Julia Ward Howe, wanita sing ngluncurake Hari Ibu modern

Julia Ward Howe, wanita sing ngluncurake Hari Ibu modern

Julia Ward-Howe lair ing taun 1819 ing New York. Dheweke aktivis terkenal kanggo hak wanita lan hak pilih wanita, abolisi lan panulis, diakoni minangka wanita sing duwe ide pahargyan dina ibu. Sanajan perayaan iki wis ana ing antologi mitologi lan sejarah klasik, perayaan Dina Ibu dina iki ana gandhengane karo sejarah wanita iki.

Sanajan ing Eropa, perayaan Dina Ibu ana gandhengane karo tradhisi Kristen lan ibune Perawan, pengaruh saka tradhisi lan festival Amerika Utara tumrap budaya internasional nyengkuyung kita ngelingi sosok wanita hebat iki, Julia Ward Howe.

Julia Ward ngalami urip sing angel. Bapake yaiku bankir Calvinis. Nalika isih cilik, dheweke dadi bocah yatim piatu. Dheweke dididik dening paman sing liberal, sing ngidini dheweke sinau karo guru sing apik. Julia dadi kasengsem karo matématika lan sastra, amarga ngerti pamikiré para panulis. Kajaba iku, dheweke sinau sawetara basa. Dheweke sering ngunjungi masyarakat ing New York lan nalika umur 20 taun dheweke nulis Kritik sastra sing diterbitake kanthi anonim ing majalah sastra lan teologi New York.

En 1843 Julia Ward dhaup karo dokter lan abolitionist Samuel Gridley Howe (1801-1876). Sanajan kasunyatane, Samuel seneng banget karo ide dheweke lan dheweke melu gelut nglawan perbudakan, nanging dheweke ora ngidini dheweke urip bebrayan ing njaba omah, mula dheweke ora bisa melu kepentingan umum utawa ngatur aset. Saliyane kanggo urip kapencil, Julia urip dikalahake marang wong lanang sing kasar lan ngontrol sing ngancam bakal ngrebut anak-anake yen meksa pegatan.

Nalika ngrawat anak-anake, dheweke nyedhiyakake dhiri kanggo sinau dhiri, sinau filsafat lan sejarah. On 1854 Julia kanthi anonim nerbitake koleksi puisi kanthi judhul Kembang Gairah, sawijining ayat nalika dheweke nyingkirake kasusahan lan rasa ora seneng rumah tangga lan kekurangan apresiasi saka bojone. Ora suwe penulis uga wis dingerteni lan garwane nganggep minangka tantangan lan pengkhianatan, lan dheweke entuk kesepakatan dirilis saka panjaluk bojone lan entuk penghasilan dhewe. Nalika semana dheweke luwih seneng nulis lan urip umum.

En 1862 Julia Ward nerbitake geguritan kasebut Peperangan Hymn Republik, sing dadi kondhang, lan kondhang dheweke ndadekake dheweke luwih otonomi, mula gegayuhane mula nyata. Wiwit iku, dheweke dadi anggota aktif gerakan hak-hak wanita, uga hak pilih wanita.

Ing taun 1870 dheweke nulis Proklamasi Dina Ibu, mréntahaké para wanita ing jagad iki kanggo nggabungake perdamaian lan perlucutan senjata. Dheweke ngatur konferensi perdamaian ing Amerika Serikat lan Inggris Raya. Dheweke uga mromosikake nggawe dina sing khusus kanggo Wanita lan Ibu: Dina Ibu, minangka simbol persatuan lan perdamaian. Nanging ora sukses nalika iku, sanajan inisiatif iki dijupuk dening wanita liyane, Anna Jarvis, sing ngatur kanthi resmi menehi Hari Ibu ing taun 1914. Saka 1872 nganti 1879, Julia gabung karo Lucy Stone lan bojone Henry Brown Blackwell ing sunting Buku harian wanita, koran mingguan sing digawe pasangan kasebut ing taun 1870, ing Boston.

Nalika dheweke dadi randha ing taun 1876, Julia Ward wis duwe karier kanggo awake dhewe, lan dheweke dadi pinunjul minangka pengkhotbah, reformis, panulis lan pujangga.

Julia Ward nempuh kuliah ing donya kanthi promosi promosi babagan Hak-Hak Wanita lan Reformasi Pendidikan. Dheweke dadi penulis karangan, buku fiksi anak, buku lelungan, geguritan, biografi Margaret Fuller (1883), lan otobiografi kanthi irah-irahan Kenangan (1899). Sawetara karya durung weruh pepadhang sawise seda minangka Leonora utawa jagad iki (1917) lan Saint Hippolytus (1941).

Ing taun 1908 yaiku wanita kaping pisanan kapilih ing Akademi Seni lan Huruf Amérika.

Julia Ward Howe tilar donya ing taun 1910.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)