Buku literatur Afrika paling apik

Buku literatur Afrika paling apik

Tradhisi lisan ngidini para masarakat ing jagad iki nyebar piwulang gedhe lan nyebutake inti budaya tartamtu sajrone sejarah. Ing negara bawana kaya Afrika, macem-macem suku nggawe seni iki minangka salah sawijining komunikasi utama nganti tekane penjajahan lan penguatan kekuwatan asing ngutuk tradhisi. Untunge, millennium anyar ngidini para penulis Afrika ngumumake babagan warisan saka bawana sing rusak amarga akeh crita lan puisi. Sampeyan pengin ngerti buku sastra Afrika paling apik sabanjure?

Kabeh ambruk, dening Chinua Achebe

Kabeh adoh saka Chinua Achebe

Yen ana buku sing nemtokake, kaya sawetara buku liyane, masalah gedhe sing dijajah kolonialisasi ing Afrika, yaiku Kabeh bakal ambruk. Magna makarya saka Panulis Nigeria Chinua Achebe, sing seneng karo wong liya ing negarane dadi korban upaya pertama penginjilan Anglikan ing abad kaping 1958, novel iki sing diterbitake ing taun XNUMX nyritakake babagan Okonkwo, prajurit paling kuat ing Umuofia, wong fiksi budaya Igbo sing penginjil pertama teka kanthi tujuan kanggo ngowahi norma-norma lan menehi visi kasunyatan. Dikandhani kaya crita, lan becik kanggo nyinaoni istilah lan budaya ing pojok Afrika sing unik iki, Todo se dismorona kudu diwaca kanggo kabeh wong sing pengin sinau sejarah bawana paling gedhe ing jagad iki.

Americanah, dening Chimamanda Ngozi Adichie

Americanah dening Chimamanda Ngozi Adichie

Americanah, iku sing diarani warga Nigeria wong sing nate pawai saka negara Afrika Kulon menyang Amerika Serikat lan bali. Tembung sing bisa uga diarani Chimamanda Ngozi Adichie, bisa uga panulis Afrika paling pengaruh saiki. Sadhar babagan feminis sing mbela untu lan kuku ing ceramah, crita lan konvensi, Ngozi nggawe novel iki paling sukses ing Amerika Serikat kanthi nyritakake babagan wanita enom lan kesulitane supaya bisa maju sawise pindah menyang sisih liya blumbang. Diterbitake ing 2013, Americanah wis ditampa Penghargaan Lingkaran Buku Nasional, salah sawijining penghargaan sastra paling bergengsi ing Amerika Serikat.

Layangku sing paling dawa, saka Mariama Bâ

Layangku sing paling dawa saka Mariama Ba

Beda karo negara barat, Poligami isih umum ing akeh Afrika. Tradhisi sing nyalahake wanita supaya tundhuk karo bojone lan ndeleng kemungkinan kanggo maju ing papan kaya Senegal, negara sing kasunyatane ditulis ing buku iki dening Mariama Ba, panganggit sing ngenteni nganti umur seket siji taun kanggo crita sejatine. Protagonis Layangku Paling Panjang yaiku loro wanita: Aïssatou, sing mutusake ninggalake bojone lan pindhah menyang luar negeri, lan Ramatoulaye, sing sanajan tetep ing Senegal, wiwit nuduhake owah-owahan posisi sing cocog karo angin pangowahan sing nyebabake kamardikan negara Afrika Kulon iki ing taun 1960.

Musibah, dening JM Coetzee

Musibah JM Coetzee

El apartheid yen Afrika Selatan ngalami sengsara nganti taun 1994 iku salah sawijining sisa-sisa kolonisasi pungkasan sing wis mangsuli ing Afrika nganti pirang-pirang atus taun kepungkur. Lan salah sawijining pangarang sing paling ngerti kepiye carane nyekel kasunyatan episode kasebut lan akibate sabanjure yaiku Coetzee, Hadiah Nobel ing Sastra manawa ing "Musibah" iki ngambah crita sing nyelehake kita menyang jero sumur sing kebak rahasia. Devastating, crita profesor perguruan tinggi David Lurie lan hubungane karo putrine Lucy nglacak perjalanan liwat Afrika Selatan sing bernuansa saben dina sing bakal ngrayu para pamaca sing paling wani.

Gandum, saka Ngugi wa Thiong'o

Gandum saka Ngugi Wa Thiong'o

Pengaruh saka buku pisanan sing dibukak, Alkitab, Panulis Kenya paling misuwur dijupuk ing Gandum gandum, judhul sing dijupuk saka ayat Tulisan Pisanan kanggo wong Korinta, babad saka sawijining wong lan sejarahe sajrone patang dina sadurunge Uhuru, jeneng sing dikenal Kamardikan Kenya tekan tanggal 12 Desember 1963. Diterbitake ing taun 1967, Gandum Gandum minangka salah sawijining karya unggulan Thiong'o, dipenjara nalika semana promosi téater basa Kikuyu ing deso ing negara sampeyan lan salah sawijining Aspirasi abadi kanggo Hadiah Nobel ing Sastra sing terus nolak dheweke.

Bumi Walkwalking, dening Mia Couto

Bumi Sleepwalking dening Mia Kouto

Dianggep minangka salah siji saka novel Afrika paling apik sing nate ana, Sleepwalking Earth dadi crita kasar babagan perang sipil ing Mozambik taun 80an liwat mripate wong tuwa Tuahir lan bocah lanang Muidinga, loro karakter sing didhelikake ing bis sing kecelak ing kono dheweke nemokake notebook sing salah sawijine penumpang nulis uripe . Masterpiece of Kouto, sawijining pangarang utama kanggo ngerti sejarah negara Mozambik sing ditemokake ing taun 1498 dening Portugis Basque saka Gama lan dianggep saiki minangka salah sawijining sing paling durung maju ing jagad iki.

Allah ora kaiket karo Ahmadou Kourouma

Allah ora kaiket karo Ahamadou Kourouma

Pendhudhuk saka Pantai Gading, Kourouma dianggep akeh wong versi francophone Chinua Achebe. Ngelingi masalah ing tanahe lan bawana, penulis, sing wiwit nulis nalika yuswa patang puluh taun, dadi conto sing paling apik saka wawasane Allah ora wajib, sawijining karya sing menehi sejarah kasar ing Birahima bocah yatim piatu sing dikirim menyang Liberia lan Sierra Leone minangka tentara bocah. Salah sawijining buku paling apik ing literatur Afrika nalika nyedhaki bocah cilik sing rusak ing ewonan bocah sing digunakake ing rong negara sing dianggep Kourouma minangka "brothel".

Geni saka asale, dening Emmanuel Dongala

Geni asale Emmanuel Dongala

Lair ing taun 1941 ing Republik Kongo, Emmanuel Dongala minangka panulis paling wakil saka salah sawijining negara sing paling angel diganggu karo penjajahan asing. Geni asal usul nuruti akeh pitakon protagonis novel iki, Mandala Mankunku, sajrone abad kolonisasi, pamaréntahan Marxis lan kamardikan padha nenun babad bangsa sing trenyuh.

Apa miturut sampeyan buku paling apik ing literatur Afrika?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.