Pesta wedhus

Mario Vargas Llosa.

Mario Vargas Llosa.

Pesta wedhus (2000) minangka novel fiksi sejarah sing ditulis dening pemenang penghargaan Nobel kanggo Sastra Nobel, Mario Vargas Llosa. Plot kasebut adhedhasar cathetan sejarah sing ana gandhengane karo pembunuhan diktator Dominika Rafael Trujillo, sanajan sawetara karaktere ora nate ana.

Dadi, rekonstruksi utama acara kasebut kira-kira ana telung crita sing nyilang. Sing pertama fokus ing Urania Cabral, wanita enom sing bali menyang Republik Dominika kanggo ketemu bapake sing lara. Sing nomer loro nyinaoni dina-dina pungkasan uripe Trujillo lan sing katelu fokus marang para pembunuh diktator.

Sobre el autor

Jorge Mario Pedro Vargas Llosa lair ing Arequipa, Peru. Dheweke teka ing jagad iki tanggal 28 Maret 1936. Dheweke minangka anak tunggal saka bebrayan antara Ernesto Vargas Maldonado lan Doña Llosa Ureta. Little Jorge Mario ngenteni bagean pertama masa kanak-kanak karo kulawarga ibu ing Cochabamba, Bolivia, amarga wong tuwane pisah ing antarane taun 1937 nganti 1947. Ing kana dheweke sinau ing Colegio La Salle.

Sawise sekedhik manggon ing Piura, bareng karo ibune lan simbah ibu, calon penulis pindhah menyang Lima sawise rukun karo wong tuwane. Karo Pak Ernesto Vargas dheweke tetep njaga hubungan sing ora tenang, amarga bapake nesu lan nuwuhake rasa sengit marang kekarepan sastra putrane. Ing ibukutha Peru, dheweke sinau ing institusi Kristen.

Pakaryan dhisik

Nalika umure 14 taun, bapakné ndaptar ing Akademi Militer Leoncio Prado, sekolah asrama sing ketat banget sing bakal dadi papan panulis ing novel pertamane, Kutha lan Asu (1963). Ing taun 1952, dheweke miwiti karir jurnalistik ing koran kasebut Sing kronis de Lima minangka reporter lan pewawancara lokal.

Publikasi seni pertamane yaiku karya teater, Penerbangan saka Inca (1952), ditampilake ing Piura. Ing kutha kasebut, dheweke ngrampungake sarjana muda ing sekolah San Miguel lan makarya kanggo koran lokal Industri. Ing taun 1953, dheweke miwiti pasinaon ing bidang Hukum lan Sastra ing Universitas San Marcos ing Lima.

Pernikahan kaping pisanan lan pindhah menyang Eropa

Ing taun 1955, dheweke kanthi diam-diam omah-omah karo bibike mertua Julia Urquidi (skandal iki menehi inspirasi marang kedadeyan-kedadeyan sing diceritakake Lik Julia lan Jurutulis). Pasangan kasebut pegatan ing 1964. Kangge, Vargas Llosa ngedegake - bebarengan karo Luis Loayza lan Alberto Oquendo— de Notebook Komposisi (1956-57) lan dening Majalah Sastra (1958–59). Ing taun 1959 dheweke plancong ing Paris, ing kana kerja ing Televisi Radio Perancis.

Ing taun sing padha, Vargas Llosa nerbitake bukune sing pertama, Para bos, kompilasi crita. Mengko con Kutha lan Asu (1963) panulis Peru gabung karo "ledakan" huruf Amerika Latin sing hebat bebarengan karo "pahlawan" García Márquez, Juan Rulfo, Carlos Fuentes, Jorge Luis Borges, Julio Cortázar, Ernesto Sábato lan Mario Benedetti.

Kasucian

Sukses diijini Mario Vargas Llosa Mula, nilar jaman kabutuhane finansial, mula dheweke bisa nggunakake kabeh kanggo nulis. Saku nikah ing taun 1965 karo ponakan garwane sing pertama, Patricia Urquidi, karo dheweke duwe anak telu: Álvaro (1966), Gonzalo (1967) lan Morgana (1974). Ing taun 1967, dheweke pindhah menyang London, lan makarya dadi guru ing Queens Mary College.

Sajrone taun candhake, dheweke urip sawetara wektu ing Washington lan mengko ing Puerto Rico. Ing taun 1971, dheweke entuk gelar Doktor Filsafat lan Huruf ing Universitas Complutense Madrid. Tesis doktoral sampeyan, García Márquez, crita tiwas (1971), nggambarake bagean saka pakaryan utama Vargas Llosa minangka kritikus sastra.

Pemikiran politik

Sajrone urip, Mario Vargas Llosa nuduhake kontras banget ing pamikiran politik. Sajrone mudha, dheweke dadi pendukung kecenderungan Kristen-konservatif lan nentang diktator. Sajrone taun 60an, dheweke duwe sesambungan signifikan tumrap Revolusi Kuba Che Guevara lan Fidel Castro.

Ing taun 1971, sing diarani "kasus Padilla" nyebabake pemisahan definitif karo komunisme. Wis sajrone 70an, dheweke luwih cenderung liberalisme moderat lan dadi calon kepresidenan Peru. Dheweke dikalahake dening Alberto Fujimori ing pemilihan 1990.

Pakaryané ing nomer

Ing taun 1993, Vargas Llosa sumpah gendera Spanyol. Setahun sabanjure, dheweke mlebu ing Royal Spanish Academy. Nganti tanggal, Karya kasebut kalebu 19 novel, 4 buku crita, 6 buku puisi, 12 esai sastra lan 10 sandiwara, ing antarane akeh publikasi jurnalistik liyane., dokumenter, terjemahan, wawancara, pidato lan memoar.

Pengakuan lan penghargaan sing paling penting

Artikel sing kapisah mung bisa diandharake babagan karya-karya sing dihias ing Amerika Latin dening Mario Vargas Llosa. Sanajan, tanpa mangu-mangu, tonggak sejarah sing misuwur yaiku:

  • Penghargaan Pangeran Asturias kanggo Sastra (1986).
  • Penghargaan Miguel de Cervantes (1994).
  • Hadiah Nobel ing Sastra (2010).
  • Dokter Honoris Causa:
    • Universitas Ibrani Yerusalem. Israel (1990).
    • Universitas Queen Mary ing Universitas London. Inggris (1990).
    • Universitas Connecticut. Amerika Serikat (1990).
    • Universitas Boston. Amerika Serikat (1990).
    • Universitas Harvard. Amerika Serikat (1999).
    • Walikota Universidad de San Marcos. Peru (2001).
    • Universitas Nasional Pedro Ruiz Gallo. Peru (2002).
    • Universitas Simon Bolivar. Venezuela (2008).
    • Universitas Tokyo. Jepang (2011).
    • Universitas Cambridge. Inggris (2013).
    • Universitas Burgos. Spanyol (2015).
    • Universitas Diego Portales. Chili (2016).
    • Universitas Lima. Peru (2016).
    • Universitas Nasional San Agustín de Arequipa. Peru (2016).

Analisis saka Pesta wedhus

Pesta wedhus.

Pesta wedhus.

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Ora ditemokake produk

Konteks

Resmi, Rafael Leónidas Trujillo Molina minangka diktator Republik Dominika antara taun 1930 - 1938 lan 1942 - 1952. Nyatane, Trujillo nyekel kekuwatan de facto nganti meh 31 taun (nganti tiwas ing 1961). Gegayutan kasebut, ana paralel kiasan karo lagu merengue "Dheweke mateni wedhus", dikutip dening Vargas Llosa ing wiwitan buku. Mula judhul buku kasebut.

Simbol

Impotensi seksual diktator

Sajrone buku kasebut, Trujillo nduduhake prilaku sing kepengin banget babagan awake lan ritual saben dinane (kebersihan pribadi, seragam, jadwal sing tepat)… Kanthi cara sing padha, kanggo negesake maneh jabatane sing dominan, presiden biyen njupuk garwa lan sedulur saka anggota pamrentahane.

Mula, nalika otokrat wiwit nuduhake gejala inkontinensia lan impotensi seksual, dheweke ngerteni kahanan iki minangka kekirangane wong lan rejine. Iku luwih, disfungsi ereksi mbantah persepsi babagan awake dhewe (penyelamat "pria alpha" ing negara kasebut).

Kesunyian komplik

Watake Augusto Cabral ora bisa njawab pitakonane putrine. Ketinggalan iki nuduhake keterlibatan pihak katelu sing penting banget kanggo konsolidasi diktator apa wae. Mangkono, Don Augusto ora bisa mbecikake kekejeman Trujillo utawa ora ana kaadilan, sadurunge lan sawise pati diktator kasebut.

Omah kulawarga Cabral

Omah kulawarga Cabral nggambarake decadence negara sing apik banget sing dirusak nganti pirang-pirang taun kazaliman. Omah kasebut minangka bayangan saka omah sing dipanggoni Urania nalika isih cilik, papan kasebut dadi rusak banget amarga kesehatane sing duwe.

Urania Kab

Urania nggambarake kabeh negara sing nesu telung puluh taun kepungkur dening Trujillo. Dheweke, sing bangga njaga kasuciane sadurunge kulawarga, dipasrahake bapakne dhewe marang diktator minangka cara kanggo nuduhake kasetyane. Sanajan kasusahan sing dialami, ing pungkasan crita Urania mutusake nggawe hubungan maneh karo keluargane. Sing, nglambangake pangarep-arep rekonsiliasi negara.

Sedulur Mirabal

Suster kasebut ora katon langsung ing narasi, nanging nuduhake kekuwatan resistensi wanita tumrap despotisme. Dheweke dadi martir sawise dipateni dening rezim amarga peran minangka pimpinan siswa. Amarga alasan kasebut, dheweke dikenang pahlawan utama dening pelopor pelopor sing dipungkasi kanthi tiwase Trujillo.

Paradoks

Vargas Llosa nggambarake kontradiksi gedhe sing ana ing negara sing rusak kabeh, ing ngendi para politisi bakal nindakake apa wae supaya bisa urip. Iki bisa dingerteni nalika nyritakake nesu sing ditindakake Urania Cabral. Sapa sing janji bakal tetep prawan yen Trujillo ngapura bapakne, nanging bapake mutusake masrahake dheweke menyang diktator kanggo njaluk pangapura.

Dadi, Joaquín Balaguer - sing dikenal minangka "presiden boneka" - bisa uwal saka hukuman mati sawise tiran sing tilar donya (sanajan dheweke raket banget karo rezim). Nyatane, Balaguer minangka tokoh utama kanggo ngontrol kulawarga Trujillo lan ningkatake transisi menyang demokrasi.

Plot

Kutipan dening Mario Vargas Llosa.

Kutipan dening Mario Vargas Llosa.

Kanggo nindakake rajapati Trujillo, partisipasi pamrentah kudu akeh. Sawise kabeh, malah pejabat paling dhuwur ing rezim kasebut pengin ambruk diktator kasebut. Dadi, ora ana sing pengin nambah paranoia lan terorisme negara sing ana ing layanan rahasia sing tanggung jawab kanggo nyegah konspirasi.

Sawetara kiasan sing misuwur

  • "Sampeyan kudu ngilangi wong sing kabeh benang web peteng kasebut nyawiji" (hal. 174).
  • "Trujillismo minangka omah kertu" (hal. 188).
  • "Mangkene politik, nggawe dalan liwat mayit" (hal. 263).

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Gustavo Woltmann ngandika

    Aku wis maca akeh karya dening Vargas Llosa, dheweke minangka penulis sing apik banget, critane narik banget. Aku ora seneng maca Fiesta del Chivo, nanging aku ngerti, lan kanthi ngelingi artikel iki, aku bakal nyoba.
    - Gustavo Woltmann.