Luis de Gongora

Frasa dening Luis de Góngora.

Frasa dening Luis de Góngora.

Luis de Góngora (1561 - 1627) minangka pujangga lan penulis sandiwara, uga salah sawijining perwakilan paling penting ing Zaman Emas Spanyol. Dina iki dheweke diakoni minangka eksponen paling gedhe ing culteranismo, arus sastra sing alternatif diarani gongorisme. Pakaryan puisi ditondoi kanthi ora wedi lan, ing wektu sing padha, duniawi.

Kajaba iku, basane uga dianggep minangka beacon sing paling padhang ing evolusi "puisi Spanyol-kontemporer" kontemporer. Mangkono, karyané wis diklasifikasikaké minangka "loro pasuryan saka pangilon padha", ing endi cahya lan peteng duwe asal sing padha ing tulisan sing beda.

Luis de Góngora: urip ing antarane aksara

Luis de Góngora y Argote lair tanggal 11 Juli 1561, ing Calle de las Pavas ing Córdoba, Andalusia. Dheweke dadi bagean saka salah sawijining kulawarga sing paling sugih lan konservatif nalika semana ing pinggir Guadalquivir, nyatane, bapake dadi hakim properti sing disita dening Kantor Suci.

Taun-taun wiwitan ditandhani karo tradhisi Katulik sing kuwat

Luis sing enom kudu njupuk pesanan cilik nganti tekan kanon katedral kutha asale. Uga, Piyambakipun nggadhahi prestij ingkang hebat kanthi ngrebut jabatan Chaplain Kerajaan ing taun 1617 nalika mandheg Felipe III. Sing nyebabake dheweke urip nganti taun 1626 ing pengadilan Madrid supaya bisa nggunakake fungsi sing ana gandhengane karo judhule.

Banjur, dheweke plancong ing macem-macem komisi dewan ing saindenging prakteke kabeh Spanyol. Dheweke nggunakake ekspedisi kasebut supaya asring ngliwati Andalusia. Kanthi cara sing padha, dheweke kanthi temen-temen ngunjungi Jaén, Navarra, Castilla, Cuenca, Salamanca lan akeh sudut lan Komunitas ing Madrid saiki.

Mungsuh karo Quevedo

Salah sawijining bab sing paling komentar babagan puisi lan penulis sandiwara iki yaiku permusuhane Francisco de Quevedo. Miturut Góngora, "kolega" dheweke kanggo sawetara wektu (nalika dheweke ketemu ing Pengadilan Valladolid) nyedhiyakake awake dhewe kanggo niru dheweke. Kajaba iku, Luis de Góngora negesake manawa dheweke ora nindakake kanthi terang-terangan, nanging liwat jeneng samaran.

Endah geguritane

Kaloro karya kasebut ditampilake ing antarane puisi universal sing paling misuwur ing basa Spanyol. Iki amarga kerumitan sing ana ing awake dhewe Loneliness y Fabel Polyphemus lan Galatea. Kalorone nyebabake kontroversi ing jamane - ora mung amarga orisinalitas kiasan sing apik - umume amarga nada sing ora sopan, kasar lan ora sopan.

Mula, Tilas satira sing ora disenengi mesthi ana ing kabeh tulisane. Ngiringi dheweke saka stroke kaping pisanan kayata nulis puisi sing dikhaskan kanggo makam El Greco, Rodrigo Calderón lan The Fable of Píramo lan Thisbe. Kajaba iku, ciptaan puisi kanggo karakteristik kasebut ing ngisor iki:

  • Panggunaan hiperbola barok sing ora umum.
  • Panggunaan hiperbbatone asring karo perkembangan paralel.
  • Vocabulary sing pancen adoh banget.

"Mayor lan" suntingan "bisa digunakake

Karya puisi diklasifikasikake dadi rong blok: puisi utama lan puisi minor. Antarane, asmara akeh kaya Angelica lan Medoro, sing nada narator sing nakal, liris lan malah pribadine nemen ngilhami inspirasi sastra sing misuwur iki.

Naskah saka Luis de Góngora

Luis de Góngora ora nate nerbitake karya-karyane sajrone dheweke urip; iku mung naskah sing diwarisake saka tangan siji. Sing kalebu buku lagu, buku romansa lan uga antologi, bola-bali diterbitake tanpa idin. Ing sawijining acara - ing taun 1623 - dheweke nyoba nerbitake kanthi resmi bagean saka karyane, nanging dheweke nyerah.

Salah sawijining teks sing dikatutake kanggo nyebarake yaiku sing diarani Naskah Chacón, ditulis dening Antonio Chacón kanggo Count-Adipati Olivares. Ing kana, klarifikasi karo tangane Góngora dhewe kalebu karo kronologi saben geguritan.

Antarane letrillas lan sonnets

Kajaba iku, Góngora minangka eksponen kanggo lirik satira, religius lan lirik sing setya, uga sonnet kanthi sentuhan burlesque. Gaya pungkasan kasebut nyampur crita kontroversial kanthi kontroversial, urusan katresnan, lan diskusi filosofis utawa moral. Sawetara duwe motivasi panguburan, nanging arang nolak satira.

Sanajan wis kasebut ing ndhuwur, nggoleki nilai estetis sing dhuwur minangka prihatine. Kanggo tujuan utamane para pelet yaiku ngolok-olok wanita sing diarani ngemis. Kajaba nyerang kekarepan sing jero banget kanggo sing ora bisa digayuh utawa kepinginan kanggo entuk bandha sing gedhe banget. Beda karo geguritan sing luwih tuwa, sing motife fokus kanggo promosi revolusi.

ing Soleness

Soleness.

Soleness.

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Soleness

Iki bisa uga minangka karya paling imajinatif ing katalog. ing kasepen minangka tantangan kanggo intelijen manungsa, sing nyebabake kontroversi sing ora kaetung nalika semana. Isine nampilake idealisme alam sing dibentuk, kanthi asumsi karya sing makili puncak saka gaya "gongoresque".

Ing sisih liyane, "wani" estetis minangka penyebabe skandal gedhe amarga profile minangka wong "budaya budaya". Kajaba iku, debat kasebut dibahas kanthi latar mburi tema homoseksual sing menehi saran. Tegese, sepisan maneh panulis Andalusia nyurung konvensi sosial ing jamane.

Pungkasan crita, wiwitan memori

Dina-dina pungkasan Luis de Góngora ora ngurmati urip wong sing - mung nganggo naskah - duwe pengaruh sing signifikan marang huruf Castilian. Sebab: keserakahan sawetara anggota kulawarga lan masalah kesepian kanthi tanpa welas nggabungake supaya dheweke kesusu.

Warisan "disimpen dening mungsuh"

Pakaryanipun, sing durung rampung ing pirang-pirang kasus lan durung diterbitake, ana bebaya nyata supaya bisa ilang nalika watesan. Paradoksis, konflik konstan karo Quevedo wiwitane bisa nylametake lan njaga warisane. Amarga "pasulayan" iki, mula ana akeh kertas tinulis sing ditinggalake kanggo keturunane.

"Perang sindiran" diluncurake ing antarane kalorone kasebut kanggo nuduhake pria sing seneng lan seneng urip sing apik. Kajaba iku, Luis de Góngora diterangake minangka semangat banget babagan adu bantheng lan main kertu. Sing terakhir nggawe dheweke ora setuju karo pandhuane sing pertama, hierarki gereja.

Pratelan sing dibutuhake

Saiki, geguritan lan karya sastrane umume - kalebu kalebu drama - diakoni kanthi wigati. Y, Sanajan panulis ora bisa ndeleng dheweke sajrone urip, tulisane diterbitake kanthi frekuensi gedhe. Kaya kudune.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.