Sastra Spanyol

Sastra Spanyol.

Sastra Spanyol.

Sastra Spanyol diarani sing dikembangake ing basa Castilian. Mula, kalebu tulisan asli Spanyol lan huruf Hispano-Latin (klasik uga pungkasan). Kajaba iku, kualifikasi iki ditrapake kanggo literatur Judeo-Spanyol, sastra Arab-Spanyol lan ing basa Hispanik regional (Galicia, Catalan, Basque, Navarrese-Aragonese, Asturleonian) ...

(khusus karo jarchas, teks puisi sing ditulis nganggo basa vernakular). Kajaba iku, Kasusastran Spanyol dianggep minangka cabang literatur romantis lan, ing wektu sing padha, minangka pelopor surat Amerika Latin.

Tulisan kapisan literatur Spanyol

Saka sudut pandang sejarah-geografis, kita mung ngomong babagan sastra Spanyol kanthi arti sing ketat saka abad kaping XNUMX. Nganti abad kasebut, dianggep ana saliyane puisi puisi - lirik lan epik - ditularake kanthi lisan ing basa Roman, bebarengan karo tulisan budaya tradisional ing basa Latin.

Tulisan ing "basa Jarcha"

Ing taun 1947, ahli basa Ibrani Samuel Miklos Stern nyritakake anane naskah wiwit abad kaping XNUMX ing Kairo. Iki ngemot sawetara bait lirik ing basa sing asale Mozarab (salah sawijining sing diarani "basa Jarcha" sing mengko gabung karo Spanyol). Banjur, sajrone abad kaping rolas lan telulas, ing Galicia huruf pisanan ditulis nganggo basa Gallic-Portugis.

Puisi epik kagolong wektu iki Song of mine Cid —Tulis ing Spanyol abad pertengahan— dianggep karya sastra pisanan ing Spanyol. Sanalika, tulisan puisi ditampilake ing basa vernakular Catalan kanthi pengaruh sing apik saka lirik saka Occupartours (basa Provençal).

Sastra Spanyol ing Abad Pertengahan

Aristokrat Don Juan Manuel (1282 - 1348) lan pandhita Juan Ruiz (1283 - 1350), archpriest of Hita, dadi cikal bakal literatur moralisasi sadurunge Renaisans. Dheweke ninggalake loro judhul surat abad pertengahan sing representatif: Cacah Lucanor y Buku katresnan sing apik, saben.

Banjur, ing abad kaping XNUMX, manifestasi lirik muncul ing Cortes de los Reyes. Disebut «literatur budaya abad pertengahan», teka saka tangan penulis kayata Íñigo López de Mendoza (1398 - 1458), Juan de Mena (1411 - 1456) lan Jorge Manrique (1440 - 1479). Luwih, ing pungkasan abad kasebut ana kompilasi puisi lan antologi masarakat minangka Balada lawas y Buku lagu Stúñiga.

Sastra Renaissance Spanyol

Dirakit ing wiwitan abad kaping XNUMX dening Fernando de Rojas, Celestine nggambarake potongan dramatis utama ing transisi menyang Renaissance. Nalika semana, panulis fokus ing tema sing ana gandhengane karo kehangatan, alam, prestasi militer, politik, lan filosofis. Ing antarane karya lan panulis literatur Renaissance Spanyol, ing ngisor iki misuwur:

  • Tata bahasa Castilian (1492), dening Antonio de Nebrija (1441 - 1522).
  • Muji edan (1511), dening Erasmus saka Rotterdam (1466 - 1536).
  • Karya lengkap. Kompilasi sing ditindakake dening Lorenzo Riber lan diterbitake ing taun 1948 karya filsuf Juan Luis Vives (1493 - 1540).

Mengko, ana pujangga gedhe sing ngowahi pengaruh gaya lirik Italia menyang huruf Spanyol. Antarane, Garcilaso de la Vega (1503 - 1536), bebarengan karo pujangga sing diarani Sekolah Petrarquista: Hernando de Acuña (1518 - 1580), Gutierre de Cetina (1520 - 1557) lan Francisco de Figueroa (1530 - 1588 ).

Subgenre lan sekolah sastra Spanyol ing abad kaping XNUMX

Ing tengah abad kaping 1527, ahli teologi lan pujangga Fray Luis de León (1591 - XNUMX) nggawe sekolah Salamanca, dibedakake kanthi gaya sober lan laconic. Paralel, Fernando de Herrera sing misuwur (1534 - 1597) minangka eksponen paling gedhe ing sekolah Sevillian. Lembaga iki diidentifikasi kanthi retorika lan tema sensitivitas manungsa, patriotisme, lan pakurmatan.

Ing periode sing padha, ing Spanyol, panulis tapa katon menonjol, kanthi pengaruh mistikisme Eropa sing misuwur saka pungkasan abad pertengahan. Karya-karyane bakal dadi pambuka kanggo jaman apik banget saka huruf Spanyol: Zaman Emas. Ing antarane judhul kasebut, kita bisa nemokake:

  • Olahraga spiritual (1548), dening San Ignacio de Loyola (Íñigo López de Recalde; 1491 - 1556).
  • Huruf spiritual kanggo kabeh negara (1578), dening El Beato Juan de ilavila (1500 - 1569).
  • Buku pandonga lan semedi (1566) dening Fray Luis de Granada (1505 - 1588).
  • Urip saka Ibu Teresa Yesus, saka Santa Teresa (Teresa de Cepeda y Ahumada; 1515 - 1582).
  • Nyanyian rohani, saka San Juan de la Cruz (Juan de Yépez Álvarez; 1542 - 1591).

Sastra Spanyol nalika Baroque

Sejarawan saiki ngramal manawa Zaman Emas wiwit saka tekane Columbus menyang Donya Anyar (1492) nganti mati Pedro Calderon de la Barca (1681). Nanging, panulis sing nyebutake periode emas biasane kalebu ing Baroque (kajaba penulis tapa).

Dheweke minangka pencipta karya sing akeh banget, kebak wacana hiperbola lan lirik sing cenderung dadi vulgarisasi. saka (nalika iku) ilmu elit. Gaya sing akeh lan hiasan iki kalebu jinis genre kayata sindiran, komedi, novel picaresque, lan novel polifonik.

Panulis lan penulis main paling misuwur ing Zaman Emas Spanyol

Miguel de Cervantes.

Miguel de Cervantes.

  • Miguel de Cervantes (1547 - 1616).
  • Alonso de Ercilla (1533-1594).
  • Mateo Alemán (1547 - 1614).
  • Francisco de Quevedo (1580 - 1645).
  • Luis de Góngora (1561 - 1627).
  • Lope de Vega (1562 - 1635).
  • Tirso de Molina (1579 - 1648).
  • Pedro Calderón de la Barca (1600 - 1681).
  • Baltasar Gracián (1601 - 1658).

Sastra Spanyol ing abad kaping XNUMX

Pencerahan lan Neoklasik

Uga dikenal minangka "abad cahya", iku jaman sing didominasi dening ide adhedhasar akal, ilmu pengetahuan lan filsafat. Mula, semangat kritik menang, ditambah konsep kabegjan manungsa sing didhukung instruksi lan kemajuan. Kajaba, lirik kasebut nggambarake swara moderat kanggo bali menyang nilai sadurunge Renaissance: keseimbangan estetika, harmoni, lan perasaan.

Pangarang sing Ditampilake

  • Nicolás Fernández de Moratín (1737 - 1780) lan putrane Leandro (1760 - 1828).
  • José Cadalso (1741 - 1782).
  • Gaspar Melchor de Jovellanos (1744 - 1811).
  • Juan Meléndez Valdés (1754 - 1817).

Preromantikisme

Tahap huruf Spanyol iki njaga pedoman gaya Neoklasik. Nanging, panganggit kayata Swiss Jean-Jacques Rousseau (1712 - 1778) wiwit ngaku pentinge intine manungsa tinimbang ilmu. Kanthi cara iki, pengaruh "sensitif" saka panulis Swiss mengaruhi para panulis Spanyol sing misuwur, ing antarane:

  • Joseph Gallow.
  • Manuel José Quintana (1772 - 1857).
  • José Marchena (1768 - 1821).
  • Alberto Lista (1775 - 1848).

Kajaba iku, wong Inggris Thomas Chatterton (1752 - 1770) nuduhake cara sindiran lan bertentangan karo aturan lingkungane. Fitur literatur pra-romantisme liyane yaiku setting misterius, kebebasan minangka tembung kunci, lan umpan balik ekspresif antarane macem-macem basa. Kasunyatane, minangka gerakan sastra sing duwe wakil ing meh kabeh Eropa.

Ing ngisor iki sawetara:

  • Prancis Louis-Sébastien Mercier (1740 - 1814) lan Anne Louise Germaine Necker, luwih dikenal kanthi jeneng Madame de Staël (1766 - 1817).
  • Wong Denmark Johannes Edwald (1743 - 1781).
  • Wong Italia Vittorio Alfieri (1749 - 1803) lan Ippolito Pindemonte (1753 - 1828).
  • Wong Jerman Johan Gottfried Herder (1744 - 1803), Johann Wolfgang von Goethe (1749 - 1832) lan Friedrich Schiller (1759 - 1805).

Romantisisme ing Spanyol

Wiwit taun 1830-an, panulis muncul sing karyane sengaja nglanggar norma neoklasik. Dheweke minangka taun perjuangan terus-terusan ing antarane konservatif lan liberal. Kajaba iku, isolasi Spanyol saka liyane Eropa nyebabake rasa mundur amarga negara-negara industri.

Akibate, lirik kasebut nggawe sawetara tuntutan sosial. Kabeh ing tengah-tengah crita sing semangat digawe ing enclave mgayomi. Cara sing padha, kebebasan njupuk relevansi penting ing idealisme romantisme. Ing endi jembaré lanskap lan kaendahan alam minangka analogi saka pilihan bebas.

Sawetara panulis, pujangga lan penulis drama Romantisisme

Joseph saka Espronceda.

Joseph saka Espronceda.

  • Francisco Martínez de la Rosa (1787 - 1862).
  • Ángel de Saavedra (1791 - 1865).
  • Fernán Caballero; jeneng samaran saka Cecilia Francisca Josefa Böhl (1796 - 1877).
  • José de Espronceda (1808 - 1842).
  • Antonio García Gutiérrez (1813 - 1884).
  • Jose Zorrilla (1817 - 1893).

Romantisme pungkasan

Iki minangka jeneng sing diwenehake kanggo paruh kaping loro ing abad kaping XNUMX, yaiku periode transisi antarane Romantisisme lan Realisme sastra. Sanajan novel lan teater pindhah kanthi cepet menyang garis realistis, puisi kasebut tetep ana ing cita-cita romantis. Opo maneh, komposisi ditampilake kanthi retorika kondensasi lan lirik sing luwih disorot dening inovasi metrik.

Pujangga paling relevan romantisme Spanyol pungkasan

  • Ramón de Campoamor (1817 - 1901).
  • Gaspar Núñez de Arce (1834 - 1903).
  • Augusto Ferrán (1835 - 1880).
  • Gustavo Adolfo Becquer (1836 - 1870).
  • Rosalía de Castro (1837 - 1885).

Realisme

Sawise Restorasi 1875, ing literatur - lan ing kreasi seni umume - kekaguman seni sing ora minat ora disenengi. Mangkono, komposisi kasebut nggunakake nada konservatif sing ora nyebabake akeh dilema eksistensial (utamane para borjuis). Kangge, para elite sing ngatur nyoba njupuk langkah-langkah pertama tumuju industrialisasi bangsa.

Panulis sing paling misuwur

  • Juan Valera (1824 - 1905).
  • Pedro Antonio de Alarcón (1833 - 1891).
  • José María de Pereda (1833 - 1906).
  • Benito Pérez Galdós (1843 - 1920).
  • Emilia Pardo Bazan (1851 - 1921).
  • Leopoldo Alas "Clarín" (1852 - 1901).
  • Armando Palacio Baldés (1853 - 1938).
  • Joaquín Dicenta (1862 - 1917).

Modernisme

Fitur

  • Dumunung sacara kronologis ing antarane taun 1880 lan 1917.
  • Ora sopan kreatif.
  • Transformasi stilistik basa lan komposisi metrik.
  • Ora seneng karo elit borjuis.

Penulis

Generasi 98

Miguel de Unamuno.

Miguel de Unamuno.

  • Miguel de Unamuno (1864 - 1936).
  • Ángel Ganivet García (1865 - 1898).
  • Ramón del Valle-Inclán (1866 - 1936).
  • Jacinto Benavente (1866-1954).
  • Vicente Blasco Ibáñez (1867 - 1928).
  • Ramón Menéndez Pidal (1869 - 1968).
  • Sedulur Baroja: Ricardo (1871 - 1953) lan Pío (1872 - 1956).
  • José Martínez Ruíz "Azorín" (1873 - 1967).
  • Ramiro de Maeztu (1874 - 1936).
  • Antonio Machado (1875 - 1939).
  • Enrique de Mesa (1878 - 1929).

Generasi taun 1914 - Novecentismo

  • Manuel Azaña (1880 - 1940).
  • Ramón Pérez de Ayala (1880 - 1962).
  • Juan Ramón Jiménez (1881 - 1958). Platero lan aku.
  • José Ortega y Gasset (1883 - 1955).
  • Gregorio Marañón (1887 - 1960).
  • Gabriel Miró (1879 - 1930).
  • Ramón Gómez de la Serna (1888 - 1963).

Manifestasi sastra Spanyol liyane ing abad kaping XNUMX

Generasi 27

Perlu dielingake manawa gerakan avant-garde iki nggabungake seni liyane, kajaba literatur. Rong ciri sing paling jelas yaiku hubungan pribadi sing dikembangake ing antarane para anggota lan jembar gayane. Nggih panulis ora ngeculake tradhisi budaya sing diwarisake wiwit jaman Golden lan, ing wektu sing padha, dheweke bisa nggabungake unsur surealisme lan neopopularisme.

Penyair paling misuwur saka Generasi '27

Federico Garcia Lorca.

Federico Garcia Lorca.

  • Pedro Salinas (1891 - 1951).
  • Adriano del Valle (1895 - 1957).
  • Manuel Altolaguirre (1905 - 1959).
  • Juan José Domenchina (1898 - 1959).
  • Federico García Lorca (1898 - 1936).
  • Emilio Prados (1899 - 1962).
  • Luis Cernuda (1902 - 1963).
  • Jorge Guillén (1893 - 1984).
  • Vicente Aleixandre (1898 - 1984).
  • Gerardo Diego (1896-1987).
  • Dámaso Alonso (1898-1990).
  • Rafael Alberti (1902-1999).
  • Pedro García Cabrera (1905 - 1981).
  • Miguel Hernández (1910 - 1942).

Novel postwar Spanyol

Dikembangake sajrone rezim Franco (1939 - 1972) ing Spanyol. Sanalika, manifestasi sastra iki kaperang dadi telung tahap: novel eksistensial (1940-an), novel sosial (1950-an) lan novel struktural (wiwit taun 1970).

Sawetara karya lan penulis sing paling representatif

  • Nada (1945), dening Carmen Laforet (1921 - 2004).
  • Bayangan cemara kasebut dawa (1948), dening Miguel Delibes (1920 - 2010).
  • Lebah tawon (1951), dening Camilo José Cela (1916 - 2002).
  • Rodha Ferris (1951), dening Luis Romero (1916 - 2009).
  • Wit cemara percaya marang Gusti Allah (1953), dening José María Gironella (1917 - 2003).
  • Wayah meneng (1961), dening Luis Martín Santos (1924 - 1964).

Realisme Sihir Amerika Latin

Gerakan iki muncul ing pertengahan abad kaping XNUMX ing Amerika Latin. Iki dibedakake karo rincian estetika lan perspektif sing nyoba nuduhake sing ora nyata utawa langka minangka prekara sing sejatine lan saben dinane. Yen ora ana kekurangan ekspresi emosi sing dhuwur utawa idiosyncrasy tartamtu saka Amerika Latin nalika ngadhepi kahanan sing nyusahake.

Eksponen maksimal

  • Arturo Uslar Pietri (Venezuela).
  • Gabriel García Márquez (Kolombia).
  • Juan Rulfo, Carlos Fuentes, Elena Garro, Laura Esquivel, Rodolfo Naró lan Felipe Montes (Mexico).
  • Jorge Amado (Brazil).
  • Miguel Angel Asturias (Guatemala).
  • Demetrio Aguilera Malta lan José de la Cuadra (Ekuador).
  • Mireya Robles (Kuba).
  • Isabel Allende (Chili).
  • Manuel Mujica Lainez (Argentina).

Klasik sastra Spanyol

  • Cacah Lucanordening Don Juan Manuel.
  • Celestinedening Fernando Rojas.
  • Coplas nganti tiwase bapakedening Jorge Manrique.
  • Lazarillo de Tormes (anonim).
  • Wong sing cerdik Don Quijote saka La Manchadening Miguel de Cervantes.
  • Fountainovejunadening Lope de Vega.
  • Urip iku Impendening Pedro Calderón de la Barca.
  • Don Juan Tenoriodening José Zorrilla.
  • Sajakdening Gustavo Adolfo Bécquer.
  • Fortunata lan Jacintadening Benito Pérez Galdós.
  • Solenessdening Antonio Machado.
  • Lampu Bohemiandening Ramón del Valle-Inclán.
  • Santo Manuel Bueno, martirdening Miguel de Unamuno.
  • Omahe Bernarda Albadening Federico García Lorca.
  • The Innocents Sucidening Miguel Delibes.
  • Satus taun kasependening Gabriel García Márquez
  • Kutha lan Asudening Mario Vargas Llosa.
  • Kaya banyu kanggo Coklatdening Laura Esquivel.

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)