Don Quixote, ing antarane kewarasan lan kegilaan

Ilustrasi Don Quixote.

Ilustrasi novel Don Quixote de La Mancha.

Don Quixote mesthine minangka karya sing paling penting ing basa Spanyol kabeh jaman. Cara Miguel de Cervantes y Saavedra nindakake plot kasebut lan nuduhake kritik marang masarakat ing abad kaping XNUMX Spanyol liwat kegilaan protagonis kasebut, pancen bisa dikuasai.

Wiwit wiwitan, kita nemokake ana wong sing kelangan pikirane kanthi sinerat lan dheweke sawise ngalahake raksasa khayalan lan nylametake prawan sing durung takon. Nanging apa sejatine kegilaan ing Don Quixote? Sejatine yaiku apa sing digoleki Cervantes, kanthi crita sing kayane gampang, kanggo nyipta kasunyatan sing ana ing sebalik hubungan manungsa sing rumit ing wektu sing unik ing negara Spanyol.

Wong edan saka La Mancha utawa alesan?

Yen ana sing metu Miguel de Cervantes lan SaavedraIki ana ing kecerdasan lan katrampilan nalika nyebutake pulpen. Dadi, kegilaan Quixote ora liya minangka alesan kanggo ngeculake apa sing ditindakake sawise akeh ketidakadilan diamati lan urip, sawise perang, sawise akeh gambar ketimpangan, sawise orane dhewe.

Cervantes nyinaoni kerjane ing topeng, kanthi peran sing kudu dianggep saben wong ing tragis iki yaiku urip. Ora muspra ing salah sawijining dialog saka Quixote sing mulya, dheweke ngandharake:

"Siji yaiku wong sing ora sopan, sing liya wong sing apus-apus, iki sudagar, sing prajurit, liyane sing wicaksana, lan liyane sing pacangan sederhana; lan nalika komedi rampung lan nyopot klambi, kabeh resitor tetep padha ”.

Novel kasebut banjur minangka kaca sing cetha babagan lamis ing masarakat, saiki, biyen lan sing bakal teka.  Wong edan minangka karakter umum liyane, makhluk liya sing kudu nindakake peran beda nganti waktune akting.

Miguel de Cervantes lan Saavedra.

Potret Miguel de Cervantes y Saavedra.

Bali waras

Pungkasane Alonso Quijano, sawise ngadhepi monster sing ana ing masarakat manungsa, banjur bali menyang pikiran sehat. Saiki, kita ngomong babagan bathi sing nampa kabeh nalika pati wis cedhak, produk negara sing mlaku-mlaku adoh karo setan internal lan eksternal. Mungkin sing paling penting yaiku protagonis ngungkapake kasunyatan saben dinane, cermin sing kita kabeh weruh, nanging akeh sing meneng.


Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Estelio Mario Pedreañez ngandika

    Don Quixote ora ngemot kritik jero babagan Spanyol nalika jaman Cervantes, minangka kritik tumrap kabeh Eropa Kristen lan tumrap Regime Lawas telung abad sadurunge Revolusi Prancis, tanpa mangu-mangu Cervantes minangka revolusioner sing wicaksana kanggo nyebut kanthi bebas sadurunge kekuwatan Inkuisisi sing ngilangi (sing ora mung ana lan ditindhes ing Spanyol) lan pengadilan Mahkota, amarga nalika semana "Keadilan" yaiku "Sang Prabu."