Gonzalo de Berceo

Gonzalo de Berceo.

Gonzalo de Berceo.

Gonzalo de Berceo minangka pujangga Spanyol; nyatane, Dheweke misuwur amarga dianggep dadi sing pertama ing perdagangan basa Spanyol. Dheweke dihargai ing jagad sastra amarga kualitas tulisan abad pertengahan. Karya kasebut nggawe dheweke dadi sastrawan lan pandhita, nggayuh posisi sing penting banget. Pakaryanipun dipimpin dening pengabdian lan katresnan sing gedhe kanggo kapercayan Kristen.

Ngluwihi popularitas ing jamane amarga wis dadi wong sing iman, Gonzalo de Berceo bisa ngluwihi wektu amarga peran minangka panganggit. Keuntungan saka talenta saka para ahli iki pancen mung dibandhingake karo panulis saka per Perbatbat, panulis (panyusun) Song of mine Cid.

Profil biografi

Lair lan bocah

Maese Gonzalo de Berceo lair ing pungkasan abad kaping 1195, bisa uga udakara taun 1198 utawa XNUMX, ing Berceo, Spanyol. Wilayah iki dununge ana ing antarane San Millán de Cogolla (La Rioja) lan Calahorra, (Logroño). Sanajan ora ana cathetan biografi asal usul kulawargane utawa masa kanak-kanak kaya ngono, dingerteni yen dheweke duwe sedulur, sing njaga komitmen gereja minangka pandhita.

Minangka bocah, Gonzalo dibesarkan ing biara San Millán de Suso. Nanging, omahe pasinaon pirang-pirang taun mengko dadi biara tetanggan San Millán de la Cogolla. Ing kana, dheweke ditampa dadi pandhita sekuler. Banjur ing taun 1221, dheweke miwiti tugas dadi diakon.

Ing taun 1222, Riojan melu pelatihan akademik ing Studium Generale de Palencia sing misuwur - format universitas pertama ing Abad Pertengahan. Banjur, ing taun 1227 lan kanthi arahan Uskup Don Tello Téllez de Meneses, Berceo ngrampungake pendhidhikan sing luwih dhuwur. Kanthi prestasi kasebut, dheweke nggawe dheweke dadi anggota penting lan eksponen maksimal para ahli agama.

Fleksibilitas biksu

Kejabi pandhita lan diakon, Wong sing ngaku religius iki uga dadi imam. Dheweke nindakake wiwit taun 1237. Pantes dibesarkan ing biara - lan duwe kapasitas gedhe kanggo ngurus - karyane ora mandheg ing kana. Sawise duwe kesempatan, dheweke nggunakake dheweke dadi pandhuan kanggo klompok pemula.

Ing wektu sing padha, dheweke dadi guru pengakuan lan notaris gereja. Keragaman ilmu lan latihan sing jembar nggawe dheweke dadi sarjana, pendidik, penulis, lan ahli sastra terkemuka.

Agama pujangga

Urip minangka biksu nemtokake arah sing bakal ditindakake ayat-ayat lan karya narasi kasebut. Jantung karya sastra iku mesthi dadi idiotik ibadah lan agama. Master Gonzalo ndeleng keagungan lan kesederhanaan nalika ngucapake lirik marang wong suci lan para ilahi sing seneng puja ing biara.

Karya-karyane dadi ruang nalika dheweke nggawe maneh pengabdiane greja lan tresna marang iman. Kajaba iku, dheweke minangka cara kanggo nyedhaki masarakat lan duwe kesempatan kanggo nambah religiusitas kanthi ayat puisi.

Karya nulis utamane adhedhasar hagiografi. Yaiku, ing karya biografi fokus ing para suci lan gambar agama liyane.

Pelaku Pendeta

Ora ana wong sing bisa ngomong babagan dhasar mester de clerecía tanpa nyebutake Gonzalo de Berceo. Kanthi nggayuh posisi utama ing sekolah iki para pria sing wis sinau, Panulis abad pertengahan iki ana ing misi sing angel kanggo nggawe lan nyaring basa Castilian kanthi lengkap. Kabeh mau, kanggo memperkaya sastra lan golek gayane.

Sawise nggandhengake dhialeke Riojan - khas deso - karo puisi minstrel, karo bentuk literatur liyane lan karo ibu basa Romance, Latin, pujangga - pungkasane diwiwiti. Asil kabeh gabungan iki nyumbang kanthi cara radikal kanggo nggedhekake basa Spanyol sing wis dikonsolidasi ing saindenging jagad, mbukak dalan, banjur, menyang a puisi watake ilmiah.

Cuaderna liwat karya Berceo

Gaya sing dibudidayakake dening Gonzalo de Berceo, lan sing mengko dadi pendeta klerus, dikenal kanthi jeneng cuaderna via. Yaiku jinis stanza khas meter Spanyol. Iki kasusun saka patang ayat patbelas suku kata (Alexandria), dipérang dadi rong hemistis saka 7 suku kata. Kabeh nganggo sajak konsonan.

Jeneng pigura liwat Asale saka karya kaping pisanan ing Spanyol sing ditulis nganggo gaya iki. Iku babagan Buku Alexandre, puisi saka penulis sing ora dingerteni babagan urip Alexander Agung. Istilah Latin nuduhake Quadrivium, komposisi panelitian umum ing wektu kasebut.

Bingkai liwat Iki versi Castilian saka ayat Alexandria sing asale saka Prancis. Perlu dielingake manawa ing Spanyol, sumber daya iki biyen mung gaya sing digunakake dening anggota pandhita utawa pria sing sinau.

Basque ing gaweyane Berceo

Sejarah nyathet yen ing biara San Millán de la Cogolla - sing cedhak karo Gonzalo - Basque diajak, bebarengan karo kutha-kutha ing Riojan sing cedhak. Sanajan pujangga misuwur sinau basa Latin lan basa Romance liyane liwat latihan greja, istilah Basque ora kurang ing karyane.

Kasunyatane, bagean gedhe saka karya, terjemahan lan dokumen sing ditemokake dening Gonzalo de Berceo ditulis ing Basque. Basa iki bisa uga paling tuwa ing Eropa. Sing diarani "Basque" akeh digunakake ing jaman abad pertengahan, kaya basa Latin lan Castilian. Kasunyatane, mesthine panulis menehi sumbangan gedhe kanggo mbentuk sing terakhir.

Fragmen puisi dening Gonzalo de Berceo.

Fragmen puisi dening Gonzalo de Berceo.

Analisis karya

Abad kaping rolas dihiasi pulpen saka panulis terkenal iki. Cara Gonzalo de Berceo lan tresnane puisi mesthi ndadekake dheweke bisa nambah sastra. Pakaryane ora ana maneh lan ora kurang saka 13.000 ayat. Ora muspra, dheweke diwenehi judhul "Bapak puisi Castilian." Sawetara pangritik nggambarake karya intelektuale sing hebat lan apik tenan.

Gaya abadi

Kemampuane nulis ora nate nampilake wujud sing kasar, beda banget. Berceo ngetrapake puisi animasi, tradisional, andhap asor, kanthi sentuhan desa lan agama. Pengalaman ing terjemahan karya-karya sadurunge ditulis nganggo basa Latin, uga nuwuhake orisinalitas ing argumen panulisane lan ing pangertene nalika urip.

Karya sastrane mesthi ditindakake sajrone implementasine cuaderna liwat. Iki nganti tumekane ing San Millan de la Cogolla, antara taun 1264 utawa 1268.

Tritunggal puisi lan terjemahan

Keahliane Berceo nduweni inspirasi penting ing buku-buku suci, uga ing budaya mistik agama. Karya-karyane kalebu tritunggal puisi sing nyata:

  • Urip wong suci.
  • Marian makarya.
  • Karya doktrin.

Amarga alasan sing jelas, kinerja puisi dheweke dipengaruhi dening pirang-pirang terjemahan kidung gereja sing ditindakake.

Periode kanggo wong mursid

Bisa kaya Urip San Millán, Urip Santo Domingo de Silos, Geguritan Santa Oria lan martir San Lorenzo, gawe tataran kapisan iki. Iki ditondoi kanthi negesake babad para protagonis. Rincian lan harmoni minstrel adhedhasar basis Latin lan tradhisi biara.

Marian saiki

Ing tahap pengabdian karo Virgin Mary, Berceo entuk telung judhul yaiku bagean utama: Pujian kanggo Wanita Kita, Kasedhihan Perawan lan Kaelokan Wanita Kita, sing terakhir dadi karyane sing paling terkenal. Iki misuwur banget kanggo ayat-ayat sing apik lan apik banget kanggo ibune Yesus.

Rangkaian puisi lima puluh lima iki nggambarake Maria minangka paraga sing menehi syafaat ing ngarsane Gusti Allah kanggo saben wong sing precaya, nggawe macem-macem mukjijat saben panjaluk. Liwat geguritan iki, Gonzalo de Berceo kepengin supaya nyengkuyung iman marang masarakat.

Babagan piwulang

Ing jaman iki, karya sastra kayata: Saka pratandha sing ana sadurunge Kiamat y Saka korban massa, nyawijikake tritunggal puisi saka pangarang misuwur iki. Liwat judhul pertama, topik kasebut nuduhake tema pengadilan akhir alkitab sing kondhang lan pratandha sing beda-beda sing bakal diduweni sadurunge jagad iki.

Saliyane, ing karya nomer loro, Berceo mratelakake kanthi rinci simbolisme tahapan massa. Dheweke uga nggawe gambaran babagan gerakan keimaman, kaya-kaya manual.

Miracle of Our Lady, fragmen (ayat saka 1265 nganti 1287)

Kaelokan saka Lady Kita.

Kaelokan saka Lady Kita.

XIV

"San Miguel de la Tumba minangka biara sing apik,

Segara ngubengi kabeh, Elli dumunung ing tengah,

logar periglossal ngalami grand lazerio

para biksu sing manggon ing ciminterio.

Ing biara iki sing wis kita pilih,

avié biksu sing apik, biara sing kabukten apik,

Altar saka Gloriosa sugih lan larang banget,

ing gambar sing regane larang banget.

Gambar kasebut ana ing dhampare,

Aku tetep ing tangane, iku umume,

Ngguyu ing dheweke, aku uga dikancani,

minangka ratu sugih Gusti Allah sing kasucèkake.

Aku duwe mahkota kaya ratu sing sugih,

implan sing sugih ing papan sandiworo,

Iki cocog, kepenak banget,

Aku luwih akeh regane essi katimbang karo avié vezina ”.

Dhaptar lengkap karyane

Puisi

  • Urip San Millán.
  • Urip Santo Domingo de Silos.
  • Geguritan Santa Oria.
  • Kesyahidan Saint Lawrence.
  • Pujian saka Lady Kita.
  • Duka Prawan.
  • Kaelokan saka Lady Kita.
  • Saka pratandha sing katon sadurunge kiamat.
  • Saka korban massa.

Kidung pamuji

  • Saka Ave maris stella.
  • Ayo Pencipta Spiritus.
  • Saka Christe, qui lux es et mati.

Pakaryan liyane

  • Kudus Auria.
  • Geguritan Alexander Agung.
  • Urip San Lorenzo.
  • Tembang.

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)