Soft iku wengi ... 196 taun sawise matine John Keats

John Keats (London, 1795 - Roma, 1821)

John Keats minangka salah sawijining pujangga paling penting ing Romantisme Inggris abad kaping XNUMX, nanging uga wiwit jaman ing saindenging jagad. Dina iki dheweke kawujud 196 taun sedane ing Roma. Aku wis 25 taun lan, minangka pujangga romantis sing apik lan jiwa sing ringkih banget, dheweke lara banjur tilar donya tuberkulosis, kaya sadurunge sedulur lan ibune.

Kaya pujangga lan panulis Inggris liyane, aku wis maca ing karirku lan, sanajan puisi dudu masalahku, sensitivitas. Lan ayat Keats pancen gedhe tenan basa sing apik, nyenengake lan imajinatif lan uga dikuasai dening melankolis. Tegese, refleksi sing sampurna sing ngemot semangat. Saka lingkaran sastra sing padha, dheweke, Percy Bysshe Shelley lan Lord Byron bisa dadi Tritunggal Suci saka pujangga romantis Inggris sing hebat. 

Sawetara biografine

John Keats lair ing pinggiran London lan, isih enom, wis yatim bapak. Ibune nikah maneh, nanging ora apik lan ditinggal bojone. Dheweke pindhah menyang omah karo eyang Keats ing Enfield. Nalika Ibune seda, eyang nunjuk loro wali sing ngurus bocah yatim piatu. Iki njupuk Keats metu saka sekolah lan malih dadi magang bedah. Nanging dheweke luwih akeh nguri-uri babagan literatur. Aku lulus ing Apotek, nanging dheweke mung ngetrapake rong taun sadurunge nyengkuyung puisi.

La pengaruh sing luwih gedhe sing diduweni yaiku karya pujangga abad kaping XNUMX Spenser Edmund, sing menehi inspirasi geguritan kaping pisanan: Tiron saka Spenser. Dheweke cepet mlebu lingkaran pilihan para pujangga paling misuwur ing jamane, kayata Shelley lan Lord Byron.

En 1817 nerbitake koleksi puisi kaping pisanan kanthi judhul sederhana Puisi, sing iku ora ditampa kanthi apik. Perkara sing padha kedadeyan endimion, geguritan sing paling epik. Ing tengah dheweke kelangan sadulur liyane, sing akeh nyebabake dheweke. Dheweke mutusake pindhah menyang London, menyang omah kanca sing wis nate tindak liwat Skotlandia lan Irlandia. Nanging dheweke uga wis nuduhake gejala penyakit kasebut.

Lan nalika dheweke ketemu Fanny brawne, karo sapa dheweke tresna banget. Dheweke sing menehi inspirasi babagan puisi, utamane seri odes sing misuwur. Nalika kesehatane saya parah, dheweke mutusake golek iklim sing bisa nambah lan nuli mlebu ing Napoli. Nanging dheweke tilar donya sawetara wulan mengko ing Roma. Ing kuburane ana epitaph sing apik iki: "Ing kene ana wong sing jenenge ditulis ing banyu".

Saka pakaryan

Iku luwih enom saka romantika Inggris sing gedhe, nanging uga salah sawijining lirik sing paling penting nganggo basa Inggris. Bener sing Dheweke ora entuk pangenalan sing pantes ditindakake, nanging mengko bisa entuk. Mula gaweyane dianggep gedhe tenan kemurnian ekspresif. Aku arep nggayuh kaendahan mutlak lan ora diraguhi, akeh ayat-ayat kasebut sing ngerteni. Kaya sing saka Soft iku wengi, kalebu ing ode sing paling misuwur, Ode menyang nightingale.

Nanging puisi kaya Wanita ayu tanpa welas, Tibane Hyperion o Liwat segara. Aku dhewe mesthi tetep ngene Duwe karep, welas asih, katresnan! Nanging temokake liyane. Oalah, klimaks apa sing luwih apik kanggo wulan romantis wulan Februari iki sing bakal pungkasan.

Duwe karep, welas asih, katresnan! Seneng welas asih!
Katresnan alim sing ora nggawe kita nandhang sangsara tanpa wates,
tresno saka siji pikiran, sing ora ramble,
manawa sampeyan murni, tanpa topeng, tanpa rereged.
Ayo kula kabeh ... Kabeh, kabeh duweke!
Wujud kasebut, sih-rahmat kasebut, kesenengan cilik kasebut
katresnan sing diambungi ... tangan, mripat gaib
dodo sing anget, putih, padhang lan nyenengake,
malah awakmu dhewe, jiwamu sing welas asih menehi aku kabeh,
ojo nahan atom atom ojo mati,
Utawa yen aku tetep urip, mung baturmu sing nistha
Lali, ing sajroning kasusahan sing ora ana gunane,
tujuan urip, rasane pikiranku
kesasar ing kalodhangan, lan ambisi buta!


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.