Juan de Mena

Kutipan Juan de Mena.

Kutipan Juan de Mena.

Juan de Mena (1411 - 1456) minangka panulis Spanyol sing dibedakake karo telusuran kosakata puisi ing Castilian. Pakaryan sing paling misuwur yaiku Labirin kapingrtuna, ing dheweke sipat-sipat lirik budaya jelas, rada kaku lan ora bisa diganti. Mula, gayane prioritasake konten sing luhur supaya bisa ngrusak ekspresi sing luwih umum lan saiki.

Sanajan karyane wis digawe dening para sarjana kanggo bagean sadurunge jaman Renaisans, metrik nuduhake "kakehan" khas barok. Khusus - sanajan wis luwih saka satus taun - puisi Juan de Mena cocog banget karo karakteristik literatur ing culteranisme.

Biografi

Dheweke lair ing Cordoba ing taun 1411, dheweke yatim piatu nalika isih cilik. Miturut sumber kaya panulis.org, "ora ana dokumentasi marang wong tuwane nggawe salah sawijine wong curiga yen dheweke duwe asal usul wong Yahudi." Ing taun 1434, dheweke lulus saka Universitas Salamanca kanthi gelar Master of Arts. Ing taun 1441, Mena kesah menyang Florence minangka bagean saka rombongan kardinal de Torquemada.

Saka kana, dheweke pindhah menyang Roma kanggo ngrampungake pelatihan humanisme. Rong taun sabanjure, dheweke bali menyang Castile kanggo nglayani John II dadi sekretaris pendhudhuk Latin. Kanggo raja sing kasebut, Juan de Mena nyedhiyakake geguritan sing paling misuwur, Labirin Fortuna. Ing taun 1444, dheweke diangkat dadi ahli sejarah kerajaan, sanajan sawetara sejarawan regejegan anggone nulis babad Yohanes II.

Masalah pribadi

Ana sawetara cathetan sing bisa dipercaya lan akeh kahanan sing durung mesthi babagan urip sentimental lan pribadi Juan de Mena. Antarane "desas-desus" kasebut, dipercaya manawa isih enom, dhaup karo wanita enom saka kulawarga sing apik saka Córdoba. Nanging, jeneng wanita kasebut durung ditemtokake kanthi tepat, lan pasangan kasebut kayane ora duwe keturunan.

Saliyane, Marina de Sotomayor minangka wanita ayu liyane sing ana gandhengane karo pujangga Cordovan. Nanging sejarawan ora nate setuju babagan panentu apa ana ing peran bojo (kekasih) utawa kekasih. Uga ora ana cathetan resmi bocah sing diakoni dening Juan de Mena.

Pujangga kepengin banget karo gaweyane lan ana gandhengane karo bangsawan

Juan de Mena diterangake dening para intelektual sing misuwur ing jamane - ing antarane yaiku Alonso de Cartagena lan Juan de Lucerna— wong sing kepengin banget karo geguritan. Kanthi ombone kaya ngono, mula kakehan dheweke ora nggatekake kesehatane. Kajaba iku, dheweke nggawe kekancan sing akrab lan nuduhake rasa sastra karo kepribadian kayata Álvaro de Luna lan Íñigo López de Mendoza, Marquis saka Santillana.

Pancen kira-kira tokoh bangsawan pungkasan iki Juan de Mena nulis Wong seket. Iki minangka geguritan sing nyebar banget wiwit diterbitake (1499), uga dikenal minangka Penobatan Marquis Santillana. Sejatine, dhasar karya iki ditulis ing prosa, Komentar babagan Penobatan (1438).

Puisi Juan de Mena

Coplas nglawan pitung dosa sing bisa mateni o Penalaran pati iki geguritan pungkasan sing ditulis dening dheweke. Pakaryan kasebut rampung kanthi anumerta, amarga Juan de Mena ora bisa ngrampungake sadurunge seda ing Torrelaguna (Castilla), ing taun 1456. Nanging, Nganti opera terakhir, pujangga Spanyol njaga gaya konsistensi sing cukup mantep, salaras karo puisi sadurunge.

Fitur lan gaya

  • Meter rolas suku kata, kurang irama, kanthi fleksibilitas lan aksen monoton saben rong suku kata ora stres.
  • Pujangga ing seni sing luwih dhuwur kanthi terminologi canggih. Kajaba iku, sawetara tulisane nampilake wolu suku kata kanthi kompleksitas sing padha.
  • Budaya lan neologisme lumantar tembung sing digawa langsung saka basa Latin (tanpa modifikasi).
  • Panggunaan hyperbaton sing asring, uga tembung kriya ing participle saiki lan ing infinitive.
  • Gunakake arkeologi supaya cocog karo metrik kasebut.
  • Retorika barok kanthi sengaja - kakehan - kanthi amplifikasi: periphrasis (detour utawa evasion), epanalepsis, redundansi (anafora), chiasme, duplikat utawa pol Egyptoton, lan liya-liyane.

Labirin de Fortuna o Telung atus

Dumadi saka 297 koplo ing seni utama. Miturut Ruiza et al. (2004), karya iki "dianggep minangka salah sawijining conto sing paling sukses ing kecenderungan alegori-Dantean muncul ing literatur Spanyol ing abad kaping XNUMX, Labirin Fortuna misuwur nggunakake seni utama, irama swara lan basa sing fasih lan rumit ”.

Loro saka pralambange, pinunjul saka teks kasebut ana ing gegambaran prastawa sejarah sing kepengin narik kawigaten patriotisme Iberia. Mula, niat pujangga Spanyol ngasilake rasa manunggal negara sing diwakili dening Raja Juan II pancen bisa dirasakake.

Chiaroscuro

Labirin kesuksesan.

Labirin kesuksesan.

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Labirin labirin

Karya iki nduduhake obsesi saka pujangga Cordovan kanggo nyiyapake literatur sing wis disaring. Iki dibedakake kanthi nggunakake campuran stanza seni utama (rolas suku kata) lan seni minor (oktosyllables). Padha, ing isine, gagasan konsepisme kabukten ana ing konteks sing peteng lan kuat banget.

Prosa Juan de Mena

Kaya dene karya puisi, Juan de Mena nggunakake leksikon Latinizing ing prose. Amarga alesan iki, cara nulis kanthi bola-bali diwenehake dening humanis Renaisans Hernán Núñez lan El Brocense. Saliyane sing kasebut ing ndhuwur Penobatan Marquis Santillana, panulis Spanyol nggawe adaptasi saka Iliad, judul Roman homer (1442).

Kajaba iku, khusus kanggo King John II, Roman homer banget dipuji lan sukses sajrone abad kaping XNUMX, amarga makili versi sintesis saka Iliad asli Kajaba iku, sejarawan lan akademisi saka macem-macem jaman setuju kanggo muji babagan persiapan prolog buku iki amarga konsepsi seni sing luar biasa.

Prosa penting liyane dening Juan de Mena

Ing taun 1445 dheweke nulis Risalah judhul Adipati, teks sing cekak cekak saka karakter formal lan chivalric. Juan de Mena nulis dokumen iki kanggo ngurmati bangsawan Juan de Guzmán, sawise diproklamasi minangka Adipati Madinah Sidonia dening Raja Juan II. Pungkasan, Memori sawetara garis keturunan kuno (1448) minangka karya prosa pungkasan sing dingerteni para intelektual Spanyol.

Sing terakhir yaiku teks sing ana gandhengane karo wit kulawarga nyata (kanthi lambang dhewe-dhewe) saka John II. Luwih, Juan de Mena nyiapake pambuka kanggo bukune Álvaro de Luna, Buku wanita sing jelas lan sopan. Ing kana, dheweke muji kancane lan pelindung amarga dheweke wani mbela para wanita sing wis dadi komentar ngina ing macem-macem publikasi nalika semana.

Geguritan dening Juan de Mena

Perbandingan

(CVIII)

"Ora apa-apa kaya sawetara wong durjana,

nalika dheweke seneng karo keadilan liyane,

wedi sedhih nggawe dheweke kobra

wiwit saiki urip luwih apik,

nanging wedi wis kliwat,

bali menyang kabecikan minangka pisanan,

semono uga dheweke nggawe aku putus asa

kekarepan sing pengin kekasih mati ”.

Sing saka Macias

(CVI)

"Katresnan menehi aku makutha katresnan

amarga jenengku kanggo cangkeme.

Dadi dudu tumindak ala sing paling ala

nalika lagi ngrasakake kasenengan saka rasa lara.

Kesalahan manis nelukake otak,

nanging ora bakal tetep ing salawas-lawase sanalika kepinginan;

Ya, dheweke nggawe aku rumangsa ora apik yen sampeyan tuwuh,

ngerti carane tresna katresnan, penyayang ”.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.