Jorge Manrique

Frasa dening Jorge Manrique.

Frasa dening Jorge Manrique.

Jorge Manrique minangka pujangga Spanyol sing misuwur sadurunge jaman Renaisans. Sanajan tanggal tekane ing jagad iki ora jelas, ana konsensus sing nyelehake dheweke ing Paredes de Nava (saiki, Castilla y León) sajrone taun 1440. Ing kahanan apa wae, sing ora bisa diselaki yaiku urat intelektual sing ana ing kuat lan pengaruh saka bangsawan Castilian.

Ing ndhuwur kasebut dikuatake amarga pamane yaiku pujangga bergengsi Gómez Manrique lan bapake yaiku Rodrigo Manrique, Count Paredes de Nava. LANing masa mudha, dheweke sinau babagan humaniora lan ing wilayah militer. Dheweke malah sukses melu macem-macem konfrontasi militer. Pancen, ing salah sawijining adu-adu kasebut, dheweke misuwurake ukara "ora ngapusi utawa getun."

Pati awal

Sanajan seda sing durung suwe, dheweke duwe wektu kanggo omah-omah karo Ibu Guiomar de Castañeda lan rama loro anak: Luir lan Luisa. Pati kasebut kedadeyan ing taun 1479, nalika umure isih 39 taun, nalika perang sukses kanggo Isabel nglawan Juana la Beltraneja. Dina iki dheweke dikubur ing biara Uclés.

Karya sastra Jorge Manrique

Ana pirang-pirang tulisan saka pujangga Paredeño sing wis sukses ngluwihi wektu lan, kanthi mangkono, ngrebut papan sing ora bisa mati. SGeguritane ngetutake garis ironi lan burlesque, tanpa lali katresnan. Pakaryan sing paling misuwur yaiku Elegy Coplas nganti tiwase bapake, dihormati minangka klasik klasik sastra Spanyol.

Konteks

Ngluwihi pati ing kadewasan biologis lengkap, pengabdiane kanggo nulis nyengsemake. Sanajan ora sithik wektu, Manrique duwe kesempatan kanggo nulis akeh karya. Kang wis diklompokake dening para akademisi dadi telung klompok: maha, burlesque lan doktrin. Prakteke kabeh ana ing kanon geguritan nulis lagu nalika semana.

Puisi panulis Castilian kasusun saka udakara 50 lembar. Ing dheweke, dheweke ngandhani erotis liwat alegori sing apik, (kanggo wektu iki makili skandal). Nanging, dheweke ora gagal netepi konvensi linguistik puisi Provençal. Yaiku, lagu ing bait sing bisa diwartakake, repetisi tembung lan unsur perang sajroning katresnan.

Puisi tresna

Ing komposisine, panulis nggunakake lirik troublesadour. Kajaba iku, ing pirang-pirang puisi dheweke menehi referensi babagan urip sentimental pribadi. Mula, dadi kekhususan sing nambah regane dadi potongan sejarah (lan, mesthi wae, negesake makna literatur).

Geguritan cilik

Antarane puisi suntingan Jorge Manrique, salah siji sing paling misuwur yaiku Saka profesi sing digawe ing urutan katresnan (mung 9 ayat). Ing kene nggambarake pengabdian kanggo wong sing dikasihi ing skema agama sing njupuk sumpah mlarat lan manut.

Geguritan simbolis liyane yaiku Skala katresnan, yaiku mbela hubungan katresnan dhewe minangka barang sing terkenal. Kajaba, en Kastil katresnan Priksa katresnan sing apik, ing endi wanita kasebut cemlorot karo hadiah, dene kekasihe nindakake kekarepan kanggo ngujo kaluhuran kasebut.

Komposisi Burlesque

Ing gaya iki, Jorge Manrique nggawe ironi sing kuat lan langsung. Uga, njeblug a swasana ireng sing dudu kabeh sing maca seneng. Baris iki mung duwe telung potong. En Dhumateng sedulur sepupu sing ngalang-alangi urusan katresnan, nggunakake makna dobel kanggo nggawe simile ing antarane katresnan sing ora bisa dibalekake lan tali swara kanthi jeneng sing padha (sedulur).

Nalika ing Coplas utang sing nyuda brial ing toko, Manrique nggawe kritik keras marang wanita (sing ngomong ala karo dheweke). Karakter kasebut pengin terus ngombe lan menehi jubah minangka pambayaran. Sing nomer telu, Pangobatan sing digawe kanggo ibu tirine, kasusun saka 120 ayat, mula iku tulisan paling dawa saka trident iki.

Coplas nganti tiwase bapake

Coplas nganti tiwase bapake.

Coplas nganti tiwase bapake.

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Coplas nganti tiwase bapake

Asal

Dheweke nyusun dheweke nalika seda bendarane Rodrigo Manrique, bapakne, (korban kanker). Penyair njaga hubungan sing raket banget karo dheweke, akibate, tiwase nyebabake kerusakan emosi. Kabeh rasa sakit dheweke mitologis liwat ayat-ayat sing nyampur tradisi lan orisinalitas. Dheweke nulis "panas", sanalika sawise mati.

Ing ayat kasebut, dheweke darmabakti kanggo rincian babagan sing paling penting babagan tangi. Padha, nuduhake bapakne ing kabeh kaprawiran, minangka paragon kautaman lan wani. Ing kana, tema pati dicedhakake saka umume umume manungsa. Publikasi kasebut kedadeyan pirang-pirang taun sawise matine Jorge Manrique lan dadi klasik sastra Spanyol.

Struktur

Dipérang dadi telung bagean:

  • Pisanan Dumadi saka patbelas stanzaas sing ditulis minangka pambuka moral. Intine luwih filosofis ing nada; ngundhakake regane sithik kanggo urip ing bumi lan kekuwatan pati sing langgeng.
  • Ing pérangan nomer loro ana limalas stanza sing khusus kanggo ngilang fisik bubar wong penting.
  • Blok kaping telu dikhususake kanggo memuji urip bapake —Sapa sing diarani kesatria lan prajurit Kristen— wis karakter Romawi sing misuwur.

Pungkasane, Manrique miwiti pacelathon kanthi pati. Ing kabèh, pujangga bisa makili eksistensi manungsa sing fana kanthi cara sing paling umum lan urip langgeng kanthi tandha transendental liyane.

Fragmen saka Coplas nganti tiwase bapake

III

«Urip kita minangka kali
sing bakal diwenehake ing segara,
apa sing lagi sekarat;
ing kana lunga manor
hak kanggo mungkasi
e ngonsumsi;
ana kali sing mili,
ing kono bocah setengah liyane
wong lanang liyane,
sedulur, padha-padha
wong-wong sing manggon ing tangane
lan wong sugih.

V

«Jagad iki cara
kanggo liyane, apa sing wungu
tanpa getun;
luwih becik timbang wicaksana
mlaku dina iki
tanpa kleru.
Kita lunga nalika lair,
kita mlaku nalika urip,
lan kita teka
ing wektu kita mati;
dadi nalika kita mati,
awake istirahat ".

Segitiga Manrique

Iki minangka inisiatif sing diluncurake ing pungkasan taun 1990-an amarga warga provinsi Cuenca, ing Castilla-La Mancha. Iki minangka penghargaan kanggo urip lan karya Jorge Manrique liwat rute turis dirancang kanggo ngrayakake warisane lan nyorot wektu ing situs kasebut.

Khusus, Tur kasebut ana telung titik: Kastil Garcimuñoz, kutha Santa María del Campo-Rus lan kotamadya Uclés. Ing kastil kasebut, dheweke lara parah, ing papan nomer loro dheweke tilar donya lan ing pensiun pungkasan, dheweke nampa kuburan suci.

Tandha dalan "kebangkitan puisi"

Jorge Manrique dianggep sejarawan minangka eksponen literatur Spanyol sing cocog banget. Who, amarga kondisine, nuduhake keseimbangan Renaisans amarga tinulis kanthi jujur, kanthi gaya asor, sederhana lan alami. Yen vulgarisme mung nyoroti kesederhanaan lan sumber daya retorika sing khas para pujangga ing abad kaping limalas.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)