Bukune Rosa Montero

Rosa Montero. Photography © Patricia A. Llaneza

"Buku Rosa Montero" minangka salah sawijining telusuran sing paling populer ing web. Antarane asil sing digawe bisa ditemokake judhul panulis Madrid sing paling luar biasa sajrone 4 dekade kepungkur. Panulis debut ing taun 1979 kanthi novel kasebut Babad lara ati, sawijining karya sing nalika semana kaget lingkungan sastra Spanyol. Nanging, jabatan sing ngluhurake dheweke yaiku Aku bakal nganggep sampeyan kaya ratu (1983), buku sing pisanan dadi dhaptar paling laris.

Montero duwe karier sing subur ing bidang literatur lan jurnalisme. Ing karir ing jagad serat, dheweke wis sukses nerbitake 17 buku, 2 crita cekak lan 6 judhul bocah, sing dianugerahi dheweke ing macem-macem kesempatan. Dheweke uga wis misuwur ing bidang jurnalistik, ing endi dheweke entuk penghargaan kayata: World Interview Award (1978) lan National Journalism Award (1981).

Biografi ringkes saka Rosa Montero

Rosa María Montero Gayo lair ing Madrid tanggal 3 Januari 1951, putri saka Amalia Gayo lan Pascual Montero. Nalika isih cilik, Rosa seneng banget maca lan bisa nulis ide pertama kanthi cara sing ekspresif. Ing umur 18 taun, dheweke mlebu ing Universitas Complutense Madrid kanthi tujuan sinau psikologi ing Fakultas Filsafat lan Huruf., sanajan pirang-pirang taun mengko, dheweke mutusake ngganti karir.

Saka 1969 nganti 1972, dheweke njupuk papat kursus psikologi ing institusi sing padha, nanging pungkasane dheweke mutusake nglamar karir ing Jurnalisme ing Sekolah Tinggi Jurnalisme ing Madrid. Ing taun sing padha, dheweke kolaborasi ing macem-macem media, kayata: Wong, Sedulur Serigala, Bingkai lan Bisa. Dheweke dadi puncak karir ing taun 1975 lan wiwit taun 1977 nganti saiki dheweke makarya ing koran kasebut El Pais.

Lomba sastra

Rosa Montero wis entuk karier sastra sing makmur nalika nerbitake 17 novel - wiwit taun 1979 nganti saiki—. Akeh karya kasebut sing nggawe dheweke entuk penghargaan penting, kayata:

Kajaba iku, panulis minangka panampa macem-macem penghargaan internasional, ing antarane kalebu:

  • Penghargaan Kritikus Chili (1998 lan 1999)
  • Penghargaan Roman Primeur saka Gaint-Emilion Prancis (2006)

Pena penulis drama kasebut pancen wis ngidini dheweke entuk pangenalan ing Spanyol, sanajan kasunyatane iki minangka pasar sing akeh didominasi pria. Sukses novel-novele wis ngluwihi budaya nasional lan internasional, mula diterjemahake dadi 20 basa lan diadaptasi kanggo teater, film cendhak lan uga opera. Kajaba iku, karyane dadi obyek kajian ing saindenging jagad, nerbitake selusin karya sing ana gandhengane karo penulis lan luwih saka 50 salinan kolektif sing ngemot sawetara analisis babagan dheweke.

Novel dening Rosa Monteros

  • Babad lara ati (1979)
  • Fungsi Delta (1981)
  • Aku bakal nganggep sampeyan kaya ratu (1983)
  • Tuan kinasih (1988)
  • Gonjang-ganjing (1990)
  • Ayu lan peteng (1993)
  • Putri kanibal (1997)
  • Ati Tartar (2001)
  • Wong wedok omah (2003)
  • Sejarah Raja Transparan (2005)
  • Pandhuan kanggo nylametake jagad (2008)
  • Nangis udan (2011)
  • Gagasan konyol ora ketemu sampeyan maneh (2013)
  • Bobot jantung (2015)
  • Daging (2016)
  • Ing jaman sengit (2018)
  • Muga-muga sukses (2020)

Tinjauan ringkes sawetara buku anggitane Rosa Montero

Babad lara ati (1979)

Iki minangka novel pertama panulis Rosa Montero. Dolanan kasebut disetel ing Spanyol ing taun 80an. Plot kasebut nuduhake posisi generasi wanita sing wis menang kabebasan sing ditunggu-tunggu, nanging durung ngerti cara ngatasi kanthi bener.  

Sinopsis

Crita kasebut adhedhasar Ana, jurnalis kanggo koran terkenal lan sing ngalami jaman angel. Sawise pisah karo Juan, sing dheweke urip bareng suwene 3 taun, dheweke kepeksa ngunggahake anake dhewe sajrone komitmen kerja sing angel banget.

Novel kasebut nuduhake adu sosiobudaya sing rumit: keterlambatan jaman Franco lan modernisasi jaman anyar. Iki minangka plot kanggo nggambarake - ing antarane garis sing kebak sensitivitas - babagan masalah, kahanan lan prasangka sing saiki uga, ing abad XXI, mengaruhi akeh wanita.

Putri kanibal (1997)

Iki minangka salah sawijining karya penulis Spanyol sing paling misuwur, novel sing mbahas babagan misteri ngilang. Plot kasebut wis ditemtokake ing Spanyol ing pungkasan abad kaping 2003. Wiwit diterbitake, sukses banget ing penjualan, uga pantes dianugerahi Hadiah Primavera kanggo novel Spanyol ing taun kasebut. Ing taun XNUMX, film iki diadaptasi kanggo film dening Antonio Serrano lan mbintangi Cecilia Roth. Uga, Gina Monge njupuk panggung nalika main "Temokake dhewe."

Sinopsis

Plot kasebut diwiwiti kanthi presentasi pasangan sing urip ing Madrid, sing digawe saka panulis Lucía Romero lan Ramón Iruña, pejabat pajak. Sanajan dheweke wis suwene 10 taun, ora katresnan sing ngerteni dheweke; nyatane, bisa diarani yen dheweke manunggal kanthi adat. Nanging, Pasangan kasebut mutusake sawetara dina lan ngunjungi Wina ing pungkasan taun, nanging ana kedadeyan sadurunge pesawat: Ramon ilang tanpa ana panjelasan.

Sawise nggoleki ing saindenging bandara, Lucía, kebak saraf, mutusake arep menyang apartemen, lan nalika ora entuk wangsulan, dheweke kepeksa nglaporake ngilang menyang polisi. Badan detektif nindakake investigasi, nanging ing wektu sing padha panulis uga golek pitunjuk. Kanggo nindakake iki, wanita kasebut nggunakake pitulung saka tangga teparo Felix - ahli anarkis veteran - lan Adrián - pemuda sing durung duwe pengalaman.

Nalika proses pelacakan sing angel diwiwiti, Lucia ngerti manawa dheweke wis ngapusi ngapusi dheweke. Wis luwih jelas karo kasunyatan, dheweke dadi percaya dhiri lan uga mutusake takon babagan sebab nyata urip.

Sejarah Raja Transparan (2005)

Iki minangka buku kaping sepuluh diterbitake dening Rosa Montero. Iki minangka novel sejarah sing kedadeyan ing Eropa ing abad kaping rolas lan telulas. Plot sing dikembangake panulis duwe kekuwatan sing kuat lan pinesthi dadi klasik sastra. Keunggulan karya kasebut ndadekake misuwur ing antarane para akademisi lan pamaca, sing ngidini dheweke entuk penghargaan bergengsi, kayata:

  • Award apa sing diwaca 2005 kanggo novel Spanyol paling apik
  • Award Mandarache 2007

Sinopsis

La Sejarah Raja Transparan nyritakake babagan drama bocah enom umur limalas taun kepungkur sing jenenge Leola, sing urip andhap asor ing tlatah sing kecelakaan perang lan dikuwasani wong lanang. Ing sawijining dina, dheweke njupuk keputusan sing bakal ngowahi urip ing salawas-lawase: rebut waja saka prajurit sing wis mati lan gunakake supaya ora dingerteni.

Saka kana, odyssey diwiwiti, sing dicritakake ing wong kapisan dening Leola dhewe lan kedadeyan ing sawetara lingkungan penting ing Abad Pertengahan. Sajrone pangembangan crita kasebut, bakal muncul tokoh-tokoh sing luar biasa sing bakal dadi petualangan hebat, ing antarané "Nyneve" - ​​penyihir sing mestine, sing bakal dadi kancane. Ing tengah-tengah pengalamane ing Prancis, protagonis bakal nemoni enigma Raja Transparan, sing dicethakake ana ing garis pungkasan karya kasebut.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.