9 pujangga Spanyol paling misuwur

9 pujangga Spanyol misuwur

Pujangga gedhe wis lair saka aksara Spanyol. Nggawe pilihan sing paling penting rada rumit, mula ing artikel iki sawetara penulis paling misuwur ing puisi Spanyol wis dipilih. Sanajan, mesthine, minangka pilihan, jeneng penting utawa penulis kontemporer bisa uga ilang.

Mangkono uga, wis ditemtokake kanggo nggawe dhaptar mung karo pujangga, amarga penulis mbutuhake pilihan sing beda.

pilihan pujangga

Federico Garcia Lorca (1898-1936)

Federico Garcia Lorca

Mesthi jeneng iki salah siji sing paling dikenal. Akeh sing wis dicritakake babagan karyane lan uga babagan penulis. Mungkin amarga kualitas sastra lan pembunuhan nalika perang sipil Spanyol nggawe kita kabeh kepingin weruh apa maneh sing bisa ana panulis García Lorca. Amarga dheweke dianggep jenius, kondhang internasional, sing tilar donya ing umur telung puluh wolu. Saliyane puisi, karya dramatis banget dirayakake.

Dheweke dadi bagean saka generasi 27, klompok pujangga generasi sing nuduhake gagasan lan garis gaya sing banjur diversifikasi cukup. Iki minangka cara kanggo nglumpukake pujangga sing paling apik ing jaman saiki sing ora ana maneh saka generasi '98 utawa Noucentisme. Ing kasus apa wae, dheweke nuduhake semangat avant-garde lan regeneratif.

Federico García Lorca kerep ngunjungi Residencia de Estudiantes ing Madrid lan kekancan karo Luis Buñuel lan Salvador Dalí. Gaya dheweke ngetutake avant-garde ing wayahe lan metafora, pengaruh feminin lan urip negara akeh.. Karyané ngrambah popularitas gedhe lan decisively dipengaruhi karya mengko saka penulis liyane; Kajaba iku, dheweke wis lan terus dadi salah sawijining panulis paling sinau ing sastra Spanyol. Karya puisi sing paling relevan: Geguritan cante jondo (1921), Romansa Gipsi (1928), Pujangga ing New York (1930), sonnets katresnan peteng (1936).

Ijo aku pengin kowe ijo.

Miguel Hernandez (1910-1942)

Miguel Hernandez

Miguel Hernández lair ing Orihuela (Alicante) ing kulawarga sing bakal nandhang sangsara saka ekonomi. Mulane pujangga kudu ninggalake sekolah kanggo mbantu wong tuwane. Nanging, Rasa penasaran lan minat maca ndadekke dheweke nemokake puisi klasik lan nerbitake geguritan ing majalah lokal kayata Kutha Orihuela. Nanging dheweke bakal mlumpat menyang Madrid, ing kana dheweke bakal ngetung karo penulis liyane. Pengaruh sastra sing diasilake saka hubungane karo penulis bakal mbantu dheweke berkembang dadi penulis. Saliyane menehi awake dhewe kanggo puisi, dheweke aktif banget karo macem-macem kolaborasi sastra lan budaya.

Saliyané geguritan, dhèwèké uga ngolah teater. Miguel Hernández minangka salah sawijining tokoh sastra lan uga tilar donya enom banget amarga tuberkulosis sing ora diobati saka pakunjaran, ing ngendi dheweke teka sawise perang ing perang sipil ing sisih republik. Sawise dicekel, ukuman pati dileksanakake, sanajan diowahi dadi telung puluh taun penjara. Nanging amarga lara, dheweke bakal mati ing kunjara Alicante.

Karya kasebut ana gandhengane karo sing diarani "puisi perang", nanging dheweke uga duwe teks lan odes sing intim kanggo para petani.. Sanajan dheweke dadi penulis generasi 27, gayane rada beda karo klompok liyane. Sawetara koleksi geguritan sing paling misuwur yaiku Kilat sing ora nate mandheg (1936), Angin desa (1937), Wong gagang (1938) utawa Buku lagu lan balada absen (1938-1941).

Sapa, sapa sing ngangkat wit zaitun?

Antonio Machado (1875-1939)

Antonio Machado

Saliyane nulis puisi, Antonio Machado uga dadi penulis drama lan juru crita sing kondhang. Dheweke kagolong generasi '98 lan sadulur saka penyair Manuel Machado.. Dheweke sinau ing Institución Libre de Enseñanza lan melu ing jagad sastra ing jamane, gabung karo seniman lan panulis ing Madrid. Dhèwèké dadi profesor basa Prancis lan ajiné minangka panulis ing basa Spanyol ndadèkaké dhèwèké mlebu Royal Academy of Language taun 1927. Sajrone perang sipil dheweke tetep aktif ing sisih republik taruhan ing pertahanan kemajuan budaya. Dheweke tilar donya ing taun 1939 sakcepete sawise nyabrang tapel wates Prancis, ing Coillure.

Senadyan tangisan amarga seda garwane sing isih enom ngebotake dheweke nganti suwe, Machado bakal ketemu karo wong wadon sing menehi inspirasi ing kreasine, yaiku Guiomar sing misuwur, sing akeh nyedhiyakake puisi. Gaya dheweke dipengaruhi dening sisi filosofis lan intelektual sing bakal dibentuk saka wektu kanggo musings puisi ing Spanyol.. Kanggo wektune, Rubén Darío saka Nicaragua bakal dadi pengaruh total sajrone karyane. Satemene karya geguritan kang katon Lapangan Castile (1912) lan Solitude, galeri lan puisi liyane (1919).

Nyanyi tanahku sing mbalang kembang marang Gusti Yesus sing nandhang sangsara.

Juan Ramon Jimenez (1881-1958)

Juan Ramon Jiménez

Juan Ramón Jiménez dianugerahi Bebungah Nobel Sastra ing taun 1956. Sajrone perang sipil dheweke mutusake ninggalake Spanyol lan manggon ing antarane Amerika Serikat, Kuba lan Puerto Rico, ing ngendi dheweke bakal mati. Bojone, Zenobia, minangka bobot penting ing karyane. Ing sisih liya, pengaruhe asale saka simbolisme Prancis, modernisme lan Rubén Darío. Nanging karyane wis beda-beda sajrone lelungan sastra sing jero, pindah ing antarane sentimen lan melankolis, transendensi vital lan spiritual, kaendahan lan makna pati.

karyane ing prosa Platero lan aku (1914) minangka salah sawijining penulis sing paling misuwur lan khusus. Buku puisi sing paling misuwur mesthi Kesepian sonorous (1911), sanajan dheweke uga misuwur amarga elegi; lan amarga karyane akeh banget, pilihan lan antologi sing digawe saka karya puisi bisa ditonjolake.

Apa sampeyan arep nglarani aku, pati?

Gustavo Adolfo Becquer (1836-1870)

Gustavo Adolfo Becquer

Dheweke minangka panulis prosa lan pujangga ing abad XIX, minangka eksponen Romantisisme Spanyol. Dheweke lair ing Seville, putra saka kulawarga asal Flemish, pedagang lan pelukis. Dheweke banget dipengaruhi seni lan wiwit cilik dheweke ngembangake kemampuan seni ing gambar, lukisan lan musik.. Disiplin pungkasan iki uga bakal dadi dhasar kanggo tulisane. Piye wae dheweke ngarang puisi kaya dheweke uga nggawe melodi. Nanging Bécquer bakal dadi penulis sing misuwur sing kita kenal kanthi subyek sastra kanggo kontradiksi sing dialami dhéwé ing uripé. Dhèwèké lara tuberkolosis nalika umuré isih enom, penyakit sing bakal ngrampas nyawané..

Ing sisih liyane, tulisane dibagi antarane luhur lan populer, nanging sensitivitase sing bakal nyakup kabeh karyane.. Alam lan katresnan platonik, sing diilhami dening macem-macem wanita ing uripe, uga bakal dadi tema lan sumber daya penting liyane ing karyane. Semono uga, cdheweke ngimbangi kemampuan narasi kanthi ekspresi puisi sajrone kreasi sing paling penting, Sajak y Legenda.

Sampeyan puisi.

Francisco de Quevedo (1580-1645)

Quevedo

Francisco de Quevedo kalebu kulawarga bangsawan lan sinau ing Universitas Alcalá de Henares. Saliyane dadi panulis, dheweke nduweni peran sing beda-beda ing politik ing jamane. Secara fisik, dheweke dadi lumpuh lan duwe masalah penglihatan sing serius. Permusuhan lan gesekan intelektual karo liyane saka penulis gedhe saka Baroque Spanyol, Luis de Góngora, wis dikenal wiwit awal.. Nanging, dheweke uga njaga hubungan sing tegang karo anggota Pengadilan Castilian liyane lan melu proses sing beda-beda sing ndadékaké dheweke menyang pakunjaran kanggo sawetara wektu.

Karya puisi Quevedo minangka tantangan luhur tumrap kapinteran pamaca. Iku kebak metafora, neologisms, puns, gambar sensori, utawa referensi mitologis sing tinimbang spilling menyang geguritan, nggawe kasugihan ekspresif.. Francisco de Quevedo minangka conto penulis saka Zaman Emas Spanyol, salah sawijining momen paling apik kanggo sastra kita. Penulis iki dikenal kanggo ngembangake konsepisme, gaya sastra sing entuk kabeh sumber daya iki nyederhanakake konsep amarga asosiasi gagasan. Apa sing katon rumit utawa ornamental bener-bener ngembun ide kanthi tepat. Saka karyane, soneta, puisi satir lan puisi "Tresna sing tetep ngluwihi pati" misuwur banget..

Dheweke bakal dadi bledug, luwih akeh bledug tresna.

Luis de Gongora (1561-1627)

Gongora

Luis de Góngora, kanca ing abad karo Quevedo, uga ngerti carane break karo sastra klasik thanks kanggo basa inovatif. Aku sinau ing Universitas Salamanca. Dheweke lair saka kulawarga sing sugih lan dadi kanon ing katedral Córdoba lan banjur dadi pendeta Raja Felipe III.. Senadyan kabeh iki, dheweke tansah golek comfort financial. Kajaba iku, dheweke dicela amarga sampah lan watake sing ekstrovert amarga jabatan agama sing dicekel.

Yen Quevedo minangka eksponen konsepisme, Góngora nggambarake culteranismo, garis puisi liyane saka Zaman Emas Spanyol. Uga ditondoi dening kasugihan ekspresif lan penguasaan sumber daya sastra; Nanging, wangun puisi (panganggone tembung lan struktur ukara) luwih penting tinimbang isi utawa pesen dhewe. Karya-karyane sing paling penting yaiku Polyphemus y Soleness, klasik saka sastra universal saka aksara Hispanik. Iku uga highlights ing Fabel Pyramus lan Thisbe. Tanpa mangu-mangu, Góngora minangka salah sawijining panulis Spanyol sing paling apik ing kabeh wektu lan amarga kapinteran dheweke isih nggawe kecepatan bebarengan karo Francisco de Quevedo ing puisi kontemporer.

Ing lemah, ing kumelun, ing bledug, ing ayang-ayang, ing apa-apa.

Lope de Vega (1562-1635)

Lope de Vega

Dheweke lair ing Madrid, ing kulawarga bangsawan sing andhap asor. Wiwit cilik dheweke wiwit maca lan sinau karo Yesuit. Dheweke uga wiwit nulis teks pisanan nalika isih bocah. Lope de Vega maintained urip sentimental aktif; Dheweke duwe total limalas anak sing didokumentasikake, antarane turunan sing sah lan ora sah. Iki bisa dadi salah sawijining aspek urip sing paling penting. Masalah rok dheweke mimpin dheweke menyang pengasingan kanggo sawetara wektu lan dheweke gabung nulis karo angkatan laut. Dheweke kerja ing macem-macem bangsawan sing nindakake tugas administrasi, nanging pancen kudu kerja keras kanggo nyukupi kabeh anak-anake. Karir minangka panulis, nyatane, jembar banget..

Iki kalebu ing Zaman Emas lan uga ana perselisihan karo penulis paling gedhe ing basa Kastilia, Miguel de Cervantes. Saingan antarane raksasa wulu cukup umum ing wektu iku. Sanajan dheweke misuwur amarga lakon-lakone, puisi Lope de Vega minangka salah sawijining puisi sing paling misuwur ing sastra Spanyol. Sonnets minangka karya sing paling penting, nanging sajak uga menonjol.. Sawise krisis eksistensial lan matine garwane pungkasan lan putrane sing paling disenengi Lope de Vega mutusaké kanggo dadi imam. Saka wayahe iki yaiku Sajak suci. Uga penting yaiku Sajak manungsa lan gaib dening Pak Burguillos.

Iki katresnan, sapa sing nyoba ngerti.

Santo Yohanes saka Salib (1542-1591)

Santo Yohanes saka Salib

Dheweke lair ing Fontiveros (Ávila) lan dadi pandhita agama lan pujangga. Dheweke minangka wong sing ningkatake reformasi Ordo Our Lady of Mount Carmel. Ing wektu sing padha, dheweke dadi pendiri Ordo Karmelit Discalced bebarengan karo Santa Teresa Yesus, dhukungan gedhe kanggo dheweke. Dheweke dikanonisasi ing taun 1726 dening Paus Benediktus XIII. Dheweke wis akeh pengaruhe karya penulis nasional lan internasional liyane..

Panjenenganipun punika wakil ageng puisi mistik, dumunung ing mburi Renaissance Spanyol. Karya puisi kudu dimangerteni minangka suksesi saka pengalaman agama sing luwih dhuwur. Saint John of the Cross ngowahi kasepen meditasi lan pandonga dadi tembung kanthi cara sing diukur nanging luar biasa. Karya sing paling penting yaiku Wengi peteng, Nyanyian rohani y Uriping geni katresnan.

Tetep, lan lali aku, pasuryanku mapan ing Sang Kekasih.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   gustavo ngandika

    Dheweke lali sing utama, CERVANTES -

    1.    Belen Martin ngandika

      Hello Gustavo. Matur nuwun kanggo cathetan sampeyan. Mesthine, Cervantes seneng banget ing gaya liyane kajaba narasi, nanging dheweke angel banget sanajan wis nyumbang puisi lan adegan Spanyol uga.