Putri Duyung lan Panganten Gypsy. Rong opera mentah ireng sing hebat.

Putri duyung y Panganten wanita gipsi yaiku loro novel ireng saka nggambarake luwih gedhe ing malang saiki. Lan pranyata uga ana loro opera debut sing sukses sing mlebu basa inggris Joseph Knox y carmen mola, sing jeneng samaran panganggit (utawa panganggit) sing paling kaget para pangritik nasional lan publik. Aku mung maca lan menehi review.

Sejatine aku kudu nyopot topi. Kabeh sing nulis bakal pengin ndeleng novel ing fitur pisanan sing metu lan uga diterbitake kanthi cara sing amba, nanging mung sawetara. Conto pungkasan yaiku panulis kasebut, kanthi rong karya pertama, dheweke wis merevolusi adegan ireng karo rong crita babagan sing kabeh katon bunder: struktur, gaya, plot, denouement lan endings kuat sing tetep mbukak.

Putri duyung - Joseph Knox

Joseph Knox umur telung puluhan taun, dheweke lair ing Manchester, lan makarya ing bar, pub lan toko buku sadurunge pindhah menyang London. Kanthi Putri duyungKanthi akeh pengalaman lan pengamatan nalika makarya ing lingkungan kasebut, dheweke wis sukses sukses kaping pisanan.

Lan dheweke wis nggunakake gaya sing apik (narasi wong pertama sing protagonis) lan karakter sing apik, wiwit main nganti sekunder. Uga saka struktur bagean lan bab cekak sing diwaca tanpa mandheg. Menawi mekaten nambah swasana peteng kaya narasi (dalan sing abu-abu, angel lan papan lan lingkungan Manchester sing paling bosok). Lan plot ngendi banget x-ray hard tamba lan fauna ing sakiwa tengene lan efek ing gambar surem amarga ora duwe rasa welas utawa ngarep-arep.

Iki Putri duyung, judhul sing nuduhake bocah-bocah wadon sing ngliwati obat-obatan ing papan kasebut lan banjur kudu njupuk dhuwit sing diklumpukake menyang para pedagang sing tugas, dheweke wis entuk sukses sing pantes. Kanthi rasa klasik saka jinis genre kasebut, bisa uga ana asil sing apik rada dialog ing dialog lan uga nggambarake deskripsi, nanging kalebu bagean saka gelisah lan kahanan mental saka protagonis lan karakter liyane. 

Muga-muga, lan iki wis dadi pendapatku sing paling pribadi, protagonis mesthi bakal entuk luwih jero, sarat sing penting banget nalika nggawe crita. Nanging aku durung bisa nyambung karo Aidan Ngenteni, polisi sing nyusup infiltrasi sing sampeyan ora ngerti apa sing kudu dipikirake, sing ora percaya kabeh lan kabeh wong, lan sing nggawa riwayat pencabutan pribadi.

Aku uga ora bisa sesambungan karo dhemit lan ketagihan uga karo sesambungane karo paraga liyane. Bisa uga swasana ora tenang lan ora percaya yen crita kasebut katon. Nanging kapitunane utawa kapinterane tetep ana sadurunge aku entuk apa sing dakkarepake saka karakter sing bakal ngalami saraf. Nanging kabeh gambar entuk keseimbangan. 

Lan mung titik liyane uga mung anekdot: sing dadi penggemar Teori big bang lan nyembah karakter genre sing apik kaya Bud White (LA Rahasia, James Ellroy), salah sawijining sekunder, sing luwih ala tinimbang sing ala, diarani Sheldon White durung nulungi aku percaya. Nanging, ya, nyaranake bathi peteng sing apik Putri duyung.

Joseph Knox wis nggarap novel nomer loro, mula bakal ana Enteni Aidan liyane.

Panganten wanita gipsi - Carmen Mola

Carmen Mola minangka jeneng samaran ing mburi penulis sing wis mlebu debut nggawe jaman ing panorama sastra paling ireng. Sing paling disenengi amarga nambah pangarep-arep lan misteri. Dadi, sampeyan wis entuk kawitan gedhe. Kapindho yaiku kanthi trampil ngirimake medeni, corak lan kekejeman ing plot, detail, karakter lan tempo sing wis diwaca karo penulis liyane saka njaba, nanging ora akeh ing bagean kasebut.

Contone, ana stroke, Prancis Pierre Lemaitre utawa Franck Thilliez serem utawa british Mo hayder ing seri Jack Caffery sing peteng lan Daniel cole karo uga bubar Ragdoll. Lan karo wong-wong mau, Mola ngatur plot sing ora sampurna ing paten pinaten maculre loro sadulur enom gipsi ing wektu sing beda-beda nanging kahanan sing padha.

Ing bagean sing dipimpin narasi kedadeyan kepungkur sing elek, bab sing saiki mung udakara telung kaca kanthi, frasa ringkes lan katrangan sing nyenengake sing nggampangake maca kanthi cepet kaya gampang. Lan tim polisi uga wis negesake manawa efektif ditambahake, diwiwiti karo protagonis, inspektur kasebut Elena Putih, tanpa mangu sukses liyane ing jaman sing misuwur pemberdayaan wanita.

Nanging kabeh padha nggawe "pemeran" choral, amarga tanpa mangu-mangu kreasi kasebut uga sinematografi, ora mung ing katrangan lan tindak tanduk, nanging uga ing kacepetan saben wong bisa saling nyambung lan tumindak. Kajaba iku, lan kanggo kita sing manggon utawa biasane pindhah ing Madrid, nderek dheweke nate takon liwat kutha lawas utawa lingkungan periferal sing bisa dingerteni uga minangka emosi liyane.

Pencet terakhir: pungkasan sing nggegirisi banget, salah sijine sing mbukak lawang dadi luwih medeni sing wis ora dipikirake maneh sawise maca. Kanthi tembung liyane, Elena Blanco lan kabeh tim ora ngira yen butuh wektu suwe maneh. Lan aku yakin dheweke bakal njaga level sing apik banget kanggo wiwitan seri kasebut.

Butuhanku mung khusus kanggo pribadi, mesthi. Ing literatur, aku ora seneng wektu urip, lan aku ora seneng karo perkara-perkara saben dinane saiki utawa negara iki. Dadi, aku rumangsa ana kontras sing apik ing antarane crita sing apik, narasi lan karaktere kanthi sethithik sing narik kawigaten yen dheweke pindhah utawa kedadeyan ing papan sing dakkenal. Lan salah sawijining masalah sing paling gedhe, tanpa mangu-mangu, pancen salah politik ing jaman saiki: Aku luwih dadi protagonis pria. Apa sing bakal tak lakoni.


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.