Javier Marías tilar donya ing umur 70 taun

Javier Marias tilar donya

Fotografi: Javier Marias. Font: Buku Penguin.

Penulis Javier Marías tilar donya Minggu iki ing Madrid. Kaya sing wis kedadeyan, dheweke tilar donya amarga komplikasi radhang paru-paru sing wis diseret sajrone wulan kepungkur lan ditinggal ing rumah sakit.

Jagad sastra bela sungkawa amarga wis ora dinyana-nyana. Penulis bakal umur 71 ing tanggal 20 September. Kathah novel lan artikelipun. Dheweke dadi penulis sing dihormati lan diakoni sacara luas. Dheweke wis dadi panulis ing basa Spanyol sing sinau ing universitas, sing karyane minangka conto kanggo gaya lan pentinge ing aksara Hispanik. Saiki dheweke wis ninggal kita.

Sasi pungkasan lan kerja minangka penulis

Sadurunge pandhemen COVID-19, dheweke bakal ngalami campur tangan bedhah sing rumit ing punggung sing ninggalake dheweke ing taun-taun pungkasan tetep ing omahe ing Madrid, lan nggawe sawetara lelungan menyang Barcelona ing ngendi omahe bojone. Sajrone wektu iki dheweke wis nyoba ora ninggalake tulisan. Saliyane ngubengi awake dhewe karo buku kanggo diwaca, ing 2021 dheweke menehi kita novel pungkasan, nomer nembelas, Thomas Nevinson lan ing Februari taun sing padha, dheweke nerbitake kompilasi artikel, Apa juru masak bakal dadi wong sing apik?

Javier Marías minangka salah sawijining panulis kontemporer gedhe ing abad kaping XNUMX lan XNUMX. Gayane bisa ditetepake kanthi kajelasan linguistik, nanging kanthi kasugihan sintaksis lan leksikal sing luar biasa.. Mungkin iki sebabe karyane duwe pengaruh kaya ngono. Dheweke minangka salah sawijining panulis sing mbantu ngembangake basa, ing kasus iki, Spanyol. Sawetara novel sing paling misuwur yaiku Kabeh jiwa, Ati dadi putih, Praupane sesuk, Remuk, Pulo Bertha, utawa "novel palsu" Ireng jaman mburineKaryane wis diterjemahake menyang 46 basa ing 59 negara, lan luwih saka wolung yuta salinan bukune wis didol..

Kontroversial

Penulis iki uga ora luput saka kontroversi.. Kaya statement sing digawe ing wawancara sawetara taun kepungkur babagan feminisme lan nyebabake rasa ora nyaman ing sawetara sektor masyarakat Spanyol. Antarane liyane, dheweke mratelakake panemume babagan peran sing ditinggalake kanggo wanita ing balapan sepeda, contone, ciuman tradisional sing menehi hadiah marang juara lomba.

Ing sisih liyane, njalari macem-macem pasulayan ing kalangan sastra. Iki kedadeyan karo karyane. Kabeh jiwa, sing dheweke nggawa produser sing tanggung jawab kanggo adaptasi novel, Elías Querejeta, menyang pengadilan. Ngluwihi kontroversi utawa detractor, Javier Marías menehi karya gedhe ing donya sastra kanggo budaya lan masyarakat.

Royal Spanish Academy lan pangenalan

Mangkono uga, iki minangka momen sedih lan owah-owahan kanggo Royal Spanish Academy, sing institusi Javier Marías wis dadi bagian wiwit 2006, sanajan ora nganti 2008 dheweke njupuk huruf R. Pidhato sing diucapake nalika mlebu organisasi bergengsi iki kanthi irah-irahan Ing kangelan ngetung.

Javier Marías minangka panulis lan uga penerjemah. Lulus ing Filsafat lan Sastra saka Universitas Complutense Madrid, dheweke nindakake karir guru minangka profesor Sastra Spanyol lan Teori Terjemahan ing sawetara universitas, kayata Oxford. sami-sami, utamané penting ana terjemahan saka Tristram shandy lan kanggo kang dianugerahi ing Penghargaan Terjemahan Nasional ing 1979. Mesthi, dhaptar pangenalan, penghargaan lan hadiah penulis iki lengkap. Ing 2021 dheweke dijenengi anggota internasional saka Royal Society of Sastra saka Britania Raya, dadi panulis Spanyol pisanan sing entuk.

Javier Marías: bunder

Javier Marías lair ing Madrid ing taun 1951 lan tansah digandhengake karo elit intelektual sing mesthi seneng bakat bawaan.. Dheweke kalebu kulawarga sing duwe budaya sing dhuwur: bapake, Julián Marías, minangka akademisi lan filsuf (ing wektu sing padha uga dadi murid Ortega y Gasset), ibune yaiku penulis Dolores Franco Manera, lan pamane yaiku film kasebut. direktur Jesús Franco. Uga perlu ditambahi sedulur-sedulure sing uga melu jagading budaya.

Bapake kudu ngungsi saka Spanyol amarga dheweke ora diidini mulang ing universitas Spanyol amarga dheweke ora simpatik rezim Franco. Kulawarga kasebut manggon ing Amerika Serikat ing omah pujangga Jorge Guillén, sing pepadhamu yaiku Vladimir Nabokov sing misuwur.. Dheweke kalebu kanca-kancane Fernando Savater lan kondhang dening Fernando Rico. Kabeh mau wis ana ing sejarah sastra, nanging uga Javier Marías.

Nanging, kanthi profesional, bunderan sing paling relevan kanggo dheweke yaiku, tanpa mangu-mangu, para pamaca, sing tansah matur nuwun amarga dadi penulis sing bisa diakses, apik lan gelem.

memori kanggo penulis

Kita ora pengin ing artikel iki kantun kesempatan kanggo menehi komentar babagan jawaban sing tansah diwenehake Javier Marías kanggo pitakonan kenapa dheweke dadi penulis; amarga ngandika iku cara kanggo njaluk watara hard karya. Pranyata profesi nulis minangka cara sing apik kanggo ngindhari bos, dina sing kesel utawa kewajiban tangi esuk. Iku cara, minangka guyon, kanggo mimpin urip males placid. Nanging, paradoks, dheweke ngakoni, yen dheweke ora bakal ngira yen nulis iku adoh banget saka kabeh iku. Nanging, dheweke ora bakal mbayangake yen dheweke bakal seneng banget kaya dheweke.. Iki mesthi cara sing apik kanggo ngelingi panulis surat kita sing misuwur iki.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.