Sastra abad pertengahan

Dante Alighieri.

Dante Alighieri.

Ing judhul "literatur abad pertengahan" diklompokaké kabeh kawujudan sastra lair ing Eropa nalika Abad Pertengahan. Iki minangka periode sing akeh banget, mulai saka jatuhnya Kekaisaran Romawi Kulon ing taun 476 nganti tekane Christopher Columbus ing wilayah Amerika ing taun 1492.

Kekuwatan sing gedhe banget sing ditindakake dening Greja Katulik ora mung menehi tandha seni ing wayahe sejarah iki, nanging kabeh wilayah masarakat umume. Thanks kanggo iki, seni digunakake dening para pandhita kanggo tujuan moral lan pendhidhikan. Tansah kanthi visi teosentris sing jelas ing kegiatan apa wae.

Saka basa Latin nganti basa vernakular

Sajrone Abad Pertengahan Tinggi (ing antarane abad kaping XNUMX lan XNUMX), basa Latin dadi basa sing dominan. Mangkono, literatur ing jaman iki dikembangake sacara eksklusif ing basa iki. Iki minangka oralitas kanggo entuk bobot tartamtu amarga ora ana proporsi wong sing ngerti maca lan nulis.

Wiwit abad kaping XNUMX, basa-basa vernakular tekan tingkat pangembangan sing cukup kanggo para penulis nggunakake meh wae. Banjur, basa Latin dikurangi dadi komunikasi diplomatik lan digunakake dening para ulama lan bangsawan.

"Sunset" saka basa Latin

Sanajan dominasi Latin nggambarake status sosial sing dhuwur nalika semana, dadi eksklusivitas sing pungkasane ngutuk nganti praktis dienggo. Kajaba iku, basa-basa ing saben wilayah menehi oksigen kanggo gerakan nasionalis sing muncul sajrone Jaman Modern.

Kekuwatan greja

Dina iki, Gagasan eksklusif babagan sifat religius lan moralis isih nyebar banget. Sastra abad pertengahan. Miturut pemahaman kasebut, tujuan utamane yaiku kanggo ndhidhik populasi, nyetel pandhuan tindak tanduk lan "kondhisi" - utamane liwat rasa wedi - kanggo nggolek Gusti Allah.

Nanging sajrone Abad Pertengahan, akeh perkara liya sing uga ditulis. Kajaba iku, perlu dipikirake manawa mesin cetak durung muncul nganti jaman Renaissance, akibate, mung manuskrip pengawetan sing angel lan / utawa diragukan isih bisa urip. Kajaba iku, umume, gereja kasebut dhewe - dadi penjamin budaya nalika semana - sing nglindhungi.

Kasusastran profan

Pitakon pertama babagan teosentrisme muncul ing literatur Abad Pertengahan. Konsep "revolusioner" iki wiwit digambarake kanthi isinan (amarga duwe risiko gedhe), adhedhasar ide sekuler sing menehi kekuwatan manungsa dadi daya panguwasa ing jagad.

Komedi Ilahi.

Komedi Ilahi.

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Komedi Ilahi

Titik balik iki kedadeyan utamane sajrone Abad Pertengahan Akhir (uga dikenal minangka periode sadurunge Renaisans). Nalika borjuis wiwit entuk papan sing luwih akeh, korupsi lingkungan gereja sing luwih dhuwur saya ora bisa ditolak.

Non-konsepsi tokoh panganggit

Umume teks abad pertengahan anonim, amarga - sebagean - kasunyatan manawa gagasan babagan tokoh saiki ora muncul nganti jaman Renaisans. Ing pangertèn iki, akeh panulis abad pertengahan luwih darmabakti kanggo transkripsi lan hiasan crita saka tradhisi lisan, tinimbang karya kreatif lan imajinatif.

"Luwih becik ora mlebu"

Nganti sawetara, anonimitas dadi cara praktis kanggo uwal saka mripat sing takon.. Amarga alasan iki, salah sawijining "subgenre" sing paling populer yaiku Goliath Poetry, yaiku jinis ekspresi lirik terstruktur sing dibangun ing ayat papat baris.

Aspek "alus" Puisi Goliath yaiku konten satiris, sing digunakake dening sawetara pandhita kanggo nyebut ora setuju karo sawetara subjek sensitif. Mangkono, anonimitas minangka kunci kanggo ora njupuk risiko dinyatakake pengkhianat utawa bidah.

Sastra kanggo diwaca

Penting, kudu digatekake ing ngisor iki: meh kabeh teks kasebut diekstrak saka tradhisi lisan amarga persentase masarakat sing akeh banget buta huruf. Amarga alasan iki, kanggo "ndhidhik" kudu maca kanthi cetha ukara-ukara tinulis (literatur abad pertengahan), umume kalebu ayat.

Titik asal saka akeh aspek lirik

Ayat kasebut ngidini maca, sing menehi irama maca lan disengaja kanthi prosa. Akibate, macem-macem aspek lirik katon kayata lirik, ode utawa sonnet. Ing tumindak kasebut, tumindak ksatria mulya lan pembela Allah sing nyebabake monster diabolis sing elek, njupuk imajinasi kolektif saka populasi.

Kajaba iku, crita-crita "katresnan sing sopan" lan sing nuduhake kekarepan sing ora bisa dibalekake duwe ruang. Dadi jinis plot sing dieksploitasi dening sekelompok seniman sing ngalami jaman keemasan nalika Abad Pertengahan: para alangan.

Pangopènan ing status quo

"Sejarah ditulis dening para pemenang" minangka ukara sing cukup kanggo netepake semangat Sastra Medieval. Ngluwihi prinsip iki, greja - kanthi dhukungan saka para raja, gumantung karo karakteristik sawetara wilayah - nggunakake literatur kanggo mbenerake pamrentahane.

Ing babagan iki, Rong teks non-anonim sing ditulis dening para gréja katon misuwur: Tumindake uskup dening Gerardo de Cambrai lan Carmen Robertum regem francorum saka Adalberón de Laon. Kalorone jelas nggambarake struktur sosial wektu: orator (sing ndedonga), bellatores (sing perjuangan) lan laboratorium (sing kerja).

Masyarakat feodal ...

Gagasan sing ditampilake ing paragraf sadurunge nyintesis pamisahan dadi kasta masyarakat, meksa (paling ora) nganti Perang Dunia Pertama. Mangkene uga karo feodalisme, sistem ekonomi sing muncul ing saindenging Eropa sawise pecah Kakaisaran Romawi. Sing diekspor menyang Amerika nalika penjajahan Dunia Baru rampung.

Giovanni Boccacio.

Giovanni Boccacio.

… Lan misoginis

Kajaba iku, wanita saiki lagi nandhang bobote repression. Nanging, minangka periode sejarah, luwih akeh tinimbang terus reformasi. Konsepsi diskriminatif iki wis digawe wiwit jaman kuno lan dadi nyata ing Sastra Medieval.

Sithik banget wanita sing bisa ngilangi kudhung anonimitas. Meh kabeh padha "wanita saka Gusti Allah", biarawati sing, liwat surat, nggawe wahyu gaib sing dingerteni kanggo jagad. Saka kana, sawetara diijini entuk pangkat wong suci sawise dheweke tilar donya.

Karya lan panulis terkenal

Abad Pertengahan nyumurupi sawetara karya ikon ing sejarah manungsa. Akeh sing mbutuhake artikel eksklusif kanggo dianalisis kanthi tepat. Sawetara iki yaiku: Song of the Mio Cid, Beowulf, Digenis Acritas y Song of Roldán, antara liya-liyane.

Sanajan anonimitas sing umum, iku uga jaman penulis gedhe. Diwiwiti dening Dante Alighieri y Komedi Ilahi utawa Giovanni Boccacio karo Decameron. Minangka perwakilan wanita, penting banget kanggo nyorot Christine de Pizan, panganggit saka Kutha Wanita. Miturut sejarawan sing akeh, iki minangka buku dhasar kanggo perjuangan kesetaraan gender.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)