Crowfunding Sastra: Crowdfunding tekan literatur kanthi teknologi anyar.

Pendanaan akeh sastra: pendhukung panulis sing kudu mbiayai proyek kasebut.

Pendanaan akeh sastra: pendhukung panulis sing kudu mbiayai proyek kasebut.

Pengumpulan dana sastra, uga dikenal minangka crowdfunding, sing ora kurang utawa kurang saka a nglumpukake dhuwit liwat internet dening bagean pengarang kanggo nerbitake bukune lan donor utawa mikro-puluhan ganti rugi karo salinan nalika diterbitake.

Ana macem-macem jinis crowdfundig: kanggo wirausahawan sing entuk bathi, bathi, lan liya-liyane ... ... kanggo proyek solidaritas, mbangun omah, mbiayai kampanye politik ... kanggo kabeh sing bisa dibayangake lan mesthine ing kabeh bidang budaya sing ora ana ing literatur : bioskop, musik, lsp.

Asal-Usul Crowfunding.

Sanajan crowdfunding minangka istilah Anglo-Saxon sing muncul amarga portal internet sing lair kanggo menehi dhukungan teknologi kanggo bentuk pendanaan anyar iki, dudu ide anyar:  ing 1989 klompok rock Spanyol Extremoduro mbiayai album pertamane liwat crowdfunding. Ora ana platform sing bisa dikoleksi, ya.

Wiwit taun 2000 dheweke wiwit nggawe kondhang platform digital sing ngidini sampeyan nampilake proyek lan njaluk dana saka pangguna Internet umume, entuk difusi amarga jaringan sosial sing nganti saiki durung bisa ditindakake.

Kepiye cara Crowfunding bisa digunakake?

Kampanye crowdfunding biasane kalebu 3 unsur:

  • Proyek sing dijaluk kontribusi finansial (kanthi minimal saben kontributor).
  • Tujuan ekonomi Apa sing arep dipikolehi.
  • A pigura wektu.

Yen tujuan ekonomi ora bisa digayuh sajrone istilah kasebut, kontribusi kasebut ora bakal digawe. Yen dipikolehi, micromecenas bakal nampa balesan. Ing kasus crowdfunding sastra, salinan buku nalika diterbitake.

Pengumpulan dana sastra.

Panganggone crowdfunding sastra teknologi anyar kanggo nggayuh publikasi tradisional utawa digital saka buku, ing endi peran editor biasane ditindakake dening a penerbit co-publikasi sing mbantu panulis ngatur kampanye penggalangan dana utawa, ing minoritas kasus, kanggo entuk publikasi mandiri nalika karya kasebut ditindakake dening edhisi kasebut penulis dhewe. Ing kaloro kasus kasebut buku kasebut dibiayai dening microsites sapérangan utawa kabèh.

Ing wilayah iki, pengalaman paling macem-macem ing antarane para panulis sing wis nyoba.

Masalah gedhe kanggo panganggit yaiku biasane crowdfunding nglumpukake dana kanggo publikasi karya kasebut, sing kadang digayuh lan kadang ora, nanging ora iku diklumpukake kanggo umumake buku kasebut nate nerbitake apa nemen nyuda kasempatan panyebaran dhumateng para maos ingkang wiyar. Ora mokal kaya sing wis ditampilake ing macem-macem kasus penerbitan mandiri, nanging luwih angel.

Pengalaman nyata.

Domingo Alberto Martinez Dheweke minangka panulis, blogger (https://lahogueradeloslibros.wordpress.com/) lan mantan toko buku.

Kanthi rong novel kanggo kritik lan sawetara crita, kabeh nerbitake amarga menang pemenang penghargaan sastra sing kompensasi pancen diterbitake, sanajan uga jangka pendek lan jarak cedhak, dheweke golek cara kanggo nerbitake antologi crita kanthi irah-irahan Kancil ing dalan lan wis diputus dening crowdfunding liwat perusahaan jasa co-publishing.

Domingo Alberto: Pengalaman akeh tenan.

Domingo Alberto: Pengalaman akeh tenan.

Ing patang wangsulan, dheweke ngringkes pengalamane kanthi cara pambiayaan buku anyar.

Napa Crowfunding?

Amarga dina iki angel banget nerbitake apa-apa yen ora ana sing ngerti sampeyan, yen sampeyan nulis tanpa duwe pirang-pirang pengikut ing kabeh jinis jaringan sosial utawa yen sampeyan ora nulis apa sing dianggep penerbit. Industri penerbitan yaiku, industri. Sing cilik kebak karo atusan asli sing ora dikarepake saka panulis sing ditolak dening penerbit gedhe; lan kanthi panorama kaya ngono, sejatine yaiku pilihan kanggo nerbitake tanpa kudu ngeruk kanthong banget rumit. Sampeyan isih duwe pilihan saka penerbit palsu, sing isih ana printer kanthi jeneng liya, sing njaluk sampeyan dhuwit kanggo diterbitake lan banjur sampeyan ngaturake publikasi buku kasebut. Aku duwe anak loro lan hipotek, lan ora cukup kanggo mbayar petualangan editorial.

Kepiye pengalaman pribadi sampeyan?

Enrich, nanging yen sampeyan takon apa bakal daklakoni maneh, ora bisa diarani banyu iki aku ora bakal ngombe, nanging ing wayahe, ora. Kampanye crowdfunding kaya campak, sampeyan kudu nembus sawetara wektu. Telung minggu pisanan pancen angel banget, amarga kampanye kasebut maju kanthi alon. Sampeyan nglampahi dina njaluk tulung, njaluk lawang dibanting, njupuk akun lan ngerti manawa sampeyan ora bakal teka; Y dumadakan, ing sawijining dina, kampanye wiwit digunakake. Minggu kepungkur meh kaya mlaku-mlaku kanthi sukses, thanks kanggo kabeh wong sing ndhukung proyekku lan ngaturake sawetara menit kanggo tuku bukuku. Meh 130 wong… lan aku njamin yen aku ora duwe kanca kaya ngono.

Pengarepan karo buku kasebut.

Aku ora duwe bebener, bebener. Aku dudu wong sing ambisius. Mung siji sing dikepengini yaiku nerbitake bukuku, yaiku critaku dadi fisik, ora mung ing sawetara file ing komputer, lan supaya masarakat bisa maca lan menehi pendapat. Aku ora golek ketenaran. Aku pengin, ya, njaluk klompok pamiarsa sing setya, sing ngurmati apa sing tak tulis lan dakcritakake saka ati yen dheweke seneng utawa ora.

Minangka kanggo penyebaran, ana toko buku nalika kampanye sing nyengkuyung aku ing Tudela, kutha ku, yaiku sing aku setuju kanggo ngaturake karya kasebut.

Apa sampeyan bakal terus nyoba narik kawigaten para penerbit?

Ing jangka menengah lan jangka panjang yaiku tujuane Bisa nggarap penerbit tradisional sing percaya karo karya sampeyan lan sampeyan bisa nerbitake kanthi rutin tanpa kudu nyepak. Kita kabeh pengin nerbitake karo Anagrama utawa Alfaguara, mesthine; Nanging minangka sektor kasebut, aku wareg karo omah penerbitan sing serius lan bisa adol bukuku ing Tudela lan sakiwa tengene. Sisane yaiku critane bocah susu, lan aku wis umur patang puluh taun kanggo ngalamun ... ing njaba crita, mesthine.

Semoga sukses kanggo Domingo lan kanggo kabeh panulis sing ndeleng opsi crowdfunding kanggo pakaryan kasebut bisa ndeleng cahya kasebut.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.