Enrique Jardiel Poncela, pujangga. Papat geguritan sing dipilih

Enrique Jardiel Poncela lair ing dina kaya saiki Madrid. Dikenal utamane minangka penulis sandiwara, uga puisi lestarekake kanthi sentuhan humor sing padha karo komedi teater sing paling populer. Dadi kanggo ngelingi, aku wis milih 4 geguritane.

Enrique Jardiel Poncela

Wartawan Kaya bapake, Jardiel Poncela kerja lan kolaborasi ing media kayata Ing Impartial Tumindak saliyane kanggo nerbitake majalah kasebut Banyolan apik. Nanging wiwit taun 1923, dheweke mutusake kanggo ngaturake awake dhewe kanggo sastra lan teater. Dheweke uga nerbitake novel kayata Wong Alejandra sing disenengi o Katresnan ditulis tanpa kapak.
Nanging tanpa mangu-mangu kasile sukses karo komedi teater kayata Sampeyan duwe mata wong wadon sing bejat Bojo bolak-balik, Heloise ana ing sangisore wit almond o Maling iku wong sing jujur. Dheweke uga nampa Penghargaan Teater Nasional. Dheweke tilar donya nalika umur 51 taun amarga kanker laring.
Nanging, aspek sing kurang dikenal yaiku pujangga lan iki yaiku:

4 geguritan pinilih

URIP

Kanggo ringkes yaiku ... wektu istirahat;
sambung kilat; nyebrang lintang;
kedhep; kabungahan; cemlorot;
germinasi; Ngambung; siji nembak;
dodo apa; roti panggang; unjal ambegan;
kembang ing vas; cetakan;
kekancan; kaendahan ayu;
janji; metu; Aku ngujo sampeyan!;
rahasia dadi publik;
dalan saka mayit menyang balung;
kapal karam; rubrik; kabut;
sing isin; wayah surup; preinan;
grahana; manten; A ya; umpluk;

siji Katresnan; begja ... lan sonnet.
***

ALASANKU KANGGO GOLONG Gancang

Oh! Takdir, sampeyan nguwasani irama uripku!
Oh! Nasib, sampeyan menehi nada eksistensi!
Jarene aku cepet-cepet ngomong, kualitas terkutuk,
sing nggawe pamiyarsa kelangan wektu lan sabar.
Napa sampeyan ora menehi kalem kanggo aku
Apa sing diduweni San Luis, Santo Job lan Arcadio?
Apa sampeyan ora ngerti yen aku mainake urip kanthi cara liya
saben aku duwe konferensi ing radio?
Aku, sing pengin ngomong kanthi cetha bab swarga,
Ketoke aku dadi ace ing game kasebut
lan, kaya kebiasaan ing kelas aces iki,
Aku duwe cemilan lan nyerna pungkasan ukara.
Wenehi kajelasan sampeyan babagan pocapan
saben-saben aku kudu melu siaran,
lan yen ora kajelasan kanggo nggegirisi ngguyu,
Kandhani paling ora, sebab kenapa aku cepet-cepet ngomong.

***

CARLOS ARNICHES
"Dheweke raja sainete" - dheweke bisik-bisik nalika liwat-,
lan dheweke liwat - dawa lan dhuwur - tanpa dirungokake utawa ora katon,
lan dheweke ora katon utawa ngrungokake amarga dheweke urip ing dhuwur.
(Perlu dielingake yen dhuwure rong meter.)
Para pelaku, nalika dheweke ngundang dheweke
menyang "maca" sing anyar, dheweke seneng banget
banjur padha ngrangkul, mbengok: "Don Carlos arep maca dina iki!"
nalika Perusahaan ngerang: "Mung bakal nggawa siji tumindak!"
Tulis sethithik lan apik. Yen bener, iku tambang:
Emas kasebut mbukak ing box office kanthi atus kebak.
Nanging nalika nggawe kesalahan, dheweke nggawe sarrazina
patang ewu rong atus wolung puluh Saracens.
"Jiwane wong iki ngguyu!" Aku wis mesthi krungu
dening njupuk Panggonan ing bengi mbukak.
"Jiwane wong iki ngguyu." Nyawane ngguyu ... Apik!
Nyawane mesthi ngguyu, amarga praupane ora.

***

PARIS

Paris… Paris! kene Paris!
Aspal lan langit abu-abu
apa sing dipikirake vis-à-vis,
utawa luwih becik, Dhiskusi pribadi.
Aristokrasi ing fleur de lis
menyang Star lan Saint-Denis.
Kutha borjuis ing La Villete.
Fraulein lan bocah-bocah. Lan kangen
ing jejere patung King Louis
ing kebon. Voyons, Pierrette,
viens donc ici; sampeyan dudu pas bête!
Rue de la Paix. Hotel Claridge.
Stand buku. Omah Hachette.
Lapisan wulu petit-grey.
Lan ing «Kasino» starlet
luwih tuwa tinimbang negara,
sing diarani wong «Mis-
tinguette ».

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Alicia Hernandez Hernandez ngandika

    Dheweke minangka geguritan sing paling apik sing wis dakrungu