Francisca Aguirre tilar donya. 4 geguritan kanggo memori sampeyan

 

Foto asli: (c) La Razón.

Pujangga Alicante Francesca Aguirre, luwih dikenal kanthi jeneng Paca Aguirre, tilar donya ing Madrid kanthi yuswa 88 taun taun. Gegayutan karo sing diarani «generasi liyane 50an»Minangka salah sawijining penulis sing isih aktif. Simbolisme, jero, jero nanging uga pahargyan urip, raket, nostalgia lan katresnan dheweke nggawe karya sing pungkasan diakoni, nanging kudu diwenehi hak lengkap. Iki yaiku 4 geguritane sing dakkandhakake.

Francesca Aguirre

Dheweke putri pelukis Gambar placeholder Lorenzo Aguirre lan nikah karo Felix Grande, pujangga penting liyane, karo dheweke putri uga pujangga, Guadalupe Grande.

Dawane suwe banget kanggo nerbitake lan nate dianggep apik dipengaruhi dening Antonio Machado gegayutan karo proses nggawe sastra, sing kudune a nggambarake anane awake dhewe luwih saka karya kreatif kasebut. Pengaruh Machadian uga sing paling misuwur nalika dheweke nampa Penghargaan Sastra Nasional pungkasan taun

Karya sing paling misuwur lan paling relevan, kudu dielingi Ithaca, dianugerahi karo Leopoldo Panero saka puisi. Kanthi Sejarah anatomi nampa ing Penghargaan Puisi Nasional taun 2011.

4 geguritan

Ithaca

Lan sapa sing nate menyang Ithaca?
Sapa sing ora ngerti panorama sing angel,
dering segara sing kompres,
karukunan sing kuat sing ditindakake,
kasepen nemen sing nglacak kita?
Ithaca nyathet kita kaya buku,
ngancani awake dhewe,
nerangake babagan swasana ngenteni.
Amarga ngenteni muni:
terus ngumandhang suwara sing wis ora ana.
Ithaca negesake manawa deg-degan urip,
ndadekake kita rekan kadohan,
penjaga wuta dalan
apa sing ditindakake tanpa kita,
yen kita ora bakal bisa lali amarga
ora ana lali tumrap kabodhoan.
Nyedhot yen tangi turu sedina wae
lan mbayangake segara sing ngemot kita,
sing njebadi kita nganggo uyah lan mbaptis dadi bocah anyar.
Kita ngelingi dina nalika nuduhake anggur
tembung, ora kumandhang;
tangan, dudu polah sing disiram.
Aku ndeleng segara sing ngubengi aku,
bum biru sing wis ilang,
Aku mriksa cakrawala kanthi rasa srakah sing kesel,
Aku ninggalake mripat sedhela
ngrampungake jabatane sing ayu;
banjur aku noleh
lan aku langsung tumuju menyang Ithaca.

***

Salju pungkasan

Dhumateng Pedro García Domínguez

Ngapusi ayu ngancani sampeyan,
nanging dheweke ora bisa ngelus-elus kowe.
Sampeyan mung ngerti apa sing dikandhakake babagan dheweke
apa buku enigmatic nerangake sampeyan
sing nyritakake crita sing apik banget
karo tembung kebak teges,
kebak kajelasan lan bobot pas,
lan sampeyan ora ngerti nanging.
Nanging iman sampeyan bakal nylametake sampeyan, sampeyan bakal njaga.

Ngapusi ayu ngawasi sampeyan,
sanajan dheweke ora bisa ndeleng sampeyan, lan sampeyan ngerti.
Sampeyan ngerti kanthi cara sing ora bisa diterangake
ing endi kita ngerti apa sing paling nglarani awake dhewe.

Udan saka langit wektu lan wewayangan,
udan kesucian lan duka sedhih.
Geni bayangan madhangi sampeyan,
nalika salju mateni lintang-lintang
sing maune dadi bara permanen.

A ngapusi ayu ngancani sampeyan;
nganti pirang-pirang yuta taun cahya,
salju lan welas asih, salju nyebar.

***

Seksi pangecualian

Kanggo Maribel lan Ana

Segara, segara iku dak butuhake.
Segara lan ora liya, ora liya.
Sisane sithik, ora cukup, miskin.
Segara, segara iku dak butuhake.
Dudu gunung, kali, langit.
Ora, ora ana apa-apa,
mung segara.
Aku ora pengin kembang, tangan uga,
dudu ati kanggo nglipur aku.
Aku ora pengin ati
ganti ati liyane.
Aku ora pengin dheweke ngomong karo aku babagan katresnan
ganti katresnan.
Aku mung pengin segara:
Aku mung butuh segara
Banyu adoh,
banyu sing ora uwal,
banyu sing welas asih
ing endi kanggo ngumbah atiku
lan tinggalake ing pasisir
bakal disurung ombak,
didilat nganggo ilat uyah
sing nambani tatu.
Segara, segara sing bakal dadi mitra.
Segara kanggo nyritakake kabeh.
Segara, percaya, aku butuh segara,
segara ing endi segara nangis
lan ora ana sing nggatekake.

***

Suwe-suwe

Kanggo Nati lan Jorge Riechmann

Aku kelingan nalika isih cilik
kayane dakpikir yen jagad iki sepi.
Manuk wis nilar kita ing salawas-lawase:
lintang ora ana artine,
lan segara wis ora ana ing panggonane maneh,
Kaya kabeh impen sing salah

Aku ngerti nate nalika isih cilik
jagad iki kuburan, bolongan gedhe,
bolongan sing ngelek urip,
corong sing mlayu mbesuk.

Pancen bener yen sepisan, ana, nalika bocah,
Krungu kasepen kaya jeritan pasir.
Nyawa, kali lan kuilku meneng,
getihku mandheg, kaya dumadakan,
tanpa ngerti sebabe, dheweke mesthi bakal mateni aku.

Lan jagad iki ilang, mung aku sing tetep:
gumun banget kaya sedhih,
keanehan aneh, udan, lengket.
Lan gething sing lacerating, nesu mejahi
sing, sabar, wungu ing dodo,
untune nganti untu, nggawe dheweke kepleset.

Bener, wis biyen banget, nalika kabeh diwiwiti,
nalika jagad iki duwe ukuran manungsa,
lan aku yakin manawa ing sawijining dina bapakku bakal bali
lan nalika nembang sadurunge pacangane
kapal bakal mandheg ing plabuhan
lan rembulan bakal metu kanthi pasuryan krim.

Nanging dheweke ora nate bali maneh.
Mung lukisane sing isih ana,
lanskap, prau,
cahya Mediterania sing ana ing sikat
lan bocah wadon sing ngenteni dermaga sing adoh
lan wong wadon sing ngerti nèk wong mati ora bakal mati.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)