Manuel Altolaguirre lan Emilio Prados. Penyair liyane 27

Miguel Altolaguirre lan Emilio Prados

Manuel Altolaguirre lan Emilio Prados ana pujangga loro malagueños gadhahanipun Generasi 27. Ditutupi dening kolega liyane saka sawetara jenius sing nggawe, kualitase uga ora bisa dibantah. Dina iki aku kelingan lan mbenerake nganggo 6 geguritan.

Manuel Altolaguirre

Lair ing Malaga taun 1905, sadurunge umur rong puluh taun, dheweke nggawe sing pertama majalah puisi ing kana ana kolaborasi para pujangga terkenal lan sawetara kolega ing generasi kasebut. Dheweke lunga menyang Prancis lan Inggris, ing kana dheweke nggawe mesin cetak dhewe.

Nalika bali menyang Spanyol, dheweke tetep karo Republik nalika perang saudara lan ing pungkasan konflik dheweke lunga kanthi pasti. Iki diadegake ing México lan iki darmabakti kanggo arah sinematografi. On 1959, nalika kunjungan menyang Spanyol, tilar donya ing kacilakan saka mobil ing Burgos.

Antarane karyane sing paling terkenal yaiku Soleness bebarengan y Gesang puisi.

3 geguritan

Karo sampeyan

Sampeyan ora dadi piyambakan tanpa aku.
Kesepian kula ndherek sampeyan.
Aku ngusir, sampeyan ora ana.
Sapa ing antaramu sing duwe patriotisme?

Langit lan segara nggabungake kita.
Pikiran lan nangis.
Pulo lan mega lali
Dheweke misahake sampeyan lan aku.

Apa pepadaku bakal ngilangi bengi sampeyan?
Apa bengi sampeyan mateni kekarepanku?
Apa swara sampeyan nembus patiku?
Patiku wis ilang lan tekan sampeyan?

Ing lambeku kenangan.
Ing mripatmu pangarep-arep.
Aku ora kaya dhewe tanpa sampeyan.
Kesepian sampeyan ngancani aku.

***

Dadi

Apa sampeyan dhewe ing jero!

Nalika aku ngintip lambemu
trowongan getih abang,
peteng lan sedhih, lagi klelep
nganti pungkasan jiwamu.

Nalika ciumanku nembus,
panase lan cahyane menehi
geter lan kaget
kanggo daging sampeyan sing kaget.

Wiwit kuwi dalan-dalan
sing nyebabake nyawa sampeyan
sampeyan ora pengin dheweke dadi sepi.

Pira panah, iwak, manuk,
pira ngelus lan ngambung!

***

Katresnan, sampeyan mung nuduhake dhewe ...

Katresnan, sampeyan mung nuduhake dhewe
kanggo apa sing sampeyan wiwiti saka aku,
hawa sing ora katon sampeyan
sing ngrusak nyawa kawula
pewarnaan langit sing resik
karo nggresah lan nangis.
Ing maringaken sampeyan wis ninggalake kula
bristling karo cabang,
mbelo saka kadhemen
dening eri sing ngeruk,
nutup oyotku
lakune banyu,
wuta lan tanpa godhong bathuk wuda
sing ngurmati greenery lan pangarep-arep.

Emilio Meadows

Uga lair ing Malaga ing taun 1899, kanthi 15 taun dheweke budhal sinau ing pesantren Madrid endi sing pas karo Juan Ramon Jiménez. Mengko dheweke ing Residence Student ing ngendi dheweke ketemu Dalí lan García Lorca. Dheweke meh meh setaun ing rumah sakit amarga penyakit paru-paru lan ing kana dheweke njupuk kesempatan kanggo maca lan nulis. Nalika pulih, kondur menyang Malaga ing kana dheweke melu pendirian ing Majalah litoral. Sampeyan uga editor kanggo mesin cetak Kidul, sing nggawe dheweke misuwur internasional. Dheweke uga lunga menyang Meksiko lan seda ana ing kana.

Pakaryanipun dipérang dadi telung tahap darmabakti kanggo masalah sosial, alam lan introspeksi. Sawetara judhul yaiku Nem prangko kanggo bedhekan o Nangis ing getih.

3 geguritan

Kasepen katon

Katon meneng ing mripatmu,
ing kene, tatu iki - ora ana watesan asing -,
dina iki setya karo saldo stabil sampeyan.
Tatu sampeyan, awak sing mbukak
Iki duweke, isih kaku lan gagah. Ayo ndemek
mudhun, nyedhaki. Apa sampeyan ndeleng asal usul
mlebu mripatmu menyang bagean iki
bertentangan karo urip? Apa sing wis ditemokake?
Ana sing dudu duweke sampeyan kanthi permanen?
Gulung keris sampeyan. Mbuwang akal sampeyan.
Ing njero sampeyan apa sing wis sampeyan wenehake,
Iki duweke sampeyan lan tumindak terus-terusan.
Tatu iki minangka seksi: ora ana sing tiwas.

***

Lagu kanggo mripat

Aku pengin ngerti
ngendi aku ...
Aku nang endi,
Aku ngerti aku ora bakal ngerti
Ngendi aku arep ngerti ...

Aku nang endi,
Aku menyang endi,
ngendi aku
Aku pengin ngerti,
uga mbukak ing udhara,
mati, aku ora bakal ngerti, aku isih urip,
apa sing dakkarepake.

Dina iki aku pengin ndeleng;
ora sesuk:
Dina iki!

***

Ngimpi

Aku nelpon sampeyan. Sampeyan nelpon kula.
Kita rame kaya kali.
Munggah ing langit
jenenge bingung.

Aku nelpon sampeyan. Sampeyan nelpon kula.
Kita rame kaya kali.
Awak kita ditinggalake
adhep-adhepan, kosong.

Aku nelpon sampeyan. Sampeyan nelpon kula.
Kita rame kaya kali.
Antarane awak loro kita,
Jurang sing ora iso lali!


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)