San Francisco lan 4 panulis liyane jenenge padha. Fragmen karya.

Dina iki 4 kanggo Oktober, riyaya saka San Francisco de Asis, Santo Italia uga pola kewan. Dadi aku kelingan dheweke karo karya sing paling misuwur, Canticle Makhluk. Lan aku uga ngelingi sing liya 4 panulis jenenge padha: Francisco Umbral, Francisca Aguirre, Francesco Petrarca lan Francis Scott Fiztgerald.

Canticle Makhluk - Francis saka Assisi

Dhuh Gusti ingkang maha luhur lan maha kuwasa,
kagungan Paduka puji, kamulyan saha kamulyan saha sadaya berkah.

Kanggo sampeyan dhewe, Sing Maha Tinggi, dheweke cocog karo sampeyan
lan ora ana wong sing pantes menehi jeneng sampeyan.

Pinujia kawula, Dhuh Pangeran kawula, ing sadaya titah Paduka,
apamaneh ing sadulur sun,
kanggo sapa sampeyan menehi dina lan madhangi kita.

Lan endah banget lan sumunar kanthi kamulyan gedhe,
saka sampeyan, sing paling dhuwur, nduweni teges penting.

Pinujia kawula, Pangeran kawula, lumantar mbulan lan lintang-lintang,
ing swarga Paduka damel cetha lan larang lan endah.

Pinujia kawula, Pangeran kawula, lumantar kakang angin
lan liwat awang-uwung, mega lan langit ayem lan kabeh cuaca,
liwat kabeh mau sampeyan menehi rezeki kanggo titah sampeyan.

Pinujia Sampeyan, Pangeran kawula lumantar Sister Water,
sing asor banget, larang regane lan murni.

Pinujia kawula, Pangeran kawula, lumantar geni geni,
sing gawe padhang wengi,
lan iku ayu, nyenengake lan kuat lan kuwat.

Agawe jambon lan jambon - Francisco Umbral

Aku mung nemoni satunggaling kasunyatan ing urip, nak, lan sampeyan uga. Aku mung nemokake siji kasunyatan sajrone urip lan aku bakal kelangan. Aku urip nangis sampeyan ing wayah wengi kanthi nangis sing ngobong peteng. Prajurit pirang cilik sing mrentah jagad, aku kelangan sliramu selawase. Mripatmu mbanting langit biru. Rambute nggawe gaya dina iki. Sing isih ana, putra, yaiku jagad raya sing fluktuasi, tanpa konsistensi, kaya sing diandharake Jupiter, musim panas lan musim salju sing surem, sawijining sunar srengenge lan jinis, wektu lan pati, sing kabeh daklakoni mung amarga aku ora ngerti polah sing kudu ditindakake mati. Yen ora, dheweke bakal nggawe tumindak kasebut lan ora liya.
Sepira bodho dina iki. Sapa langit biru iki sing ngapusi, awan iki karo ngguyu?

Seksi pangecualian - Francisca Aguirre

Segara, segara iku dak butuhake.
Segara lan ora liya, ora liya.
Sisane sithik, ora cukup, miskin.
Segara, segara iku dak butuhake.
Dudu gunung, kali, langit.
Ora, ora ana apa-apa,
mung segara.
Aku ora pengin kembang, tangan uga,
dudu ati kanggo nglipur aku.
Aku ora pengin ati
ganti ati liyane.
Aku ora pengin dheweke ngomong karo aku babagan katresnan
ganti katresnan.

Sonnet kanggo Laura - Francesco Petrarca

Aku ora bisa nemoni katentreman utawa perang,
lan aku ngobong lan aku es; lan aku wedi lan kabeh postponement;
lan aku mabur liwat langit lan kasaput ing lemah;
lan ora ana sing diperes lan kabeh padha ngrangkul.

Sapa wae sing njaga aku ing pakunjaran, ora mbukak utawa nutup,
ora nyekel aku utawa ora ngeculake jebakan;
lan katresnan ora mateni aku utawa mbatalake aku,
ora tresna marang aku, uga ora metengake metengku.

Aku ndeleng tanpa mripat lan tanpa ilat, aku nangis;
lan aku njaluk tulung lan katon kangen;
Aku tresna marang wong liya lan rumangsa sengit karo awakku dhewe.

Nangis, aku njerit lan lara ganti;
pati lan urip menehi kula siyaga sing padha;
Kanggo sampeyan aku, Lady, ing negara iki.

Gatsby Gedhe - F. Scott Fitzgerald

Nalika aku isih enom lan luwih gampang ngrugekke, bapakku menehi pitutur marang aku sing wiwit saiki ora mandheg dakkira.

"Kapan sampeyan kepengin menehi kritik marang wong liya," jarene, "elinga yen ora kabeh wong diwenehi fasilitas kaya sampeyan."

Mung siji-sijine sing dicritakake, nanging amarga kita wis mesthi nuduhake kabeh perkara tanpa menehi kabecikan, aku ngerti manawa tembunge duwe teges sing luwih jembar. Asile aku cenderung ora ngadili sapa wae, kebiasaan sing nyebabake aku sesambungan karo akeh wong sing narik kawigaten lan uga nggawe aku dadi korban omong kosong sawetara.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.