George Orwell. 115 taun. Kelingan Sedulur Besar lan Napoleon

Dheweke lair ing dina kaya saiki 115 taun kepungkur, dheweke nate nindakake Motihari, jajahan Inggris ing India, lan kanthi jeneng Eric Arthur Blair. Mengko dheweke bakal dadi panulis lan wartawan terkenal sing saiki ngerti kanthi jeneng samaran George Orwell. Lan dheweke dadi penulis sawetara buku sing paling misuwur lan paling pengaruh ing abad kaping XNUMX, kayata 1984 o Pambrontakan ing tegalan. Aku kelingan dheweke tokoh karo pilihan saka dheweke frasa lan cuplikan

George Orwell

Antarane bab-bab liyane lan visibilitas ing urip, Orwell ana ing Polisi Kaisar India amarga dheweke ora duwe dana finansial kanggo mlebu universitas. Urip ing Paris y London, mulang minangka guru sekolah lan makarya dadi asisten toko buku bekas ing Hampstead Heath, ing London. Nanging dheweke dadi reporter, melu perang saudara Spanyol, dheweke kerja ing Layanan Timur saka BBC lan dadi kolumnis lan editor sastra kanggo majalah kasebut Tribune.

Karya-karyane sing paling misuwur, lan sing saiki isih valid, mesthine kasebut ing ndhuwur 1984 y Pambrontakan ing tegalan, analisis lan kritik sing jelas babagan jaman susah dheweke urip, ing endi imperialisme lan totaliterisme akeh. Nanging uga ana judhul liyane kaya Ora ana putih ing Paris lan London Dina Burma.

Snippet lan frase

1984

Ora bakal ana kasetyan; ora bakal ana maneh kasetyan katimbang karo utang saka Partai, lan ora ana katresnan liya kajaba tresna marang Big Brother. Ora bakal ana ngguyu kajaba ngguyu sing menang nalika mungsuh dikalahake. Ora bakal ana seni, ora ana literatur, lan ora ana ilmu pengetahuan. Ora ana maneh bedane antara kaendahan lan elek. Kabeh kesenengan bakal musna. Nanging aja nganti lali, Winston, mesthi bakal ana gegayuhan kekuwatan, ngelak kekuwatan, sing bakal saya tambah lan saya alus. Bakal mesthi ana sensasi kemenangan, rasane ngidak-idak mungsuh tanpa pertahanan. Yen sampeyan pengin ngerti babagan kaya mbesuk. gambar boot ngremukake rai manungsa ... tanpa henti.
***
Kita, Winston, ngontrol urip ing kabeh level. Sampeyan mbayangno manawa ana sing diarani alam manungsa, sing bakal nesu karo tumindak lan nentang kita. Nanging aja lali yen kita nggawe kodrat manungsa. Wong lanang bisa ditambani kanthi entheng. Utawa, sampeyan wis mbalikke ide lawas sampeyan yen kaum proletar utawa budak bakal nglawan kita lan nggawa kita mudhun. Selehake ide kasebut. Dheweke ora duwe pertahanan, kaya kewan. Kamanungsan minangka Partai. Sing liyane metu, dheweke ora pati penting.
***
- Apa ana Big Brother? ujare Winston.
-Mesthi ana. Partai kasebut ana. Big Brother minangka perwujudan partai, "ujare O'Brien.
-Apa ana teges sing padha karo aku?
-Sampeyan ora ana.
***

Yen pimpinan kasebut ujar yen kedadeyan kasebut ora kedadeyan, mula ora kedadeyan. Yen ujar manawa loro lan loro ana lima, mula loro lan loro iku lima. Prospek iki luwih kuwatir tinimbang karo bom.

***

Kediktatoran ora digawe kanggo njaga revolusi; revolusi digawe kanggo nggawe diktator.

***

Yen bisa nggawe aku mandheg tresna sampeyan ... mesthine bakal ngiyanati.

Pambrontakan ing tegalan

Gawe rame nuli mandheg. Babi papat mau ngenteni, geter lan luput tinulis ing saben rai. Napoleon nuntut supaya dheweke ngakoni kejahatane. Dheweke minangka papat babi sing padha protes nalika Napoleon ngilangi pakumpulan Minggu. Tanpa panjaluk maneh, dheweke ngakoni yen dheweke wis kontak rahasia karo Snowball wiwit diusir, mbantu dheweke ngrusak pabrik kasebut, lan setuju menehi "Peternakan Kewan" kasebut marang Pak Frederick. Dheweke ujar manawa Snowball ngakoni, kanthi rahasia, manawa dheweke wis dadi agen rahasia kanggo Pak Jones sajrone pirang-pirang taun. Nalika rampung ngakoni, para asu kasebut tanpa mbuwang-mbuwang wektu, nyuwek lan nalika semana Napoleon, kanthi swara elek, takon apa ana kewan liya sing kudu ngakoni.

***

Ayo goleki, kanca-kanca: Apa kasunyatan urip kita iki? Ayo diadhepi: urip kita sengsara, rekasa, lan ringkes. Kita lair, dheweke menehi panganan sing dibutuhake kanggo nylametake awake dhewe, lan kita sing bisa makarya bisa nindakake nganti atom pungkasan kekuwatan kita; lan ing wektu iki manawa kita ora duwe layanan maneh, dheweke mateni kita kanthi kejem banget. Ora ana kewan ing Inggris sing ngerti arti rasa seneng utawa malas sawise umur setaun. Ora ana kewan sing gratis ing Inggris. Urip kewan mung kasusahan lan perbudakan; Iki kasunyatane.

***

Perang iku perang. Siji-sijine manungsa sing apik yaiku sing wis seda.

***

Kabeh kewan padha, nanging sawetara liyane padha karo liyane.

***

Kewan sing gumun kasebut ganti ndeleng saka babi menyang manungsa, lan saka manungsa menyang babi; lan maneh saka babi menyang manungsa; nanging wis ora bisa mbedakake sapa sing siji lan liyane.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.