Lirik lagu

Federico Garcia Lorca.

Federico Garcia Lorca.

Lirik yaiku ekspresi perasaan sing ditulis. Minangka istilah sing jembar, kadhangkala angel ditetepake miturut perspektif sing digunakake kanggo demarkasi. Tanpa mangu-mangu, pinunjul kasebut pancen migunani. Napa?, Amarga wis digunakake para panulis saka kabeh umur kanggo nyebutake perasaan, emosi lan pandangan sing luwih jero babagan topik sing ora kaetung ing jagad.

Kajaba iku, potongan lirik wis ditulis ing kabeh basa Kulon. Biasane, dhewekelirik dheweke dipérang dadi pirang-pirang subgenre, sing diklompokaké dadi rong blok. Yaiku, genre utama: lagu, kidung, ode, elegy, eclogue, lan sindiran; lan jinis minor: madrigal lan letrilla.

Asal-usul

Lirik minangka salah sawijining jinis dhasar sastra universal. Sadurunge drama lan narasi. Nanging, tampilan tembung sing saiki menehi teges ora bakal wiwit digunakake nganti abad kaping XNUMX. Sadurunge ana diskusi puisi lan macem-macem variane.

Jeneng kasebut dijupuk saka lir. Amarga saka Yunani Kuno lan nganti runtuhnya Kekaisaran Romawi, karya puisi yaiku komposisi sing raket banget karo instrumen musik iki. Ayat - uga ana ruang kanggo prosa, nanging ora umum - dimaksudake kanggo ditembangake utawa diwaca.

Évolusi lan pangembangan lirik

Lir lan puisi kanthi maju misahake polahe. Ing consecuense, prosa dikembangake adoh saka kaku sing ditindakake harmoni lan irama konsonan. Kajaba iku, alangan-alangan minstrel diwenehi kebebasan luwih akeh kanggo ngembangake jinis kasebut.

Kanthi revolusi sing kedadeyan nalika tekane Renaissance, istirahat kasebut kabukten nyata. Nyatane, periode kasebut minangka titik balik. Wiwit iku, rong konsep independen ditangani, sanajan ora ana gandhengane: geguritan lirik lan nyanyian lirik.

Ing imajinasi kolektif

Kanggo sektor penting ing populasi, omongan lirik saiki mung winates karo ide nyanyian lirik. Kajaba, pamisahan sing sewenang-wenang (lan ora mesthi pas) digawe antarane "tenor lan sopranos". Tegese, ing titik iki kabeh wong sing "nyanyi lirik" diklompokake. Ora preduli manawa dhaptar swara beda karo para pemain musik populer ing ndhuwur.

Lyricism

Minangka konsep, lirik uga mengko; "debut" resmi kasebut kacathet ing taun 1829. Katon ing surat saka Alfred Victor de Vigny, pujangga, penulis drama, lan novelis Prancis sing misuwur. Miturut panemune, "lirik paling dhuwur" bakal dadi padha karo tragedi modern.

Fitur umum

Miturut jembaré konsep, netepake karakteristik umum lirik bisa dianggep tumindak sawenang-wenang. Nanging, sampeyan bisa uga kalebu sawetara fitur umum. Sanajan kasunyatan manawa umume umume nanggapi ide "tradisionalis".

Subyektivitas total

Joseph saka Espronceda.

Joseph saka Espronceda.

Yen obyektivitas wis dadi konsepsi abstrak - sanajan utopian kalebu genre sastra liyane - ing lirik kasebut pancen ora ana. Panulis duwe tugas lan hak kanggo bebas nerbitake rasa pangrasane lan emosi babagan acara utawa motivasi tartamtu.

Ora ana pigura

Ya ana karakter; ana protagonis ("obyek liris"); sawetara kasunyatan diterangake. Nanging ing lirik kasebut representasi "plot" ora duwe validitas, sing penting kanggo narasi lan drama. Malah ing sawetara karangan pangembangan plot "narasi" tartamtu bisa ditrapake - kanthi cara sing sawenang-wenang, dening para panulis lan sing maca.

Ing jalur iki, sawetara kontradiksi ditampilake nalika nganalisa puisi lirik kanthi kapisah saka nyanyian lirik. Sebabipun Opera (keunggulan subgenre nalika ngomong babagan "lirik musik") butuh "konstruksi dramatis". Akibate, sampeyan ora bisa nyerah ing plot "klasik".

Kanggo para pujangga, sethithik wektu

Kajaba kanggo pangecualian, puisi lirik minangka literatur cekak, sawetara baris. Yen wiyar banget, winates mung sawetara godhong. Kondhisi iki sebabe amarga asale, amarga sing nembang lan maca kudu sinau puisi kanthi ati. Nanging, iki ora owah sanajan tekane mesin cetak.

Perbaikan basa

Kaendahan mesthi dadi nilai penting kanggo para pujangga. Mula, dhewekepilihan tembunge ora eksklusif amarga golek sajak. Ana uga minat kanggo nularake sensasi liwat gambar, sing biasane digayuh kanthi nggunakake tokoh kayata kiasan.

Nanging, nganti Abad Pertengahan, perbaikan linguistik iki ora bisa dilebokake ing ndhuwur sonoritas lan melodi. Irama, kajaba sajak, minangka alat dhasar kanggo nggayuh musikalitas sing dikarepake. Karakteristik iki tetep dikatutake nganti pirang-pirang komposisi lirik saiki.

Pratelan babagan awake dhewe

Ing lirik, ing ekspresi subyektif saka kekarepane pengarang. Kanggo tujuan iki, lUmume sing ditulis ing wong kapisan. Sanajan sawetara panulis milih wong liya, nanging kalebu piranti puisi. Mula, ora ateges kapan wae ngilangi pendapat pribadi.

Sikap liris

Sikap lirik minangka aspek penting nalika nggawe potongan seni kasebut. Sebagean, ngringkes kahanan pengarang nalika ngadhepi ciptane lan, utamane, objek lirik. Sejatine sampeyan bisa nindakake kanthi rong cara sing nglawan lan eksklusif: kanthi optimisme utawa pesimisme. Kajaba iku, sikap liris diklasifikasikake dadi telung jinis:

Sikap deklaratif

Panutur liris (panganggit) nyritakake kedadeyan kronologis babagan kedadeyan sing kedadeyan utawa kedadeyan karo objek lirik utawa awake dhewe. Kanthi cetha utawa ing antarane garis kasebut, narator nyoba nampilake kedadeyan kanthi objektif.

Sikap banding

Uga dikenal minangka sikap apostrofik. Ing kasus iki, pujangga takon marang wong liya sing bisa uga tokoh sing diwakili dening objek lirik utawa sing maca. Tujuane yaiku nggawe dialog, ora preduli manawa ana respon sing digawe.

Sikap ekspresif

Tanpa saringan, panganggit mbukak kanthi cetha marang kabeh wong; panutur nggambarake lan dialog karo awake dhewe, menehi pendapat lan kesimpulan pribadi. Ing sawetara kasus, iki tegese total komuni ing antarane pamicara lan objek lirik.

Tuladhane lirik

"Sonnet XVII", Garcilaso de la Vega 

Mikir yen dalane lurus,
Aku teka mandheg ing musibah kaya ngono,
Aku ora bisa mbayangno, sanajan kanthi edan,
soko kanggo wareg kanggo nalika.

Lapangan sing jembar katon saya sempit,
wengi sing padhang kanggo aku peteng;
perusahaan manis, pait lan angel,
lan papan paprangan sing angel.

Saka impen, yen ana, bagean kasebut
piyambakan, ingkang gambaripun pejah,
cocog karo jiwa sing kesel.

Oalah, kaya sing dakkarepake aku seni,
sing dakkira jam kurang kuwat,
sanajan ing dheweke aku ndeleng awakku dhewe, sing wis kepungkur.

"Perjalanan sing mesthi", Juan Ramón Jiménez

Juan Ramon Jiménez.

Juan Ramon Jiménez.

Lan aku bakal lunga. Lan manuk bakal tetep, nembang;
kebonku lan wit sing isih ijo bakal tetep ana,
lan kanthi sumur putih.

Saben awan langite katon biru lan plancong;
lan dheweke bakal main, amarga awan iki lagi diputer,
lonceng belfry.

Sapa sing nresnani Aku bakal mati;
lan kutha bakal dadi anyar saben taun;
lan ing pojokan kebonku sing kembang lan putih,
semangatku bakal ngumbara, nostalgia.

Lan aku bakal lunga; Lan aku bakal dadi wong sing ora duwe omah, ora duwe omah
ijo, ora ana sumur putih,
ora ana langit biru lan peteng ...
Lan manuk bakal tetep, nembang.

"Octava nyata", José de Espronceda

Spanduk ndeleng manawa ing Ceriñola
Gonzalo sing hebat ditampilake kanthi sukses,
piwulang Spanyol sing mulya lan misuwur
sing nguwasani segara India lan Atlantik;
spanduk regal sing ana ing awang-awang,
hadiah CRISTINA, dheweke mulang kanthi apik,
kita bisa ndeleng dheweke ing gelut cedhak
suwek ya, nanging ora tau dikalahake.

"Nalika nilar kunjara", Fray Luis de León

Ing kene meri lan ngapusi
padha dakkunci.
Rahayu negara asor
saka wong wicaksana sing pensiun
jagad duraka iki,
lan karo meja lan omah sing ora apik,
ing lapangan sing nyenengake
mung karo welas asihing Gusti,
uripe liwat dhewe,
ora meri utawa meri.

Fragmen saka "Getih sing Kuthah", Federico García Lorca

Aku ora pengin ndeleng!

Kandhani rembulan teka
Aku ora pengin ndeleng getih
saka Ignacio ing wedhi.

Aku ora pengin ndeleng!

Rembulan padhang.
Jaran mendhung,
lan kothak abu-abu ing impen
kanthi willow ing alangan. (…)


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)