Horacio. Ngelingi Romawi klasik. 5 geguritane

Horacio ana siji saka luwih akeh pujangga roman gedhe. Klasik ing antarane klasik, Kanca Virgilio, lan karya sing dikembangake bisa uga dadi wektu kekaisaran sing paling apik. Dina iki dheweke tilar donya ing Roma ing taun 8 a. C. Aku kelingan dheweke tokoh karo 5 geguritane. Maksim, Carpe Diem, sampurna nyimpulake kasunyatan lan intine eksistensi manungsa.

Horacio

Kalima Horacio Flaco yaiku putra abdi sing dibebasake lan bisa sinau ing Roma. Dheweke disambut dening Brute, tukang mateni Kaisar, sing ngarani dheweke tribune militèr wadya balane. Nanging duweke ora dingerteni kanggo posisi kasebut dheweke bali menyang Roma, ing kana dheweke wiwit kerja notaris, soko sing menehi dheweke wektu kanggo nulis ayat. Banjur ketemu Virgilio, sing ngenalake dheweke menyang lingkaran Panyengkuyung banjur diparingake marang kaisar Agustus.

Pakaryanipun

Budaya papat jender:

  1. SindiranPotret ironi nalika semana dipérang dadi rong buku lan ditulis kanthi heksameter;
  2. Epodhe17 puisi kanthi tema sing beda-beda lan pengaruh Hellenistik;
  3. Odes (Carmine), uga ing heksameter;
  4. TulisanAntarane kalebu misuwur Ars poetika.

Puisi, utamane kanggo wujud kasampurnan, dianggep minangka ekspresi sastra maksimal saka kautaman jamane.

5 geguritan

Carminum I, 11 - Carpe Diem

Aja ndalang ngerti, ora diidini,
pungkasan sing kanggo kula lan sampeyan, Leucónoe,
para dewa wis masrahake kita,
utawa konsultasi nomer Babel.
Luwih becik nampa apa sing bakal teka,
apa ana akeh mangsa adhem tinimbang Jupiter
menehi sampeyan, utawa dadi iki sing pungkasan,
sing saiki nggawe Segara Tyrrhenian
break marang tebing ngelawan.
Aja edan, saring anggur sampeyan
lan adaptasi ing papan sing cendhak ing urip sampeyan
pangarep-arep dawa.
Nalika ngomong, wektu meri mlayu.
Urip dina iki. Dijupuk.
Aja percaya ing mbesuk sing durung mesthi.

***

Carminum I, 30 - Kanggo venus

O Venus, ratu ing Gnidus lan Paphos,
ninggalake Siprus sing dak tresnani
banjur lunga menyang ruangan hiasan
saka Glícera, sing njaluk sampeyan
kanthi menyan akeh.
Ayo karo bocah sing murub
lan Graces saka ukuran sudo;
para Nimfa lan Pemudha teka,
yen tanpa sampeyan ora ana sing narik kawigaten;
Ayo Merkuri.

***

Carminum III, 25 - Kanggo Bacchus

Bacchus, apa sampeyan nggawa aku lunga, kebak?
Kanggo alas apa, menyang gua-gua apa
Apa aku kesapu dening pikiran anyar?
Ing endi aku bakal dirungokake
semedi ngenalake kamulyan sing langgeng
Kaisar sing nggegirisi ing lintang-lintang lan ing pakumpulan
saka Jupiter? Aku bakal nyanyi sing misuwur, sing anyar,
apa ora sung sung wis sung.
Ora liya yaiku Bacchante sing ora nyenengake
dheweke kaget ndeleng saka ndhuwur Hebro,
Roti putih kanthi salju
Lan Rhodope mlaku kanthi sikil barbar:
dadi seneng aku, ilang,
ngujo ing pinggir kali lan alas sing sepi.
Dhuh, pangeran Naiad
lan saka Bacchantes sing bisa ngalahake
wit awu sing dhuwur nganggo tangan sampeyan!
Ora ana sing cilik, utawa kanthi nada andhap asor,
ora ono sing bakal ngrayakake. Bebaya manis
Ya, Leneo, nuruti dewa sing nyandhang candhi sampeyan
kanthi cabang ijo.

***

Carminum I, 38 - Kanggo abdi

Aku sengit, bocah lanang, pamer Persia.
Aku ora seneng mahkota kasebut
dirajut saka godhong linden.
Mandheg ngoyak papan kasebut
ing ngendi mawar pungkasan isih mekar.
Aku kepengin supaya ora nambah apa-apa
menyang mur sing sederhana. Myrtle
iku apik kanggo sampeyan, yen sampeyan ngawula marang aku,
lan aku, apa sing dakombe
ing sikil wit anggur sing lancip.

***

Carminum I, 23 - Kanggo Chloe

Sampeyan nyingkiri aku, Chloe, kaya fawn
sing katon gunung sing nyimpang
marang ibune sing keweden, ora tanpa muspra
wedi hawa lan godhong-godhongan.
Yen godhong hawthorn flutter ing angin,
yen kadal ijo digawe ngisi
urip brambles, rumangsa wedi,
manahipun trenyuh, dhengkulipun.
Nanging aku ora ngoyak sampeyan
Kaya macan galak utawa singa Getullus,
kanggo ngrusak sampeyan. Aku mung pengin
yen sampeyan mandheg nututi ibumu,
Wah, sampeyan wis cukup tuwa nuruti bojomu.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)