Jaman Innocence

Edith wharton

Edith wharton

Jaman Innocence minangka klasik abad kaping-XNUMX, ditulis dening penulis Amerika misuwur Edith Wharton. Iki minangka crita romantis sing kedadeyan ing masarakat paling dhuwur ing New York ing abad kepungkur. Ing babagan iki, para protagonis kudu nglawan paramèter lan adat istiadat sing ditemtokake dening para elit nalika semana.

Novel —Setel ing taun 1870— minangka salah sawijining perpustakaan ing New York lan toko buku ing taun 20-an. Uga judhul menang Bebungah Pulitzer ing taun 1921. Kuwi minangka ruang lingkup karya sing diadaptasi kanggo panggung lan kaping telu kanggo layar lebar (1924, 1934 lan 1993).

Babagan panganggit

Ing dina Jumuah, 24 Januari 1862, Kutha New York nglairake Edith Newbold Jones. Amarga dheweke kalebu salah sawijining kulawarga paling sugih ing masarakat dhuwur, mula dheweke dadi pendhidhikan ing omah, kanthi tutor sing paling apik. Kajaba iku, duwe kesempatan kanggo ngunjungi sawetara kutha utama ing saindenging jagad, wiwit cilik banget dheweke plancongan karo wong tuwane.

Edith mesthi semangat nulis; dheweke, nyatane, dadi penulis precocious. Nanging, karyane alon-alon diterbitake, amarga ing wektu kasebut ora ana wanita sing duwe dedikasi kanggo nyipta sastra. Iki kanggo iki akeh crita awal sing dikirim kanthi anonim, lan kadang nganggo jeneng samaran.

travel

Dheweke urip nalika isih cilik karo wong tuwane ing bawana Eropa, sanajan dheweke mesthi lelungan menyang New York. Edith berhasil nyebrang Atlantik udakara 66 kaping, sing ngidini dheweke sinau pirang-pirang basa lan ngerti sawetara budaya ing jagad iki. Kanthi cara sing padha, iki mbantu memperkaya bukune lan nggawe dheweke luwih gampang nggawe kanca sing apik banget, kayata Henry James.

matrimonio

Dheweke nikah karo Edward Robbins Wharton ing taun 1885, sawijining hubungan sing ora diakoni kanthi harmoni, nanging luwih kerusuhan amarga ora setya karo pasangane. Sawise 28 taun omah-omah, Edith minangka salah sawijining wanita pisanan sing wis bebrayan, ana sing cukup rumit kanggo wektu iki, amarga subyek kasebut dianggep tabu.

Perang Dunia Pertama

Iku dalane liwat Eropa, Edith wharton Iki ana gandhengane karo pirang-pirang acara, kalebu Perang Dunia Pertama. Nalika konflik kasebut kedadeyan, dheweke diijini melu garis depan perang kanggo nggawa bantuan medis kanggo wong-wong sing kena pengaruh ing wilayah kasebut. Tindakan kasebut nggawe dheweke Salib Legiun Kehormatan saka pamrentah Prancis.

Pati

Sawise perang, Edith Wharton mindhah Saint-Brice-sous-Forêt. Ing papan kasebut, dheweke urip nganti sedane tanggal 11 Agustus, 1937, sawise nandhang serangan kardiovaskular. Sisane ana ing lapangan suci Gonards, ing Versailles.

Jaman Innocence

Iki minangka novel bersejarah romantis sing diterbitake taun 1920, sing biasane digawe ing New York taun 1870. Plot kasebut kalebu kulawarga elit New York, sing urip kanthi standar, melu ing opera lan rapat ing pesta, nedha bengi lan njoget. Ing karya, Wharton nggambarake setelan lan acara sing mewah kanthi rinci nalika dheweke ngurmati nalika semana.

Panulis adhedhasar crita kasebut babagan pengalaman pribadi. Sing paling jelas yaiku referensi tumindake wong sing sugih ing kutha asale, sing dianggep paling ora lan percaya yen awake dhewe sampurna. Kajaba iku, nggambarake kasunyatan Eropa ing taun-taun kasebut —Menurut antagonisme—, kanthi kurang klasisme lan luwih maju budaya tinimbang New York.

Sinopsis

Crita kasebut diwiwiti karo woro-woro pertunangan antarane pemanah Newland Archer lan May Welland; kalorone saka kulawarga sing status sosiale dhuwur. Dheweke pengacara; cukup disiplin, bosok ing adat istiadat wektu. Dheweke minangka wanita enom sing tenang, berpendidikan kanthi prinsip sing paling apik lan bertekad kanggo dadi garwa sing sampurna; mesthi seneng, nanging tanpa gegayuhan utawa pendapat dhewe.

Nalika semana Countess Ellen Olenska wis tekan New York, yaiku seduluré Mei. Dheweke wanita sing ayu, otonom lan ora konvensional. Iki wanita eksentrik wis bali saka Eropa sawise pisah karo bojone, sing ora bisa ditampa kanggo masarakat ing Amerika. Gosip skandal ora ngenteni lan dheweke uga bakal mengaruhi sedulure.

Perspektif Anyar New Archer

Amarga kahanan iki, Bos Archer njaluk dheweke ngobrol karo Ellen pribadi lan gawe uwong yakin dheweke mbatalake proses perceraian. Ing pacelathon, dheweke ngerti yen Ellen ora seneng bisa omah-omah karo wong sing ora ditresnani. Saliyane, dheweke nggawe pengacara ngerti manawa masyarakat sing sesak ing kana dheweke wis mesthi urip.

Pungkasane, Ellen menehi panjaluk marang Archer lan mundur saka pegatan kasebut, sanajan dheweke durung puas kabeh. Amarga ngerti bagean budaya Eropa, dheweke tangi amarga lemes dheweke. Pikiran pengacara wis ganti lan saiki dheweke wiwit takon karo awake dhewe tumraping perkawinan sing apik.

Telu tresno

Sawise obrolan kasebut, Newland lan Countess dadi kanca sing apik. Amarga kepenak dheweke dirasakake karo dheweke, dheweke mutusake arep ngancani dheweke menyang omah plancongan sawetara kanca kulawarga. Ana ing kana, Archer ngerti apa sejatine dheweke rumangsa babagan Ellen; kapentingan sing ngluwihi kanca lan sedulur mbesuk.

Newland Sanajan wong lanang sing tenang lan bener, dheweke mesthi duwe pikiran progresif, lan ngritik standar sing dideleng dening elite. Amarga iku digodha kanggo ninggalake kabeh kanggo Ellen —Sapa uga cocog—, nanging tanggung jawab sampeyan luwih abot lan pungkasane omah-omah karo Mei; sanajan pangrasane kanggo Ellen isih kasat.

Akeh sing bakal dadi kahanan sing bakal ditampilake segitiga katresnan iki, ing antarane perjuangan sing "bener" lan apa sing ora umum. Telung karakter kasebut bakal nggawe keputusan sing bakal nyebabake urip masing-masings, kanthi pungkasan sing bisa uga ora dikarepake wong akeh.

Adaptasi film

Jaman Innocence wis digawa menyang layar amba kanthi telung kesempatans. Kapisan yaiku ing taun 1924, kanthi format bisu lan dening Warner Brothers. Film nomer loro yaiku taun 1934; Iki adhedhasar novel lan ditambah karo teks adaptasi teater sing digawe enem taun kepungkur - dituduhake ing Broadway ing taun 1928.

Film pungkasan sing nyekel sejarah sing ditulis dening Edith Wharton diprodhuksi ing taun 1993 dening Columbia Pictures lan disutradarai dening Martin Scorsese. Protagonis yaiku Daniel Day-Lewis, Michelle Pfeiffer lan Winona Ryder; sing makili Newland, Ellen lan Mei, masing-masing. Film iki nominasi sawetara penghargaan film, menang ing kategori:

  • Desain Kostum Paling Apik (Oscar, 1993)
  • Aktris Pendukung Paling apik kanggo Winona Ryder (Golden Globes, 1993)
  • Sutradara: Martin Scorsese lan Aktris Pendukung: Winona Ryder (Dewan Tinjauan Nasional, 1993)
  • Aktris Pendukung Paling apik kanggo Miriam Margolyes (BAFTA 1993)

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.