Dina Sastra Galicia. 4 Panulis Galicia lan geguritane

Photography: (c) Mariola Díaz-Cano. Pantai Portomaior. Bueu Pesisir kidul muara Pontevedra.

Dina iki yaiku Dina Sastra Galicia, nanging kahanan saiki wis ngundurake perayaan kaya saiki ing taun iki. Ing Real Academia Galega wis nundha sesi paripurna sing luar biasa kanggo dheweke 31 Oktober. Ing wulan kasebut, tumindak ngrancang khusus kanggo para intelektual ferrolan Gambar placeholder Ricardo Carvalho Calero. Nanging ing kene aku bakal nggawe pilihan de puisi saka 4 panulis Galicia: Cesar Antonio Molina, Blanca Andreu, Carlos Oroza y Miguel D'Ors.

Cesar Antonio Molina

Saka La Coruña, yaiku penulis, penerjemah, profesor universitas, manajer budaya lan politik sing Menteri Budaya antawis taun 2007 lan 2009.

Ing soufrière

Gonjang-ganjing
Watu lan awu wiwit esuk pungkasan.
Lendhut sing nggodhok. Ketel. Segara.
Ngimpi ing sangsara mirrors starry,
saka layar pecah nganti sore.
Gosip lambene ndhelik
ora ngerti sapa sing bakal ngambung nalika perpisahan wulan iki.
Lan ora suwe udan, angin, udan deres
kaya gabah ing kawah omah bosen kita.
Dawane nganti satus meter mabur dara,
sing lara mencorong awu.
Lan wis mangsa atos dadi fumaroles.
Lan tembung sing diiringi lendhut sing nggodhok
ing kali sing ditinggalake kali sing wis mati.
Lan citanias mbukak maneh menyang lilin.
Lan geysers murup kaya banyu mancur warna.
Lan metu saka uap sing digarisake kanthi penting surat wengi.

Blanca Andrew

Uga coruñesa, Francis Ambang ngenalake dheweke menyang kalangan literatur sing ditandhani karir ing puisi taun-taun iki 80, amarga dheweke menang sawetara penghargaan. Garwane Juan Benet, sawise randha, dheweke pensiun saka urip umum. Iki geguritan sing paling representatif.

Tresnaku

Tresnaku, deloken cangkem vitriol ku
lan tenggorokan hemonia ing Ionia,
deloken partridge swiwi sing rusak sing ora duwe omah lan mati
liwat ara-ara samun Rimbaud,
deloken wit kaya saraf sing lagi rame
nangis banyu scythe.

Iki sing dakdeleng ing jam rata-rata wulan April,
uga ing kapel pangilon aku ndeleng iki,
lan aku ora bisa mikir babagan merpati sing ngenggoni tembung kasebut
Alexandria
utawa nulis surat kanggo Rilke pujangga.

Gambar placeholder Carlos Oroza

De Lugo lan ditutupi dening Luis Eduardo Aute sing nembe seda, Oroza minangka panganggit paling tuwa lan saka lintasan paling dawa dipilih ing pilihan iki.

Sing ngatur geguritan

Utawa dukungan
utawa kekuwatan sintaksis
utawa tembung kriya tanpa kredit
Ora urutan utawa wektu sing menehi kesenengan
kemurniane
putih utawa ireng sing nyithak vokal ing segara tanpa isi lirik

regane tanpa wates tujuan jagad sing tanpa wates sing melu ing kali
parodi minangka méga
kanggo kredit dheweke yaiku tangan sing diulurake sing diarahake menyang neraka

manuk sing mbebayani.

Miguel D'Ors

De Santiago de Compostela, minangka dosen profesor Sastra Spanyol ing Universitas Granada.
Wis nerbitake sawetara buku ing puisi Spanyol kontemporer, kanthi perhatian khusus kanggo karya de Manuel Machado.

Amandino

Loving, Amandiño, sampeyan saka Corredoira,
kepiye bengi iki bali, kanthi cahya gaib,
bath alam bébas, lan prancing kita
wuda dening padang rumput burik karo tahi,
lan lagu sampeyan, kanca liar, buccaneer umur pitung taun
- «Ay, ay, ay, begja wong mabuk» -,
mudhun ing carballeiras sing jero
gedhe banget, ngeyel lan wuda.
Wiwit musim panas, kabeh wis ilang
kajaba jam kasebut
apik-apik nesu.

Sawise
sampeyan tetep kanggo jagad sampeyan, tanpa tanggalan;
Aku mlebu ambune buku-buku anyar.
Saka wong-wong mau teka dalan sing -courses, kutha kutha-
wis nggawa aku menyang iki.

Lan saiki aku mikir babagan uripku
lan aku arep menehi sedhekah,
Aku takon taun
apa sing bakal dadi sampeyan, Amandiño, kanca musim panas;
apa sing bakal dadi saka aku.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)