Ora ana warta saka gurb

Ora ana warta saka gurb.

Ora ana warta saka gurb.

Ora ana warta saka gurb yaiku novel satira sing digawe dening intelektual Spanyol Eduardo Mendoza. Publikasi kaping pisanan ditindakake dening koran kasebut El Pais antawis tanggal 1 lan 25 Agustus 1990. Ing taun candhake, Seix Barral ngluncurake kanthi format buku. Crita kasebut kedadeyan ing kutha Barcelona nalika jaman sadurunge Olimpiade 1992.

Crita kasebut nggawe simulasi buku harian wong asing sing nggoleki Gurb, makhluk asing sing wis tampil karo panulis lagu lan penulis lagu Martha Sánchez. Mendoza nggunakake tokoh alien kanggo nuduhake sikap ora masuk akal lan konsumen kanggo masarakat Catalan lan Spanyol nalika semana. Ing endi masarakat tumindak ala sing ora dhukungan lan spekulatif, dirayu dening kekuwatan dhuwit lan frivolitas.

Babagan panganggit, Eduardo Mendoza Garriga

Gambar placeholder Eduardo Mendoza Dheweke lair ing Barcelona, ​​tanggal 11 Januari 1943. Dheweke duwe gelar Law, lulus saka Universitas Otonomi Barcelona. Sajrone karir sastrawan, dheweke pancen asring main ing genre novel, sanajan dheweke uga wis nulis esai lan crita cekak. Kajaba iku, Mendoza kerja dadi aktor teater, pengacara lan penerjemah.

Debut kesusastraan kasebut kedadeyan nalika urip ing New York (antarane taun 1973 - 1982, dheweke kerja dadi penerjemah ing PBB), karo Kasunyatane babagan kasus Savolta (1975). Wiwit iku, dheweke negesake penanganan sing apik kanggo macem-macem sumber narasi, kanthi gaya sing asli lan kritis. Judhul asli novel yaiku Prajurit Catalonia, nanging diowahi amarga sensor Franco. Dheweke entuk Penghargaan Kritikus kanggo Narasi Castilian.

Edward Mendoza.

Edward Mendoza.

Kronologi bukune, karangan lan penghargaan paling misuwur

  • Rahasia saka crypt angker. Seri detektif anonim, parodi kanthi fitur novel ireng lan gotik (1979).
  • Labirin saka zaitun. Seri Detektif Anonim (1982).
  • New York. Essay (1986).
  • Kutha prodigies. Novel (1986). Award Kutha Barcelona ing 1987. Award Buku Terbaik ing Taun, Majalah maca (Prancis).
  • Pulo sing durung dingerteni. Novel (1989).
  • Barcelona modernis. Essay (panulis bebarengan karo mbakyune Cristina Mendoza; 1989).
  • Taun banjir. Novel (1992).
  • Komedi entheng. Novel (1996). Penghargaan Buku Asing Paling Apik (Prancis).
  • Baroja, kontradiksi. Karangan otobiografi (2001).
  • Kemungkinan saka boudoir kangen. Seri Detektif Anonim (2001). Penghargaan kanggo Book Best of the Year 2002, Gremio de Libraryeros de Madrid.
  • Perjalanan pungkasan Horacio Dos. Novel diterbitake kanthi cicilan ing El Pais (2002).
  • Mauritius utawa pamilihan utama. Novel (2006).
  • Sapa sing ngelingi Armando Palacio Valdés? Essay (2007).
  • Perjalanan sing apik banget saka Pomponio Flato. Novel (2008). Penghargaan Pena Perak 2009.
  • Telung Urip Wong Mursid (Paus, Pungkasan Dubslav lan Kesalahpahaman). Buku crita (2009).
  • Perang kucing. Madrid 1936. Novel (2010). Penghargaan Planet.
  • Cara mlebu sekolah. Crita bocah (2011).
  • Perjuangan tas lan urip. Seri Detektif Anonim (2012).
  • Rahasia saka model sing ilang. Seri Detektif Anonim (2015).
  • Penghargaan Franz Kafka 2015.
  • Penghargaan Cervantes 2016.
  • Apa sing kedadeyan ing Catalonia? Essay (2017).
  • Sang Prabu nampani. Trilogi the Laws of Motion (2018).
  • Perdagangan ying lan yang. Trilogi Hukum Usul (2019).
  • Napa kita tresna banget. Karangan otobiografi (2019).

Analisis saka Ora ana warta saka gurb (1991)

Konteks lan bantahan

Setelan kasebut yaiku Barcelona ing wayah wengi JJ. Oo. Nalika wong asing sing nggoleki Gurp ngliwati kutha, dheweke nggambarake keanehan lan gaya urip pedunung. Iki minangka metropolis sing kecepet ing persiyapan sing rame kanggo acara olahraga paling gedhe ing saindenging jagad. Lurung-lurung ing trotoar sing mbukak, lalu lintas sing ora bisa ditahan lan fanatisme bal-balan pancen apik tenan.

Amarga alesan iki, panganggit - kanthi sindiran lan kontradiksi - ngritik babagan entheng lan konsumerisme sing lagi ana. Kajaba iku, Mendoza ngumumake watak masarakat modern sing ora kejem tumrap kahanan lan kesejahteraan manungsa. Endi ironi yaiku perasaan sing kalebu acara; kaya sing katon ing fragmen ing ngisor iki:

"limalas. 15. Aku tiba ing selokan sing dibukak dening Perusahaan Banyu Barcelona.

  1. 04. Aku tiba ing selokan sing dibukak karo Perusahaan Telepon Nasional.
  2. 05. Aku tiba ing selokan sing dibukak dening asosiasi lingkungan ing dalan Córcega ”.

Pribadi

Alien anonim

Komandan (jeneng ora dingerteni) kapal kasebut nyritakake kedadeyan kasebut ing wong pisanan liwat cathetan ing buku harian. Narator nyalin fenotipe kepribadian sing beda-beda nalika adaptasi urip ing Bumi. Diwiwiti kanthi munculé Count-Adipati Olivares. Banjur, iki ganti ganti dadi bentuk Miguel de Unamuno, Isoroku Yamamoto utawa Alfonso V de León, lan liya-liyane.

Kelenjar

Kaya kolega anonim, Gurb minangka wong asing sing ora nganggo klambi. Dheweke mutusake kanggo nggunakake penyanyi sing seneng banget, Martha Sánchez. Kaloro alien kasebut kudu saling bisa bali menyang galaksi, sawise mlebu cedhak Barcelona amarga ana kapal sing rusak. Nanging, dheweke minangka sing pertama metu kanggo nyelidiki apa sejatine urip ing kutha gedhe lan pasangane banjur nggoleki dheweke mengko.

Pak Joaquín lan Doña Mercedes

Dheweke minangka wong tuwa loro sing duwe bar sing asring dikunjungi narator. Dheweke nggawe kekancan sing apik karo alien sing ora dingerteni, dadi hubungan sing percaya banget. Nganti seberapa sing dheweke nawakake kanggo ngurus perusahaan kasebut nalika Ibu Mercedes dirawat ing rumah sakit.

Tanggane

Dheweke minangka wanita sing wis bebojoan, siji lan duwe anak lanang, sing nresnani dheweke. Sanajan ora peduli karo klumpukan komunitas (dheweke ora biasane rawuh), dheweke kondhang minangka wong sing tanggung jawab. Sampeyan ora bakal kasepen karo pambayaran dewan lingkungan sampeyan. Alien anonim miskin nyoba kakehan - muspra - kanggo nelukake wanita, nanging dheweke ora seneng karo pendekatan utawa cara dheweke.

Frasa dening Eduardo Mendoza.

Frasa dening Eduardo Mendoza.

Struktur lan gaya novel

Crita kasebut dipérang dadi 15 bab sing cocog karo pirang-pirang dina petualangan narator kanggo nggoleki Gurb. Ing saben wong kasebut, Mendoza nampilake gaya ironis lan humor ireng kanggo nerangake rasa ora gelem babagan norma sosial saiki. Kajaba iku, nggunakake repetisi kanthi niat sengaja ngasilake humor. Amarga alasan kasebut, anafora nuduhake karakter narator sing wangkal (lan ora rasional).

Kajaba iku, hiperbola digunakake kanggo menehi kontribusi kanggo aspek komik ing novel kasebut. Uga rinci babagan kesulitan wong asing ing tujuane kanggo ngerti norma sosial. Akibate, pangarang bisa ngritik kritik babagan struktur masarakat saiki.

Pentinge perspektif manca

Sudut pandang asing lan penasaran nyedhiyakake protagonis kanthi objektifitas sing rada naif. Akibate, komandan komandan anonim babagan cacat masarakat Catalan kayane asli amarga dheweke ora bersalah, meh uga kedadeyan. "Prilaku bocah" jinis iki cukup katon nalika mangan cara narator sing rakus.

Saliyane, narator ora duwe prasangka utawa predisposisi sadurunge karo manungsa. Yaiku, pengalaman katon kaya kabeh crita kaping pisanan. Antarane pratelan kasebut, machismo, ketimpangan sosial ekonomi lan sawetara tradhisional sing wis ketinggalan jaman. Oalah, loro alien pengin tetep ing Barcelona nganti pungkasan eksistensi.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.