Tibane raksasa

Tibane raksasa.

Tibane raksasa.

Tibane raksasa -Tiba buta, ing basa Inggris - minangka novel sejarah sing digawe dening panulis Inggris Ken Follet. Iki minangka bagean kapisan saka Trilogi Abad, pusaté ing Perang Gedhe, ing Perang Donya II. Judhul kasebut dirilis kanthi bebarengan ing limang bawana sajrone September 2010, kanthi sirkulasi rong setengah yuta kopi.

Sanajan akeh sing nolak, impiane panulis yaiku dadi "laris" lan ing wektu sing padha, dijupuk dadi penulis "serius". Kombinasi sing dilarang kanggo akeh, nanging ora kanggo Ken Follet. Nggih con Tiba buta dheweke wis nggayuh karya transenden, diklasifikasikake dening akeh pangritik sastra minangka salah sawijining sing paling penting ing milenium anyar.

Babagan panganggit, Ken Follett 

Yen ana dhaptar pikiran sing adil saka panulis sing paling sukses lan dihormati ing setengah abad kepungkur, jenenge Ken Follett bakal metu ing ndhuwur, banjur mudhun. Lair ing Cardiff, Wales, ing taun 1949, Dheweke dibesarkan ing London sawise perang (nomer loro), ing tengah kulawarga sing aturane nglarang nonton televisi utawa ngrungokake radio. Siji-sijine papan perlindungane: maca.

Langkah kapisan ing literatur

Follet sinau Filsafat, sanajan pungkasane dadi spesialis ing Jurnalisme. Profesi sing dheweke nyoba golek dhuwit, nanging, bosen minangka asil sing ora bisa diendhani. Dadi, dheweke milih nulis ... lan mainane dadi apik banget. Ing taun 1978, dheweke nerbitake Pulo badai, novel telik sing nyenengake sing menehi tandha entri sing luar biasa ing jagad penerbitan.

Kanthi debut, dheweke ndhaptar jenenge ing antarane "penjual paling apik" lan entuk pengakuan kaping pisanan: penghargaan Edgar. Minangka "cathetan tambahan", teks iki didhaptar minangka salah sawijining Novel Misteri Paling Apik, miturut Panulis Misteri Amerika.

Pilar bumi

Sajrone pustaka ekstensif Follet, ora ana karya "klasifikasi" minangka kegagalan komersial. Wis entuk sukses saben sukses. Nanging, ana judhul sing luar biasa ing antarane: Pilar bumi (1989). Novel sejarah sing ditemtokake sajrone periode sing dikenal kanthi jeneng "The English Anarchy."

Ngluwihi makili makna a Best Seller, teks kasebut dihargai ing macem-macem level. Ing pangertene iki, arsitek muji deskripsi bangunan Romanesque, uga evolusi sing maju tumrap gaya Gothic. Akurasi sejarah crita uga dirayakake, menehi rincian menit babagan perang saudara sing kedadeyan ing Inggris sajrone pirang-pirang taun.

Ken Follett.

Ken Follett.

Tibane raksasa. Bab kapisan trilogi sing diantisipasi

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Tibane raksasa

Jeneng Ken Follett minangka jaminan sukses. Kanthi sawetara panulis, perusahaan penerbitan wani ngluncurake buku kanthi bebarengan ing saindenging jagad. Sing sabenere kedadeyan ing tanggal 28 September 2010 kanthi metu menyang toko buku Tibane raksasa, cicilan pertama saka ambisi Trilogi Abad.

Seri terus karo Mangsa jagad (2012) lan Ambang kalanggengan (2014) yaiku penutupan. Kaya sing diarepake, makarya kasebut ora nguciwani. Mayuta-yuta salinan sing didol, uga puji-pujian anyar kanggo penulis amarga keahliane ing Novel Sejarah. Ing crita - sing ora bisa ditolak pamaca - kalebu kalebu pengkhianatan, persahabatan lan katresnan sing mokal, uga kejem perang.

Kasunyatan lan sawetara fiksi

Tibane raksasa Diwiwiti karo penobatan George V saka Kerajaan Inggris. Acara sing kedadeyan tanggal 22 Juni 1911 ing Westminster Abbey, London. Saka titik iki, fiksi nyampur karo kasunyatan (fakta sejarah) karo "naturalness" luhur, khas gaya Follet.

Banjur, para pamaca nganggep nyata pengalaman para protagonis novel, kanthi efek sing ditindakake sajrone trilogi kasebut. Protagonis "nyata" sing hebat ing sejarah yaiku Perang Dunia I lan Revolusi Rusia. Kajaba iku, kalebu ing acara sejarah ing ngisor iki:

  • Serangan Sarajevo lan wabah perang (1914).
  • Lenin bali menyang Petrograd (1917).
  • Pengaturan Larangan ing Amerika Serikat (1920).

Watake

Limang kulawarga, ing limang negara sing beda-beda, nggawe plot plot kasebut Tibane raksasa. Ing level mikro, fokus ing konflik internal kanggo masing-masing. Ing level makro, fokuse yaiku babagan konteks wiwit ngganti lanskap. Kabeh kelompok cabang melu sawetara perang ing perang utama.

Kajaba iku, dheweke diterangake kanthi cara hubungane macem-macem klan (katresnan, pengkhianatan, impen lan kekarepan, alangan). Kajaba iku, tokoh sejarah liyane uga katon, kayata Sir Edward Gray, Menteri Luar Negeri Inggris nalika perang. Uga Winston Churchill (umur 40 taun).

Buku sing medeni

Nyatane, Follett minangka "panganggit sing medeni." Dheweke nindakake amarga karo Tibane raksasa, panganggit mbaleni "formula" kanthi asil sing wis dingerteni lan kabukten sadurunge: buku-buku ekstensif, kaya rinci. Kajaba iku, jumlah elemen adhedhasar kedadeyan sejarah gampang diverifikasi.

Sanalika, akeh data kronologis nawakake para sarjana pendekatan anyar kanggo njembarake bidang riset. Kosok baline, saiki buku sing luwih saka 500 kaca katon abot banget. Zaman Digital minangka jaman teks sing disintesis nganti ekstrim, amarga umume, nganti 140 karakter (saiki luwih sithik) sing ditindakake Twitter.

Nanging karo Follet kedadeyan sing beda

Kaya sing wis kedadeyan karo judhul panulis Welsh, Tibane raksasa ngluwihi 1000 lembar. Ing tinjauan amatir, jumlah pamaca sing kepengin luwih akeh banget. Panulis dhewe ngakoni ing sawijining wawancara yen akeh wong njaluk buku sing luwih dawa maneh.

Kutipan Ken Follett.

Kutipan Ken Follett.

Cangkriman

Paling menarik ing Tibane raksasa yaiku minat maca: ora bakal suda kapan wae (sanajan alur rumit). Nyampur kanthi acak lan tanpa pamisahan, fiksi karo kasunyatan. Nyedhiyakake plot kanggo kapentingan (karakter sampeyan). Tanpa nyerah kekuwatan sejarah kapan wae.

Kerumitan sing kasebut ing paragraf sadurunge kanthi sampurna nyimpulake gaya Follett. Uga, dadi tokoh umum lan pengaruh ing Inggris, dheweke ora nate ndhelikake identifikasi karo Partai Buruh lan gerakan kiwa. Nanging, militansi lan aktivisme politik dheweke mesthi ora ana ing teks, Tibane raksasa Iku ora kajaba.

Piye kabare

Bisa uga ora ana sing bakal ngakoni dheweke ing ngarep umum, nanging Ken Follett meri ing kanca-kancane kontemporer. Akeh wong sing ora mandheg menehi komentar kanthi gumun, kepiye kesuksesan sawijining buku kanthi luwih saka sewu kaca. Kajaba iku, dheweke katon ngagetake conto semangat saka pihak sing maca, "ngonsumsi" salah sawijining "Alkitab" panganggit iki.

Sawetara pangritik (wani) malah ngeculake crita iki kanthi langsung, kebak karakter siji-dimensi lan bisa diprediksi. Ing seni, kedadeyane unanimity - utamane yen positif - aneh banget. Ing kasus apa wae, ora ana sing wani nolak dinamisme lan konten sing nyenengake Tibane raksasa. Premis luwih saka cukup kanggo umume para pamiarsa.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.