Rodrigo Costaya. Wawancara karo penulis The Custodian of Books

Fotografi: situs web Rodrigo Costoya.

Rodrigo Kostoya, guru lan panulis, ngandika sing «nulis iku njelajah alam semesta sing kita malah ora ngerti urip ing kita». Panjenenganipun debut ing karo Porto Santo. Enigma saka Columbus. Lan novel paling anyar yaiku Penjaga buku, sing menang ing Lomba Novel Sejarah Kota Úbeda IX ing 2020. Matur nuwun kanthi sanget kanggo wektu, kebecikan lan pengabdian kanggo iki Interview ing ngendi dheweke ngandhani babagan dheweke lan liya-liyane.

Rodrigo Costaya - Wawancara

  • SASTRA SAIKI: Novel paling anyar sampeyan Penjaga buku menang Kontes Novel Sejarah IX Kutha Úbeda ing taun 2020. Saka endi ide crita sampeyan lan apa tegese penghargaan kasebut kanggo sampeyan?

RODRIGO COSTOYA: Gagasan kasebut, kaya sing asring kedadeyan karo novel-novelku, muncul ing a buku lawas bab sajarah Galicia. Ing kana kedadeyan-kedadeyan sing dakcritakake wis kasebut, lan aku nggabungake karo fakta sejarah liyane sing relevan karo donya lan, mesthi, karo plot fiksi sing nyengkuyung kabeh sejarah kita. 

Hadiah kasebut menehi akses menyang masarakat umum, goal gedhe kanggo penulis anyar. Ana sing angel banget, lan mumetake sing bisa ngrusak karir yen ora digayuh. Úbeda, mula, bakal ing salawas-lawase ing atiku.

  • AL: Apa sampeyan bisa ngelingi salah sawijining wacan pisanan sampeyan? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

RC: Mesthi wae aku kelingan rasane atiku maca novel petualangan sing apik: Salgari, Verne, London, Stevenson... lan uga novel fantasi saka sastra saiki: Ende, Tolkien, Rothfuss… Aku kaya bocah ora bisa nyelehake buku, nganti awan (kanthi teguran saka wong tuwaku), nangis nalika aku nutup salah sawijining novel amarga wis rampung. Aku kira saka ngendi crita-crita sing daktulis dina iki. Aku uga elinga wiwit enom banget ing karya sastra universal liyane: Dumas, Suskind, Rulfo... Novel sajarah, Nanging, aku ditemokaké minangka diwasa.

  • AL: Penulis kepala? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh periode. 

RC: Iku kedaden kanggo kula kaya Samwise Gamyi nalika aku bali menyang Shire: salah siji aku nglampahi telung dina njawab pitakonan iki utawa aku ora nindakaken. Summarizing kanggo watesan, Aku bakal pindhah menyang Garcia Marquez ing narasi (sanajan apa sing daklakoni beda banget); kanggo Manuel Antonio ing puisi saiki bryson ing gladhen.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe? 

RC: Aku tresna polyhedral, karakter kontradiktif, sing nuduhake kekirangan sing kita lakoni kabeh, sing nuduhake pepadhang lan pepeteng sing kita lakoni kabeh. Mungkin eksponen paling apik yaiku Scarlett O'Hara dening Margaret Mitchell, nanging aku uga kepincut karo heathcliff dening Emily Brontë, ing Akhab saka Melville utawa ing Humbert saka Nabokov, contone. Lan tansah digambarake liwat tumindake, carane dheweke nyatakake awake dhewe, apa sing ditindakake, kepriye reaksi lan cara nambani wong liya.

  • AL: Apa wae kebiasaan utawa kebiasaan khusus nalika nulis utawa maca? 

RC: Ora apa-apa, tenan. Dibutuhake kasepen, konsentrasi lan wektu kualitas kanggo pengabdian kanggo karya. Aku ora nglakoni sing aneh-aneh. Lan mesthi, aku seneng banget karo konsep "inspirasi" sing dipercaya wong. Sing ora ana. Kerja keras ya.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake? 

RC: Panggonan sing sampurna kanggo aku, sofa utawa amben, karo laptop ing puteran lan sethitik liyane. Wektu paling apik, ngaturake esuk. Nalika aku nganggo aku kaya kanggo miwiti antarane lima lan enem esuk, lan yen ora ana sing ngalangi aku teka nganti awan. Lan tansah interspersing sawetara olahraga, ya.

  • AL: Apa ana genre liyane sing disenengi? 

RC: Ing novel aksi, saka petualangan, Aku wis tansah disenengi wong akeh. Sawetara, kaya Mark Twain utawa Fenimore Cooper (antarane akeh liyane), tumpang tindih karo apa sing bisa dingerteni minangka novel kanthi latar sejarah. Nyatane, aku nganggep manawa subgenreku luwih cenderung menyang hibrida kasebut. Banjur, aku ngandika, ana sing ngendi komponèn saka bayangan ndarbeni liyane utawa kurang pinunjul (saka Tolkien kanggo Verne, contone), kang uga antarane favorit. Ing kasus apa wae, Aku luwih saka karya kualitas saka siji genre utawa liyane. Yen novel, utawa kumpulan puisi, utawa buku genre liyane, apik, aku bakal seneng. Sing mesthi.

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

RC: Sing biasane aku maca paling macem-macem artikel, riset utawa publikasi sing menehi hasil karo topik sajarah sing kapentingan kula. Wacan iki saben dina kanggo aku, lan aku meh nemokake ing Internet. 

Minangka karya sastra aku maca Asmane Gusti Allah, dening Jose Zoilo. Novel sajarah kanthi kualitas paling dhuwur sing digawe nalika penaklukan Semenanjung Iberia dening Muslim ing taun 711, ditulis dening master sejati. Ing jejere louis kluruk, loro raksasa saka novel sajarah saiki ing Spanyol.

Aku nulis novel papatku, pusaté ing a crita cekak (lan bener). apa kedaden ing Santiago de Compostela antarane 1588 lan 1589 (bebarengan karo perusahaan sing dikenal minangka Tentara Invincible lan Inggris Counter-Army). Aku bungah banget, amarga kedadeyan ing kene sajrone rong taun kasebut pancen luar biasa.

  • AL: Miturut sampeyan, kepiye pemandangan penerbitan lan apa sing mutusake sampeyan nyoba nerbitake?

RC: Gambar punika rumitsaben wong bakal ngomong iki. Nanging aku uga kudu ujar manawa aku wiwit nulis limang taun kepungkur lan saiki aku duwe rong novel sing diterbitake ing penerbit gedhe (saben siji, ing versi ing basa Spanyol lan Galicia), lan novel kateluku bakal diterbitake ing Mei kanthi Grup Planet. Lan sing kaping papat ana ing dalan lan kabeh nuduhake yen aku uga bakal bisa nerbitake karo penerbit gedhe. Maksudku, adhedhasar pengalaman pribadiku, karya diganjar.

Sing nggawe aku mutusake nyoba nerbitake yaiku kabutuhan crita-crita kasebut, sing dakrasa nyenengake, kanggo nggayuh wong akeh. Aku seneng wong-wong mau, padha excite kula kanggo kuwi ombone aku aran rangsang kanggo nyebar menyang papat angin. Aku guess iki apa gerakane kita kabeh, tengen?

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan utawa sampeyan bakal bisa njaga prekara sing positif kanggo crita mbesuk?

RC: Wayahe kita manggon ing aneh, nanging Kajaba kanggo wong-wong sing wis ngalami kerugian sing ora bisa didandani, kita uga ora kudu nggedhekake. Kita wis weruh kabebasan kita suda, nanging kita uga ora diikat ing sikil amben. Kurungan rong taun kepungkur... wah wis sewulan setengah uripe beda. Topeng, curfews ... Aku ngandika, iku langkah sementara, soko punctual ing gesang kita saka kang kita kudu sinau akeh iku positif. Kanggo ngurmati kebebasan urip ing Kulon, contone. Kanggo ngerti wong sing ngungsi saka perang, saka oppression, saka rezim ngendi sampeyan ora bisa manggon, uga. 

Dadi aku milih tetep kanthi positif. Sing akeh, mesthi.


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.