Gayane Pablo Neruda

Gaya Pablo Neruda

Pablo Neruda, sejatine, ora diarani kasebut. Jeneng asline yaiku Naphtali Reyes Basoalto. Dheweke lair ing Jakarta Chile, khusus ing kutha Parral ing taun 1904, lan dheweke tilar donya ing taun 1973, tanggal 23 September. Yen aku mikir babagan Neruda, puluhan ayat teka ing aku yen dheweke mung bisa nulis kanthi cara ... Lan Neruda Dheweke ora mung menehi hadiah lan muji apa sing ditulis, nanging uga kepiye carane nulis.

Gaya pribadine kudu disalahake kepribadian akeh banget, saka kapercayan komunis, teguh lan wangkal Nganti konsekuensi pungkasan, dheweke mbela kabeh sing dipercaya lan apa sing dianggep adil, miturut kanca lan randhane dhewe, Matilde Urrutia, wis nulis babagan dheweke. Kanggo wong sing ngerti dheweke lan nuduhake wektu sengsara lan nindhes, Pablo Neruda nikmati karisma khas wong-wong sing dipilih sing dianggep tuladha. Neruda sejatine beda banget karo sing ditampilake sadurunge kamera, isin, ora katon lan ...

Ringkesan urip lan gaya karya sastrane

Pablo Neruda lan Matilde Urrutia

Neruda duwe ibu loro. Sing biologis sing tilar donya ora suwe sawise nglairake dheweke amarga tuberkulosis lan Trinidad Cambia Marverde, garwa nomer loro saka bapake José del Carmen Reyes Morales. Miturut Neruda dhewe, "ibune sing nomer loro yaiku wanita sing manis, rajin, duwe humor ing desa lan kebaikan sing aktif lan ora lelah."

Ing taun 1910, dheweke mlebu ing Liceo, ing kana dheweke wis nindakake langkah kaping pisanan minangka panulis ing koran Lokal sing diarani "La Mañana". Artikel sing diterbitake kaping pisanan yaiku "Semangat lan ketekunan". Ketemu hebat Gabriela Mistral, pujangga misuwur, sing menehi sawetara buku dening Tolstoy, Dostoevsky lan Chekhov, penting banget kanggo latihan sastra wiwitan. Lan senadyan bapake pancen nentang Neruda sawise nulis sastra iki, perselisihan kekal karo putrane ora bakal migunani. Kanthi cara kaya ngono mula kraton Neftalí Reyes Basoalto diwiwitikaro jeneng samaran saka Pablo Neruda, kanthi tujuan tunggal lan kuwat kanggo nyasarake bapake saengga dheweke ora bakal ngerti yen dheweke isih nulis.

Dheweke nemokake jeneng kulawarga "Neruda" kanthi acak ing majalah, lan penasaran, Neruda minangka panulis liyane asal Ceko sing nulis balada apik ing antarane liyane.

Dheweke nulis nganti 5 puisi saben dina, akeh sing pungkasane ana ing bukune sing diterbitake kanthi irah-irahan "Surup". Lan kita sambat dina iki yen kudu golek urip supaya bisa diterbitake novel ... Apa sampeyan ngerti kepiye buku kasebut bisa diowahi dhewe? Dheweke ngasilake dhuwit sing dibutuhake kanthi adol prabotan, nggawa jam tangan sing diwenehi bapakne, lan entuk pitulung sakdurunge saka kritikus.

Sanajan ngono, "Crepusculario" nggawe Neruda ora puas, lan dheweke luwih nyoba nulis buku anyar liyane. Iki bakal dadi luwih pribadi, bisa digunakake lan bisa nggunakake sastra liyane. Yaiku "Rong puluh tresna puisi lan lagu nekat", yaiku ayat sing dakeling-eling nalika miwiti nulis artikel iki:

Aku bisa nulis ayat sing paling sedhih bengi iki.
Tulis, contone: "Wengi iku lintang,
lan lintang biru gemeter ing jarak ”.
Angin wengi dadi langit lan nembang ...

Nalika diterbitake buku kaping loro iki, sastrane dadi luwih politik. Kajaba iku, uripe dadi luwih angel amarga kahanan finansial, amarga bapake narik kabeh pitulung materi nalika Neruda mutusake kanggo ninggalake studi sing diwiwiti kanggo mulang basa Prancis ing Pedagogical Institute.

Nggoleki pitulung, ing taun 1927 dheweke mung entuk posisi konsulat sing gelap lan terpencil ing Rangoon, Burma. Ing kana dheweke ketemu Josie kabegjan, sing bakal dadi mitra pertamane. Pasangan sing ora suwe amarga butarepan dhemit. Dheweke nilar dheweke sanalika ngerti yen dheweke duwe tugas anyar ing Ceylon. Dheweke meneng-menengan ngatur perjalanan lan ora pamitan karo dheweke, sandhangan lan buku uga ditinggalake ing omah.

Sawetara taun mengko, ing taun 1930, nalika Pablo Neruda omah-omah karo María Antonieta Agenaar, sing uga bakal dadi ibune putri, Malva Marina.

Pablo Neruda

Ing Buenos Aires ketemu Federico García Lorca, sing negesake dheweke lelungan menyang Spanyol. Ing kene ketemu karo Miguel Hernández, Luis Cernuda lan Vicente Aleixandre, antara liya. Nanging waktune ing tlatah Spanyol ora suwe, amarga nalika Perang Sipil pecah ing taun 1936, dheweke kudu lelungan menyang Paris. Ing kana, sedhih amarga barbarisme sing kedadeyan ing Spanyol, lan nalika sedane kancane García Lorca, dheweke nulis buku puisi kanthi irah-irahan "Spanyol ing ati". Uga, amarga iki dheweke mutusake nyunting majalah "Para pujangga ing donya mbela Bangsa Spanyol."

Ing taun 1946, dheweke wis ana ing negarane, Chili, ing endi gabung karo Partai Komunis, lan ing kana dheweke dipilih dadi senator Republik kanggo provinsi Tarapacá lan Antofagasta. Ing taun 1946, dheweke uga nampa Hadiah Sastra Nasional. Nanging kabegjane ing negara Chili ora suwe, amarga sawise nggawe demonstrasi ing publik, dheweke nyerang penganiayaan serikat pekerja dening Presiden González Videla, dheweke dihukum ditahan. Thanks kanggo kanca, Neruda ngindhari penjara lan bisa metu saka negara kasebut.

Nalika dheweke ndhelik, dheweke nerbitake jeniusane liyane: "Canto jenderal." Buku sing diterbitake ing Meksiko lan bakal disebarake ing Chili. Iki taun pembuangan padha sedih banget karo penulis, sing terus nampa penghargaan kayata Hadiah Damai Internasional, ing taun 1950, bebarengan karo seniman liyane kayata Pablo Picasso lan Nazim Hikmet. Sanajan sedhih, dheweke duwe perusahaan sing kuat lan nyaman kanggo Matilde Urrutia, wanita sing bakal dadi kanca nganti sedane. Kanthi dheweke, dheweke kudu urip kanthi clandest nganti bisa dipisahake kanthi resmi karo garwane sadurunge.

Ing taun 1958 buku liyane bakal diterbitake manawa Neruda dhewe netepake minangka "buku sing paling intim": "Estravagario". Mengko dheweke bakal nulis karya liyane kayata "Glare lan tiwase Joaquín Murieta".

Ing taun 1971, dheweke dianugerahi Hadiah Nobel ing Sastra, lan rong taun mengko, ing taun 1973, dheweke tilar donya tanggal 11 September. Pirang-pirang dina sawise dheweke tilar donya, dheweke ngrampok omah-omahé ing Valparaíso lan Santiago kanthi brutal, sing dadi nesu lan gumun banget kanggo wong-wong sing muja penulis.

Gaya sastra

Pablo Neruda

Gayane Pablo Neruda ora bisa dipungkiri. Wrote fokus ing kabeh indra: ngrungokake, mambu, katon lsp. Kanthi iki dheweke ngupaya katrangan babagan adegan utawa perasaan minangka alam sabisa kanggo ngandharake kasunyatan kasebut marang sing maca lan nggawe dheweke nulis geguritan utawa tulisane. Neruda pas nalika nggoleki tembung sing cocog sing bakal nyenengake wong sing maca, utamane ing perkara sing ora urip, sing paling angel digambarake.

Aku nggunakake kiasan kanthi asring lan simile kanggo nggawe deskripsi rinci lan emosional babagan wong, barang, alam, lan perasaan. Ana akeh pengaruh surealisme ing katrangane, amarga dheweke nggunakake ekspresi sing luwih langka lan angel kanggo njlentrehake prekara sing pancen sederhana, kayata katresnan ilang, sihir wengi, lsp. Sampeyan uga ndeleng ing personifikasi barang sing ora urip ing puisi nalika ngomong nganggo narasi kaya Bolívar ing "Un Canto para Bolívar", tiwas ing "Alturas de Macchu Picchu", utawa segara ing "Oda al mar". Personifikasi iki nambah efek lan universal geguritane amarga Neruda menehi urip, emosi lan napas kanggo kabeh perkara ing jagad iki.

Gaya unik sing bisa sampeyan lakoni kanthi akeh karya.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

4 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Gustavo ngandika

    Pujangga hebat .... salah sawijining favorit ..

  2.   kamulyan ngandika

    Sadurunge Matilde, dheweke nikah karo Delia del Carril «semut cilik» sajrone 20 taun

  3.   tutu ngandika

    Gracias

  4.   Maria Alma Aguilar Martinez ngandika

    Pablo Neruda minangka pujangga favoritku: Puisi favoritku 15

    Aku seneng banget karo dheweke amarga geguritane nggayuh ati lan semangat kita.

    Aku matur suwun karo kaca iki lan matur nuwun.