José Calvo Poyato. Wawancara karo penulis final La travesía

Photography: José Calvo Poyato. (c) Pepe Travesía. Kanthi idin saka Ingenio de Comunicaciones.

Jose Calvo Poyato nduweni karier dawa dadi panulis karya sejarah populer lan dadi novelis, kalebu judhule Jampi raja, Konjuring ing Madrid, Kitab Suci Ireng, Lady Naga o Impen Hypatia, antara liya. Matur nuwun kanthi sanget kanggo wektu sing sampeyan lakoni Interview ing kana dheweke crita babagan novel paling anyar, Perjalanan pungkasan, lan topik liyane.

José Calvo Poyato - Wawancara

  • WARTA KAPUSTAKAN: Sampeyan wis nerbitake novel anyar menyang pasar, Perjalanan pungkasan. Apa sing sampeyan critakake ing kene? 

Perjalanan pungkasan yaiku, kanthi cara, a tutugan dalan tanpa wates, sing dietung babak pisanan ing donya dening Juan Sebastián Elcano. Saiki, pelaut Spanyol, lair ing Getaria, dadi pusat novel ing endi dicritakake apa sing kedadeyanSawise pisanan ngubengi jagad iki, amarga Elcano ilang saka buku petunjuk sejarah lan karakter kasebut cukup penting kanggo kita ngerti apa sing kedadeyan. Kajaba iku, pirang-pirang taun sawise babak kapisan ing donya kebak prekara-prekara hebat ing sejarah. 

  • AL: Apa sampeyan bisa ngeling-eling buku pisanan sing sampeyan waca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

Buku pisanan sing dakwaca yaiku sejarah perang salib. Iki minangka salah sawijining buku saka Editorial Bruguera sing teks kasebut dikombinasikake karo komik. Komik kasebut diwaca dhisik. Kadhangkala mung komik. Kita umur pitung utawa wolung taun. Aku ngira dheweke diwenehake nalika aku nggawe komuni pertama, aku durung umur pitung taun.

Crita pisanan sing dak tulis lan sing dadi buku minangka studi sejarah babagan krisis abad pitulas ing kutha saya: Krisis abad kaping pitulas ing Villa de Cabra. Menang penghargaan lan mulane diterbitake. Wis sawetara taun kepungkur.

  • AL: Apa buku pisanan sing nggumunake sampeyan lan kenapa?

Aku kelingan dheweke nggawe aku kesengsem, nalika isih enom, buku Martín Vigil, carane Urip ketemu. Uga sing saka Maxence Van der Meersch, minangka Badan lan jiwa! Minangka sejarawan, aku kelingan yen ing sawijining mangsa panas aku maca kabeh Episod Nasional saka Galdós. Aku kesengsem. Aku maca dipengaruhi kanthi tegas sing Aku pungkasane dadi sejarawan lan Aku seneng banget karo novel sejarah kasebut. Nalika semana aku ora nate mikir yen ing sawijining dina aku bakal dadi wong sing nulis. 

  • AL: Sapa sing dadi penulis favoritmu? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman.

Aku wis ngrembug babagan apa sing dikarepake Don Benito Pérez Galdós. Aku seneng banget Quevedo lan novelis hebat abad kaping sanga belas minangka Honoré Balzac utawa Victor Hugo. Ing antarane panulis saiki, favoritku yaiku Jose Luis Corral, master novel novel sejatine. Sidhang saka Juan Eslava Galan lan karya Don Antonio Domínguez Ortiz ing Spanyol Habsburgs lan abad kaping XNUMX.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

Nyonya Bovary. Kayane aku dheweke minangka salah sawijining karakter sing paling apik ing sastra kabeh. Ora ketinggalan Lazarus, protagonis saka Lazarillo de Tormesutawa Sancho Panza. Loro-lorone katon apik banget kanggo referensi lan prastawa urip. 

  • AL: Apa kabiasaan khusus nalika nulis utawa maca?

Aku biasane ngisolasi awakku dhewe apik banget, ngidini aku nulis ing papan-papan sing endi ana wong liya lagi ngobrol. Mula aku asring nulis ing pawon saka omahku, pusat kumpul kulawarga. Nalika aku mbenerake pungkasan teks kanggo dikirim menyang pers, biasane aku ngisolasi aku lan maca tanpa gangguan. Kadang aku nulis —Nulis minangka tahap pungkasan proses nulis— nganti pirang-pirang minggu lan bisa uga ana ketidakseimbangan, owah-owahan irama, sing kudu didandani. Dadi aku luwih seneng piyambakan lan terisolasi.  

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

Kaya sing wis dakkandhani, aku bisa nindakake ing endi wae lan saiki Aku ora duwe momen sing disenengi. Ana kalane dheweke luwih seneng nulis ing wayah wengi. Nanging suwe-suwe aku wis nyimpulake kudu ditulis yen ana sing kepenak, longgar. Kadhangkala wong mekso nulis - Ing pangerten nulis - lan ide ora mili. Ing wektu kasebut luwih becik ditinggalake. Ana kalane, kosok baline, kabeh bakal gampang lan sampeyan kudu njupuk kauntungan.

  • AL: Genre liyane sing disenengi?

Saliyane novel sejarah, aku akeh maca karangan sejarah; sawise kabeh, aku sejarawan. Aku uga maca novel irengkaloro jinis Dashiell klasik hammett utawa Vázquez Montalbán dadi novel kriminal saiki. Akeh pamaca sing ujar manawa ing novel saya mesthi ana plot ireng sing, tanpa sejarah kanthi bener, bisa dipercaya lan mula cocog karo kerangka sejarah novel kasebut. 

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

Aku wis rampung Tanpa wates ing alang-alangdening Irene Vallejo. Aku lagi maca Gamaning Cahya, saka Sanchez Adalidlan Ratu sing lalidening José Luis Corral. Sampeyan ngenteni biografi Carlos III. Aku golek informasi babagan aspek sing ora dingerteni ing abad kaping XNUMX Spanyol ing paruh kaping pindho. 

  • AL: Kepiye sampeyan ndeleng babagan penerbitan kanggo akeh penulis utawa pengin diterbitake?

Mungkin iku luwih rumit ing taun-taun pungkasan. Krisis sing diwiwiti ing taun 2008 mengaruhi jagad buku. Panulis sing apik banget ditinggalake tanpa penerbit. Iku angel banget. Saiki ana akeh panulis sing duwe khayalan kanggo nerbitake, nanging kemungkinane winates. Ana kemungkinan penerbitan desktop, nanging yen distribusi gagal, sing penting. Sayang banget yen akeh crita, sing apik banget lan dikandhani, ora weruh cahya utawa ndeleng kanthi winates banget.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan, utawa sampeyan bakal bisa njaga sing positif kanggo novel mbesuk?

Krisis epidemi sing dialami lagi angel banget. Ora mung kanggo wong sing almarhum lan wong sing lara sing angel pulih. Uga amarga kurungan, watesan, immobility utawa mobilitas sing relatif penting. Iki minangka prekara sing ora dikarepake masarakat kita. Epidemi iki kena pengaruh ing bagean liya ing planet iki, nanging ora dadi masalah ing Eropa.

Kanggo kula pribadi, wis bisa dipikolehi. Aku manggon ing omah kutha   —Kabeh kemewahan ing kahanan kasebut - y profesi nulis sepi banget, sanajan aku nulis kadang, ing tengah rapat kulawarga. Aku mikir bisa nggawe kesimpulan saka apa sing kedadeyan amarga kita luwih rentan tinimbang sing kita pikirake, landhap asor dianjurake banget utawa sabar, ing masarakat sing dikuwasani kanthi cepet lan cepet, luwih gampang yen kita sinau budidaya.


Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Sixto Rodriguez Hernandez ngandika

    Ya, aku bakal nggoleki karya penulis iki amarga sing paling disenengi yaiku novel sejarah lan buku sejarah.
    regards