Biografi lan karya Mario Vargas Llosa

Mario Vargas Llosa.

Panulis Mario Vargas Llosa.

Jorge Mario Pedro Vargas Llosa (1936 - saiki) dadi salah sawijining novelis paling penting ing sejarah kontemporer, tulisane wis dianugerahi bola-bali. Bebungah Nobel kanggo Sastra lan Hadiah Cervantes minangka sawetara penghargaan sing pantes ditindakake panulis.

Naik pangenalan umum kedadeyan ing taun suwidakan kanthi maneka warna novel. Ing pirang-pirang crita, dheweke wis ngungkapake pandangane babagan kewarganegaraan Peru, nanging sajrone pirang-pirang taun, berkembang dadi budaya liyane.

Biografi

Lair lan kulawarga

Mario Dheweke lair tanggal 28 Maret 1936 ing Peru. Wong tuwane yaiku Ernesto Vargas lan Dora Llosa, asale saka kulawarga kelas menengah. Dheweke pegatan sawetara wektu mengko, wong kasebut wis ngapusi ibune, Vargas lunga karo kulawarga ibu menyang Bolivia lan dheweke nggawe dheweke percaya yen bapake wis mati.

Minangka asil saka hubungan luar nikah Ernesto Vargas, anak loro lair, adhine Mario. Tragis, sing paling tuwa tilar donya nalika yuswa sewelas taun amarga leukemia; sing paling enom sing isih urip yaiku pengacara lan warga negara Amerika.

Pasinaon

Simbah simbah ngatur peternakan ing Bolivia, ing kana dheweke miwiti sekolah dhasar. Ing taun 1945 dheweke bali menyang Peru lan ketemu maneh karo bapake. Miturut dhawuhe, bagean sarjana muda sekolah ing sekolah asrama militer, ing taun 1952 dheweke ngrampungake taun kepungkur ing sekolah San Miguel de Piura.

Dheweke wiwit sinau babagan ukum lan sastra ing Walikota de San Marcos de Universidad Nacional ing taun 1953. Ing umur 19 taun, dhaup karo Julia Urquidi lan ing taun 1958, kanggo skripsi Basis kanggo interpretasi Rubén Dario, dheweke menang beasiswa Javier Padro kanggo sinau gelar pascasarjana ing Universitas Complutense Madrid.

Taun ing Eropa

Mario Vargas Llosa ing perpustakaan.

Panulis Mario Vargas Llosa ing perpustakaan.

Ing taun 1960 hibah siswa Mario kadaluwarsa lan dheweke lunga menyang Paris kanthi pangajab manawa dheweke bakal dianugerahi beasiswa maneh. Sawise tekan Kutha Cahaya, dheweke ngerti manawa panjaluk kasebut ditolak lan dheweke mutusake arep sawetara wektu ing Prancis. Sajrone periode kasebut, Vargas Llosa nulis akeh banget.

Wiwitane karir

Dheweke pegatan ing taun 1964, setaun mengko, dheweke nikah maneh karo Patricia Llosa, dheweke duwe 3 anak lan ngunjungi Kutha Cahaya. Ing Paris, penulis ngrampungake novel Kutha lan Asu (1964).

Crita kasebut dianugerahi Hadiah Pustaka Short, menehi panulis posisi sing apik. Pangenalan iki nggawe penulis misuwur, dheweke uga terus ngasilake karya. Carmen Balcellse dadi perwakilan sastra lan bisa menehi kesepakatan apik karo para penerbit. Kanggo novel: Omah sing ijo Dheweke dianugerahi Hadiah Rómulo Gallegos ing taun 1967.

Karir politik

Mario Vargas Llosa dadi tertarik karo politik, sawetara wektu dheweke ndhukung cita-cita Fidel Castro; Nanging, ing taun pitung puluhan, dheweke akeh ngritik babagan revolusi Kuba, amarga panulis mesthi seneng karo kebebasan. Ing taun 1985, dheweke dihiasi karo Prancis nganggo Legiun Kehormatan lan limang taun sabanjure, dheweke miwiti karir politik.

Didhukung karo cita-cita demokrasi, Ing taun 1990, Vargas kepengin dadi jabatan Presiden Peru dening partai Demokrat, sing dikenal kanthi jeneng Fredemo. Dheweke ilang nyalonake menyang Alberto Fujimori, dituduh, pirang-pirang taun sawise amanat, amarga nindakake tindak pidana nglawan hak asasi manungsa.

Acara penting

Panulis dianugerahi Hadiah Cervantes ing taun 1994. Dheweke dadi nasionalisasi ing Spanyol lan wiwit taun 1996 dheweke dadi anggota Royal Academy. Ing taun 2005 dheweke dianggep dadi panulis kebangsaan Peru kanthi pangakuan paling gedhe ing saindenging jagad.

Limang taun sabanjure, dheweke entuk penghargaan paling dhuwur kanthi penghargaan, Hadiah Nobel kanggo Sastra. Warta iki kaget banget kanggo penulis, amarga, sanajan dheweke minangka salah sawijining favorit, dheweke ora dadi nomer pisanan ing taun kasebut. Vargas lagi mulang ing Pricenton University ing New York.

Konstruksi

Kutipan dening Mario Vargas Llosa.

Kutipan saka panulis Mario Vargas Llosa.

Crita kasebut wis disusun kanthi apikNanging, kalebu humor lan komedi. Umume teks digawe ing njaba Peru, mula dheweke menehi perspektif sing luwih umum ing negara kasebut, sing asring ditulis maneh. Crita sing paling penting yaiku:

Novelas

Kutha lan Asu (1964).

Omah sing ijo (1965).

Obrolan ing katedral (1969).

Lik Julia lan Jurutulis (1977).

Pesta wedhus (2000).

Dongeng

Para bos (1959).

Anak kirik (1967).

 


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Ariana ngandika

    Aku seneng karo bukune Mario Vargas Llosa nanging… dakkira bisa luwih apik (aku ngomong babagan kirik buku, kirik)

bool (bener)