Juan Goytisolo tilar donya wingi nalika yuswa 86 taun

4 Juni nggawa kita warta sedhih kanggo jagad iki lan utamane kanggo dunia sastra, wiwit Juan Goytisolo tilar donya nalika yuswa 86 taun lawas ing kutha Marrakech. Panganggit iki kagungane Novel eksperimen Spanyol saka 60s pinunjul kanggo karya kayata "Campos de Níjar" (1960) utawa "La Chanca" (1963) sing digawe ing realisme sosial. Novel eksperimen liyane sing luwih akeh kayata "Tandha identitas" (1966), lan liya-liyane sing nyoba mbuktekake kabeh babagan minoritas lan budaya sing kecelup, utamane wong Islam, kaya ing karyane "Pembuktian Count Don Julián", diterbitake ing taun 1970 utawa "Makbara", 1980.

Juan Goytisolo diwenehi Penghargaan Cervantes ing 2014, sing dibedakake dadi huruf sing paling penting ing basa Spanyol. Dheweke urip ing Marrakech, ing ngendi dheweke tilar donya, wiwit taun 1997, dheweke lunga urip karo kulawarga Abdelhadi, kanca lan mantan mitra. Ing kana, sajrone dheweke lungguh, dheweke nyoba kanggo mesthekake manawa kutha duwe kabeh sing cocog karo dheweke, lan ing antarane prestasie, dheweke negesake manawa Plaza Yamaa al Fna sing misuwur, ing tengah kutha, diumumake "Warisan Budaya Ora Ketara Kamanungsan" ing taun 2001.

Dheweke uga bagean saka Parlemen Panulis Internasional saliyane dadi bagean saka juri UNESCO sing fungsine kanggo milih mahakarya Warisan Kemanusiaan Intangible (antara liya), uga dadi anggota kehormatan Union of Writers of Morocco (UEM) wiwit taun 2001.

Ukara panganggit

Minangka cathetan pungkasan, kita menehi sawetara ukara Juan Goytisolo sing paling pinunjul:

  • "Ora ana gunane pengasingan lan, kanthi bebarengan, ora bisa ngasilake."
  • «Pendhidhikan sastra saya ora sopan amarga ora ana pendhidhikan sastra nalika semana, nanging ana indoktrinasi sing beda banget. Dadi, aku ndhidhik pendidikan saiki: novel Prancis, novel Italia, novel Anglo-Saxon ... Anehku, mengko aku pindhah menyang literatur Spanyol, amarga ora percaya karo mulang lan nilai-nilai sing pengin diwenehake ».
  • "'Penjual paling apik' ora nyekel aku, amarga ora mbukak apa-apa."
  • "Aja ngritik mungsuhmu, bisa uga padha sinau."
  •  "Sastra sing apik minangka masalah sing maca karo sawetara wong lan mbantu dheweke nemokake prekara sing mengaruhi dheweke, masyarakat utawa kamanungsan kanthi sakabehe."
  • «Aku rumangsa luwih kepenak nalika nyebutake aku persona 'non grata' tinimbang nalika menehi penghargaan marang aku. Ing prekara pisanan, aku ngerti yen aku bener. Ing kaloro, bok manawa arang banget, aku sangsi dhewe ».

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.