan ngrayu wanita anyar: Doña Ana de Ulloa. Bapake, nalika nemokake pelanggaran kasebut, nantang wong sing tanggung jawab kanggo noda jeneng kulawargane dadi tandhing. Banjur, protagonis kudu nglakokake uwal anyar sawise mungkasi nyawa penantang dheweke.

Piwulang pungkasan

Adoh saka ibukutha Andalusia, ejekan Don Juan Tenorio ora mandheg. Sawise bali menyang Seville, dheweke kudu ngadhepi Don Gonzalo de Ulloa maneh. Almarhum, saiki malih dadi patung, ngajak rajapati dheweke mangan. Ing kedadeyan kasebut, Don Juan nampa paukuman ilahi sing pantes.

Frasa tirso de Molina.

Frasa tirso de Molina.

Pungkasane, tamu watu kasebut narik dheweke menyang neraka, kanthi ora srawung lan malah ora menehi dheweke wektu kanggo njaluk ngapura marang Gusti Allah.. Kanthi cara iki, kabeh prawan sing tambah parah amarga tumindak protagonis sing egois lan ora sopan, entuk maneh pakurmatan.

Sawijining klasik ngluwihi sastra

Don Juan minangka paraga kanthi pirang-pirang representasi lan adaptasi sajrone sejarah. Panulis kayata Moliere, Pushkin, Jorge Zorrilla utawa Alexandre Dumas, antara liya, wis tanggung jawab menehi kontribusi kanggo universalisasi. Don Giovanni, opera ikonik Mozart kanthi libretto dening Lorenzo da Ponte, uga kalebu bagean saka "kategori" iki.

Ing njaba literatur, Don Juan (padha karo Oedipus) duwe "sindrom." Iki minangka prilaku seduction sing kompulsif amarga pria lan wanita sing ora bisa dipenuhi kanthi patologis -. Mangkono, "Don Juan" minangka ikon budaya universal sing sejati, sing revisi bakal terus anggere manungsa tetep dadi spesies sing mrentah ing lumahing Bumi.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)