_Buku kayu_. Panjaluk Nordic Paling Ngeri

Buku kayu. Mangkono, tanpa ana maneh mekar utawa misteri. Subtitle Urip ing alas iku uga ora prekara. Penulis, sawijining panulis Norwegia (nganti saiki) ora dingerteni Mytting Lars, nyapu kabeh planet kanthi risalah babagan kayu, utawa luwih becik, ing seni motong kayu. Bisa dadi luwih wani lan asli nalika totoan ide sing kaya ngono kanggo nunjang lan mangan pasar penerbitan?

Mungkin sawetara jeneng apik ing literatur Nordik kudu kaget (utawa ora) amarga kacilakan Mytting, jurnalis lair ing taun 1968, sing wis nulis telung novel. Manual instruksi lan lagu iki kanggo urip sederhana ing alam wis didol ing saindenging jagad setengah yuta kopi lan wis diterjemahake menyang 16 basa. Kita nganalisa fenomena laris iki.

Kepiye yen aku nulis buku babagan perasaan kasebut, sawijining buku ing ngendi para pembalap kayu nuduhake minat lan gegayuhane, nanging kayane ora katon sesanti kanggo wong kutha kaya aku, nanging bisa uga diwaca karo tanggaku?

Iki jarene ing sawijining dina dening Lars Mytting (Fåvang, 1968) lan dheweke bisa ngrampungake. Asile, Buku kayu, mboten umum (paling ora) risalah babagan seni motong kayu, manual instruksi lan saran babagan wit lan macem-macem jinis kayu. Nanging uga risalah babagan semedi babagan naluri kaslametan lan pujian urip ing alas. Lan dheweke sukses narik perhatian.

Sukses penjualan sing ora dikarepake nalika diluncurake ing pasar ndadekake judhul referensi sawijining gerakan sing saya mundhak: salah sawijining pembawa standar bali menyang alam, kanggo sing diarani "urip sepi." Mula, para geek sing paling akeh mbukak kaca lan meh bisa ngambu ambune alas, bumi, suket lan wit-witan. Lan minangka khusus kayu bakar, mula dheweke ngupayakake upaya sing kuat lan revitalisasi kanthi kapak sing paling efisien.

Kayu, wit, alas, katentreman ...

Crita sing gampang, sederhana lan tenang kaya ngono, mung bisa dicritakake kanthi becik dening wong sing lair, diwasa lan gedhe ing salah sawijining negara sing paling akeh sumber daya alam kanggo nglawan hawa dingin sing mesthi ana.

Ing sisih lor kasebut, musim salju mesthi tekane. Lan konsumsi kayu bakar durung nyuda siji iota, sanajan kasunyatan manawa wong Norwegia ora kekurangan minyak. Nanging tetep dikonsumsi, mung ing kana, udakara 300 kilo saben kulawarga. Setengah kayu mau dipotong langsung dhewe. Saka ing kana teka ing Idea menyang Mytting.

Ing sawijining dina dheweke weruh a tanggi sepuh lan lara sing saben esuk metu nemoni kayu bakar sing isih kudu garing sadurunge digunakake kanggo musim salju. Kanggo Mytting kayane minangka ritual kanggo mbesuk tanggane sing ora bisa ndeleng maneh. Lan dakkira kiasan sesambungane manungsa karo kayu amarga ilang sing asli lan sederhana ing wektu iki ditandhani kanthi cepet lan teknologi.

Mytting ngaku nindakake perkara dhewe. Sampeyan ngajak sampeyan mlebu ing kulit pemotong kayu sing menehi adhepan karo leluhur sing uga makili kayu. Kepiye cara nyebut geni lan kekuwatane kanthi ewonan teges kayata anget utawa nyenengake.

Gema saka Thoreau

Mytting wis dibandhingake karo klasik ing XIX, Henry David Thoreau. Pujangga Amerika, filsuf, penulis esai lan naturalis nggambarake uripe sajrone rong taun ing pakaryan Walden. Nanging mesthine, sampeyan kudu ngetrapake jarak wektu, pamikiran lan skenario.

Sukses sing ora bisa dingerteni?

Temenan ora. Ana sing maca kanggo kabeh rasa lan sensitivitas. Yen sampeyan dadi warga kutha sing ora duwe pengarep-arep lan kecanduan swara, sampeyan bisa uga ora kesengsem karo buku iki. Nanging wong sing seneng jangkah lan komuni santai karo alam ngrasakake seneng banget.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.