Alejandra Pizarnik

Frasa dening Alejandra Pizarnik

Frasa dening Alejandra Pizarnik

Sajrone sèket taun kepungkur, Alejandra Pizarnik dadi pujangga Argentina sing paling akeh diwaca ing Amerika Latin lan saindenging jagad. Gayane sing unik lan ora bisa dibandhingake ngluwihi wektu, ngluwihi pati tragis. Panulis nggawe wacana puisi sing asli banget, ditondoi nganggo basa sing sugih banget lan nutupi tema-tema rumit kanggo masane.

Sanajan umure cekak banget —Bakal seda nalika isih umur 36 taun—, berhasil nggawe karir sing kuat lan ninggali warisan karya sing penting banget. Kanthi kiriman pisanan sampeyan, Tanah sing paling asing (1955), Pizarnik nelukake ewonan pembaca, sing tetep setya nganti dadi buku pungkasan ing urip: Lagu cilik (1978). Antarane bedha sing ditampa, Hadiah Puisi Kutha (1965) misuwur banget.

Buku dening Alejandra Pizarnik

Tandha ing ayang-ayangan sampeyan (1955)

Iki minangka koleksi puisi nomer loro sing diterbitake Pizarnik. Iki minangka koleksi enem puisi paling apik sing ditulis nganti saiki. Komposisi kasebut nggambarake energi lan dorongan pangarang enom; ayat kasebut diremehake kanthi ora tenang, ora mesthi, ragu-ragu lan akeh pitakon.

Salah sawijining geguritan sing bisa daksenengi ing antologi iki yaiku:

"Jarak Jauh"

"Aku kebak kapal putih.

Kula raos rusak.

Aku kabeh kelingan saka

mripatmu

Aku pengin ngilangi rasa gatelmu

tab.

Aku pengin ngindhari rasa gelisah saka sampeyan

lambe.

Napa sesanti memedi sampeyan ngubengi goblet

jam-jam iki? ".

Kesucian pungkasan (1956)

Iki minangka koleksi kaping telu sing diwenehake penulis. Karya kasebut ngemot nembelas komposisi katresnan. Maneh ana eksposisi terkenal babagan urip Pizarnik dhewe, lan ana evolusi nyata babagan pakaryan sadurunge. Uga, kompilasi iki nduweni puisi feminis sing penting wiwit jaman kasebut. Antarane geguritan sing misuwur:

"Turu"

"Iki bakal njeblug pulau kenangan.

Urip bakal mung tumindak tenung.

Pakunjaran

kanggo dina sing ora bali.

Esuk

monster kapal bakal ngrusak pantai

ing angin misteri.

Esuk

layang sing ora dingerteni bakal nemokake tangane nyawa ”.

Wit Diana (1962)

Ing buku iki, Pizarnik nyedhiyakake 38 puisi cekak kanthi bait gratis. Pakaryan kasebut iku wiwitané karo Hadiah Nobel kanggo Sastra Octavio Paz. Ing kalodhangan iki, tema kayata pati, kasepen lan kasusahan pancen penting. Kaya ing cicilan sadurunge, saben baris puisi nerangake rincian intim saka panganggit, kayata ketidakstabilan emosi lan mental. Ana perangan sing bisa uga kontradiktif.

Geguritan pertama ing antologi yaiku:

"1"

"Aku wis nggawe kabisat saka esuk.

Aku wis ngiwa awak ing jejere cahya

lan aku wis nembang sedhih apa sing lair ”.

"2"

"Iki versi sing diusulake kanggo kita:

bolongan, tembok sing geter ... ”.

makarya lan wengi (1965)

Yaiku kumpulan 47 geguritan kanthi macem-macem tema. Wektu, pati, semangat lan rasa lara kalebu protagonis utama. Iki minangka salah sawijining karya sing paling rumit kanggo panulis Argentina, lan sing siji luwih kuat nduduhake watak puisi. Ing sawijining wawancara karo Marta Isabel Moia, Pizarnik mratelakake: "Buku kasebut menehi aku seneng nemu kebebasan nulis. Aku bebas, aku dadi pemilik nggawe formulir kaya sing dakkarepake ”.

Contoh koleksi puisi iki yaiku:

"Sapa sing sumunar"

"Yen sampeyan ndeleng kula

mripatku kunci,

tembok duwe rahasia,

tembung wedi, geguritan.

Mung sampeyan sing nggawe memori

wong sing kesengsem,

geni sing ora mandheg ”.

Countess getih (1971)

iku crita cekak babagan Countess Erzsébet Báthory, wanita sing kejem lan sadis, sing nindakake tindak pidana elek supaya tetep enom. Ing rolas bab, cara nyiksa sing ditrapake dening "wanita" iki diterangake sethithik. Buku kasebut kasusun saka 60 kaca kanthi ilustrasi dening Santiago Carusola lan kalebu potongan prosa puisi kanthi gaya Pizarnik paling apik.

Sinopsis

Aristokrat Hongaria Erzsébet Báthory nikah karo Count Ferenc Nádasdy ing umur 15 taun. Telung dekade mengko, wong kasebut tilar donya. Nalika semana, Countess umur 44 taun lan wedi yen tuwa. Kanggo nyegah rambut abu-abu saka nyedhaki sampeyan, diwiwiti ing ilmu sihir, nggawaing nindakake ritual ing endi dheweke nggunakake getih bocah-bocah wadon enom kanggo njaga kesegaran. Miturut cathetan sing ditemokake ing kamar, dheweke nyiksa lan mateni luwih saka 600 wanita kanthi cara sing beda.

Babagan panganggit

Alejandra Pizarnik

Alejandra Pizarnik

Pujangga Flora Alejandra Pizarnik lair tanggal 29 April 1936 ing Buenos Aires, Argentina. Dheweke asale saka kulawarga imigran Rusia kelas menengah, sing asale duwe jeneng kulawarga Pozharnik lan ilang nalika manggon ing negara Barca. Wiwit cilik dheweke pancen pinter, sanajan dheweke uga Dheweke ditondoi kanthi akeh rasa ora aman amarga penampilan fisik lan gagap.

Pasinaon

Sawise rampung SMA, ing taun 1954, dheweke mlebu ing Universitas Buenos Aires, khususe Fakultas Filsafat lan Huruf. Nanging ora suwe sawise digandhengake karo kepribadian variabel- dheweke dadi karir jurnalisme. Banjur, dheweke miwiti kelas seni karo pelukis Juan Batlle Planas, sanajan pungkasane dheweke ninggali kabeh kanggo menehi khusus kanggo nulis.

Terapi

Ing jaman universitas, dheweke miwiti terapi karo León Ostrov. Kanthi mangkono, dheweke nyoba ngontrol agitasi lan nambah dhiri. Rapat kasebut penting banget kanggo urip lan geguritane, amarga dheweke nambahake karyane sing pengalaman babagan ora sadar lan subyektivitas. "Awakening", salah sawijining puisi sing paling misuwur, didedikake kanggo psikoanalis.

Taun-tauné ing Paris

Ing wiwitan taun 60an, Pizarnik urip ing Paris patang taun.. Nalika semana dheweke makarya ing majalah kasebut Notebook, uga Dheweke berkembang dadi kritikus lan penerjemah sastra. Ing kana dheweke nerusake pelatihan akademik nalika mlebu ing Universitas Sorbonne, ing kana dheweke sinau Sejarah Agama lan Sastra Prancis. Ing lemah Paris, dheweke uga duwe kekancan sing apik, ing antarane Julio Cortázar lan Octavio Paz misuwur.

Konstruksi

Buku pertamane diterbitake ing pertengahan 50an lan judhulé Tanah sing paling asing (1955). Nanging nalika ora bali saka Paris, dheweke nate nampilake karya sing paling representatif - kanthi pengalaman puisi sing luwih gedhe -, nuduhake gaya sing kuat, nyenengake lan kreatif. Antarane 7 geguritan sing misuwur: Wit Diana (1962), makarya lan wengi (1965) lan Ekstraksi watu edan (1968).

Pizarnik uga melu ing jinis narasi, kanthi crita cekak Countess getih (1971). Sawise seda, sawetara publikasi anumerta digawe, kayata: Kepinginan kanggo tembung (1985), Teks Sobra lan puisi paling anyar (1982) lan Puisi lengkap (2000). Surat-surat lan catetane dikompilasi ing Korespondensi Pizarnik (1998) lan Buku harian (2003).

Depresi

Wiwit cilik, Pizarnik ngalami kahanan kang ora tetep emosi, kanthi kuatir lan kompleksitas, masalah sing dibayangke ing geguritane. Kajaba iku, dheweke uga ndhelik-ndhelik pilihan seksual sampeyan; akeh sing negesake manawa dheweke homoseksual lan ndhelikake kasunyatane uga mengaruhi dheweke. Penyair kasebut ngobati penyakit kanthi macem-macem obat sing dadi kecanduan.

Detil liyane sing mengaruhi uripe lan nyebabake dheweke ora stabil yaiku matine bapakne sing ndadak, sing kedadeyan ing taun 1967. Minangka asil saka musibah kasebut, geguritan lan buku hariane dadi luwih surem, kanthi cathetan kaya: "Pati sing ora ana enteke, lali basa lan ilang gambar. Kepiye aku kepengin adoh saka edan lan pati (…) Pati bapakku nggawe pati luwih nyata ”.

Pati

Ing taun 1972, Pizarnik dirawat ing rumah sakit kejiwaan ing Buenos Aires amarga depresi parah. Tanggal 25 September - nalika akhir minggu cuti -, pujangga nggunakake pirang-pirang pil Seconal lan overdosis sing nyebabake dheweke mati. Ing papan tulis ing kamar tetep ana ayat pungkasane:

"Aku ora gelem lunga

ora liya

sing tekan ngisor ”.

Karya dening Alejandra Pizarnik

  • Tanah sing paling asing (1955)
  • Tandha ing ayang-ayangan sampeyan (1955)
  • Kesucian pungkasan (1956)
  • Petualangan sing ilang (1958)
  • Wit Diana (1962)
  • makarya lan wengi (1965)
  • Ekstraksi watu edan (1968)
  • Jeneng lan tokoh (1969)
  • Dikirim ing antarane lilacs (1969)
  • Neraka musik (1971)
  • Countess getih (1971)
  • Lagu cilik (1971)

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.