Louise Glück menang Hadiah Nobel Sastra 2020

Foto Louis Glück. Shawn Tew. EFE

Louise glück yaiku pemenang saka Bebungah Nobel Sastra 2020. Pujangga Amerika wis entuk pangenalan literatur paling dhuwur ing saindenging jagad lan minangka kaloro ing profesi lirik sing nindakake. Dheweke uga wanita nomer papat sing entuk dhaptar penghargaan ing dasawarsa pungkasan. Juri nganggep dheweke kaya iki amarga "dheweke swara puisi sing ora bisa dipungkiri, kanthi kaendahan sing kuat ndadekake eksistensi individu dadi universal. '

Louise glück

Lair ing New York ing 1943, Glück menang Pulitzer puisi ing 1993 dening Iris Liar lan mengko Penghargaan Buku Nasional ing 2014 kanggo Wengi sing setya lan berbudi luhur. Ing kene dheweke diowahi Teks Pra, sing wis nerbitake enem judhul: Iris liarArarat, Pilih puisi, Pitung yuswa y Neraka.

Ing masa mudha, Glück nandhang sangsara marga anorexia nervosa, pengalaman paling penting nalika formatif, kaya sing wis dicritakake ing wong pisanan ing bukune. Iki serius banget lan meksa dheweke metu saka sekolah menengah ing taun kepungkur, lan kanggo miwiti perawatan psikoanalisis sing dawa. Kang karya puisi wis dirating minangka raket lan, ing wektu sing padha, austere.

Hadiah Nobel kanggo Sastra

Ing balapan Nobel taun iki ana jeneng kaya Maryse Condé, ing favorit ing taruhan. Wong Rusia ngetutake dheweke Liudmila Ulitskaykanggo. Banjur ana sing tetep kaya Haruki sing langgeng Murakami, Margaret atwood, Don Saka Lillo utawa Edna O'Brien. Malah mungel karo kita Javier Marias.

Nobel sastra duwe 120 taun sajarah116 panulis wis njupuk, kalebu mung 16 wanita. 80% wis lunga menyang Eropa utawa Amerika Utara. Lan kirim ing Basa inggris nglawan Prancis, Jerman lan Spanyol.

Kanggo kahanan kesehatan global, pangiriman tradisional wis dibatalake ijazah lan medali sing Desember 10, mengeti matine Alfred Nobel. Dadi ing taun iki, para pemenang bakal entuk diploma lan medali ing negarane, kanthi sawetara seri tumindak pamirsa suda sing bisa ditindakake sakbenere saka bale kutha Stockholm.

Louise Glück - Geguritan

Iris liar

Ing pungkasan kasusahan, ana lawang ngenteni aku.

Rungokke aku kanthi apik: apa sing sampeyan sebut pati aku kelingan.

Ing kana, swara lan cabang pinus sing goyah.

Banjur ora ana apa-apa. Srengenge ringkih banget geter ing lumahing garing.

Nggegirisi bisa urip kanthi nurani, dikubur ing peteng.

Banjur kabeh wis rampung: sing sampeyan wedi,

dadi nyawa lan ora bisa ngomong,

rampung dadakan. Bumi kaku

ramping sithik, lan sing dakkethok kanggo manuk

ambruk kaya panah ing ngisor grumbul.

Sampeyan sing ora kelingan

lakune jagad liyane, dakkandhani

bisa ngomong maneh: apa maneh

saka bali lali

kanggo golek swara:

saka tengah uripku thukul

spring kelangan, bayangan biru

lan aquamarine biru tuwa.

Sumber: El Mundo, El País, La Vanguardia


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Gustavo Woltmann ngandika

    Saben penghargaan menehi kontribusi sawetara jinis, bisa uga ing level ilmiah utawa literatur, lan kanggo aku, wanita iki wis menehi sumbangan cukup supaya bisa dibedakake.
    - Gustavo Woltmann.