Theresa Tua. Wawancara karo penulis The girl sing pengin ngerti kabeh

Kita ngobrol karo penulis lan komunikator Teresa Viejo babagan karya paling anyar.

Fotografi: Teresa Viejo. Courtesy of Communication Ingenuity.

A Theresa Tua Dheweke kondhang amarga karir profesional minangka wartawan, nanging uga panulis kejuruan. Dheweke nggunakake wektu ing antarane radio, televisi, hubungan karo pembaca lan luwih akeh lokakarya lan ceramah. Kajaba iku, dheweke dadi Duta Goodwill kanggo UNICEF lan Yayasan kanggo Korban Lalu Lintas. Dheweke wis nulis karangan lan novel kanthi judhul kayata Nalika udan o Kenangan banyu, antarane liyane, lan saiki wis presented Bocah wadon sing pengin ngerti kabeh. Ing iki Interview Dheweke ngandhani babagan dheweke lan topik liyane. Matur nuwun kanthi sanget kanggo perhatian lan wektu sampeyan.

Teresa Viejo - Wawancara

  • Warta LITERASI: Novel paling anyar sampeyan judhul Bocah wadon sing pengin ngerti kabeh. Apa sing sampeyan ceritakake babagan lan babagan endi ide kasebut?

TERESA LAWAS: Bocah wadon sing kepengin ngerti kabeh iku dudu novel, nanging a karya nonfiksi watara penasaran, Bèntèng kang riset aku wis specialized ing taun anyar, uga njupuk tanggung jawab ngumumake keuntungan lan promosi panggunaane ing konferensi lan pelatihan. Buku iki minangka bagéan saka proses sing menehi kabungahan gedhe, sing pungkasan diwiwiti tesis doktoralku kanggo nyengkuyung panliten iki. 

  • AL: Apa sampeyan bisa bali menyang buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

TV: Aku guess iku bakal salinan saka saga saka Wong lima, dening Enid Blyton. Aku uga utamané ngelingi Pollyanna, dening Eleanor H. Porter, amarga filsafat seneng dheweke senadyan kangelan sing karakter iki ngalami, ditandhani kula kathah. Mengko, liwat wektu, aku ndeteksi ing wiji saka psikologi positif sing saiki aku laku. watara wektu iku Aku wiwit nulis crita misteri, sing katon ora umum banget kanggo bocah wadon sing umur rolas, telulas, nanging, kaya sing dikandhakake Juan Rulfo, "kita tansah nulis buku sing arep kita waca." 

  • AL: Panulis kepala? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman. 

TV: Pedro Paramo, dening J. Rulfo minangka buku sing tansah dakwaca maneh. Penulis katon minangka makhluk sing luar biasa ing kompleksitase. Aku tresna Garcia Marquez, Ernesto Sabato, and Elena Garro; Novelis Boom mbantu aku tuwuh dadi maca. geguritan saka Peter Salinas padha tansah ngancani aku; kontemporer kanggo wong, sanajan ing gender beda, ana Daphne du maurier, kang plot mbujuk kula saka awal, conto apik sing bisa populer lan nulis apik banget. lan aku menehi saran kanggo Olga Tokarczuk kanggo soko padha, pamenang Bebungah Nobel kang buku langsung captivate. Edgar Allan Poe antarane klasik lan Joyce Carol Oates, kontemporer. 

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe? 

TV: Luwih saka karakter, aku bakal seneng ngunjungi sembarang setelan saka novel Daphne du Maurier: Omahe Rebecca, Jamaica Inn, peternakan ing ngendi sepupu Rachel manggon ...

  • AL: Apa wae kebiasaan utawa kebiasaan khusus nalika nulis utawa maca? 

TV: Wah, akeh banget! Saben novel duwe macem-macem aroma, mula Aku kudu nulis nganggo lilin wangi utawa penyegar hawa watara kula. ing kantorku Aku nggawe atmosfer karakterku karo foto lawas: kain lan sandhangan sing bakal digunakake, omah-omah sing bakal ditindakake plot, perabotan lan barang-barang pribadi saben wong, lanskap lokasi ... , Aku kudu golek peta sing Nerangake kaya apa ing wektu crita unfolds. Foto-foto bangunane, reformasi sing wis ditindakake, lsp. 

Tuladhanipun nalika nyerat novel ingkang kaping kalih, Muga-muga bisa nemokake aku, diadopsi idiom meksiko kanggo menehi wong kanggo karakter lan aku tak digunakake kanggo pangan Mexican, nyemplungaken dhewe ing budaya. Aku biasane ngomong yen nulis novel iku lelampahan: nang, ing wektu, kanggo kenangan kita dhewe lan kanggo memori bebarengan. Hadiah sing saben kita kudu menehi saben liyane, paling ora sapisan ing urip. 

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake? 

TV: Ing kantorku, karo akeh cahya alami, lan aku luwih seneng nulis ing wayah awan. Luwih becik esuk tinimbang sore. 

  • AL: Apa ana genre liyane sing disenengi? 

TV: Umumé, aku seneng sinetron kanthi muatan sing apik misteri, nanging uga dadi liwat streaks. Tuladhane, ing taun anyar aku maca liyane non-fiksi: neurosains, psikologi, astrologi, kepemimpinan lan wutah pribadi ... lan, ing antarane wacanku, teks babagan spiritualitas tansah mlebu. 

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

TV: Kerep banget aku gabungke sawetara buku ing wektu sing padha; ing koper liburan aku wis kalebu novel Pethel, dening Maggie O'Farrell, lan Langit biru, bumi putih, dening Hiromi Kawakami (buku sing nyenengake, kanthi cara), lan esai mikir manehdening Adam Grant dadi relasional, dening Kenneth Gergen lan dayaning kabungahan, dening Frédérich Lenoir (renungané rada resonate). Lan mung dina iki aku nampa Blonde, dening Carol Oates, nanging meh 1.000 kaca aku butuh wektu. 

Kanggo nulis, aku ngrampungake crita sing aku wis diutus kanggo kompilasi. Lan novel muter ing sirahku. 

  • AL: Miturut sampeyan, kepiye pemandangan penerbitan lan apa sing mutusake sampeyan nyoba nerbitake?

TV: Bener, aku ora ngerti apa jawaban sampeyan amarga nulis lan nerbitake kanggo kula disambung. Aku nerbitaké buku pisanan ing taun 2000 lan iku asil saka obrolan aku karo publisher; Aku tansah njaga kontak cairan karo editorku, aku ngormati karya lan kontribusine, saengga asil pungkasan biasane dadi jumlah sawetara tampilan sajrone proses nggawe. 

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan utawa sampeyan bakal bisa njaga prekara sing positif kanggo crita mbesuk?

TV: Saben jaman duwe krisis, perang lan memedi, lan manungsa kudu sinau kanggo ngatur. Iku mokal kanggo nolak kangelan saka skenario kita ing; nanging nalika nulis bab junctures sajarah liyane mbantu kanggo relativize lan uga kanggo ngerti. Aku ora bisa mbayangno siksa simbah kita nyoba kanggo golek sawetara normal sak perang sipil, lan isih urip mili: anak menyang sekolah, wong metu, menyang warung kopi, tresna lan nikah. Saiki wong enom migrasi amarga alasan ekonomi lan ing taun 1939 dheweke mlayu amarga alasan politik. Sawetara kanyatan nyedhaki mbebayani, mula kanggo mangerteni apa sing kita alami, kita kudu maca sejarah anyar.  


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.