9 buku filosofi utama

buku filosofi utama

Filsafat ngupaya kanggo menehi jawaban kanggo masalah manungsa. Sajrone pirang-pirang abad, akeh pemikir nyoba menehi makna individu lan sosial kanggo kabeh lingkungan manungsa. Filsafat mundhakaken masalah transendental gesang sing uga mengaruhi paling saben dinten lan prasaja. Luwih kita mikir yen filsafat ora ana gunane utawa diremehake dening masyarakat saiki, mula kita kudu nggunakake klasik lan arus anyar sing mbantu kita.

Filsafat ora metu saka fashion utawa padha mung gagasan saka sakepel saka lunatics kurang lan nandhang sungkowo, cukup nalisir, pikiran wis diatur kabeh orane; Kemampuan kanggo mikir lan komputerisasi jagad iki sing ndadekake kita, sabenere, manungsa. Mangkono, Kanggo uwal saka nggatekke lan panganiaya, kita saranake maca sawetara karya sing wis mbantu manungsa paling ing bab iki..

La República

La República yaiku dialog sing beda-beda swara katon lan obrolan sing rada anarkis ing macem-macem topik lan masalah. Iki minangka karya diwasa Plato, salah sawijining filsuf paling wiwitan, lan salah sawijining sing paling gedhe ing jagad Kulon. Ing kang nandheske perlu kanggo kasunyatan lan ngenali filsafat karo substantif, materi, posisi disiplin minangka ilmu, lan obah saka katon. Semono uga, dheweke ngomong babagan rasa seneng lan kepriye gandheng karo moralitas lan temperance.

Etika Nicomachean

Aristoteles minangka salah sawijining pemikir Barat sing paling misuwur ing sajarah. Dheweke dadi penulis Etika Nicomachean, salah sawijining buku sing paling akeh komentar lan sinau babagan etika. Ing dheweke iku diwiwiti saka dhasar kabecikan kanggo nggayuh urip seneng; lan ana ing tengah-tengah ing ngendi kabecikan ditemokake. Mulane dheweke nindakake urip sing moderat tanpa keluwihan. Karya kasebut minangka pitutur sing ditujokake marang putrane, Nicómaco, sanajan masyarakat wis diuripake amarga iki minangka referensi kanggo tumindak manungsa.

Tao te ching

Karya Lao-Tzu iki nggambarake pamikiran Asia. Iki minangka bagean dhasar Taoisme, doktrin agama lan filosofis sing diadegaké déning Lao-Tzu dhéwé ing abad kaping XNUMX SM. C. Irah-irahan karya kasebut ngemot tembung "cara", "kabecikan" lan "buku", sanajan dikenal kanthi adaptasi saka lafal Cina: Tao te ching. Iku buku Highly rego ing budaya Kulon, awit iku risalah sing bisa dimangerteni ngluwihi budaya lan wektu babagan seni urip, sinau urip, ngerti carane urip. Isine piwulang prasaja sing bisa diwaca kaya geguritan.

Ing ringkese urip

Sajrone dialog rong puluh bab iki, Seneca ngobrol karo kanca Paulino babagan, ESO, singkate urip. sing urip cendhak lan Seneca ngajak kita kanggo manggonake awake dhewe ing saiki, yaiku apa sing kita duweni, lan nyengkuyung supaya bisa urip miturut; Mung kanthi cara iki manungsa bakal bisa urip kanthi lengkap. Sampeyan kudu mandheg nggoleki masa depan utawa wedi. Yen manungsa ilang ing mangsa ngarep, saiki bakal ilang; Nanging, uga mbela gagasan masa depan, amarga manungsa kudu duwe visi lan arah. Semono uga masa lalu uga kudu dikendhaleni supaya ora kejebak nostalgia.

Wacana metode

Karya René Descartes iki wiwit abad kaping XNUMX minangka prolegomenon filsafat lan rasionalisme modern ("Aku mikir, mulane aku"). Iki adhedhasar panelusur bebener universal sing mbantu nggawe alesan babagan imajinasi utawa fantasi.. Mangkono uga, iku legitimize mangu amarga iku ekspresi pikiran; lan manungsa iku bisa nemokake kepastian liwat refleksi. Kesimpulan saka filsafat Descartes yaiku alesan, minangka akibat saka pamikiran, minangka demonstrasi eksistensi manungsa.

Kontrak sosial

Karya sing digambarake dening Jean-Jacques Rousseau iki minangka karya babagan filsafat politik sing nyritakake babagan kesetaraan manungsa. Ing lingkungan sosial sing egaliter, kabeh wong duwe hak sing padha, sing banjur diatur liwat kontrak sosial. Kontrak sosial Rousseau minangka pertahanan kebebasan manungsa, demokrasi lan pamrentahan sing adil. Pikiran iki minangka propelan Revolusi Prancis.

Kritik saka alesan murni

Iki mesthine minangka salah sawijining karya filosofis sing paling penting lan pengaruh ing Zaman Modern. Iki ditulis dening Immanuel Kant lan diterbitake taun 1781. Dheweke njlentrehake kritik sing kuat babagan metafisika tradisional lan mbukak dalan kanggo pemahaman lan alesan anyar. sing bisa diterangake dening pamikir liyane. Karya iki unik lan penting amarga mungkasi pamikiran lawas lan nglairake cara anyar kanggo mangerteni donya; Iki minangka kunci minangka karya sing digambarake lan modern. Dheweke ngomong, contone, babagan pengadilan priori (dheweke njupuk matématika minangka model), lan pengadilan posteriori, sing diwenehake liwat pengalaman.

Manuskrip ekonomi lan filsafat

Ditulis ing taun 1844, teks-teks saka masa muda Karl Marx iki nggawe garis-garis pemikiran ekonomi lan filosofis Marxis. Nanging, padha diterbitake sawetara dekade sawisé tilar donya penulis lan ing hubungan karo liyane saka karyane padha sethitik dibusak saka Marx luwih diwasa. Nanging, manuskrip iki nyorot keterasingan sing dialami manungsa ing sistem kapitalis sing isih urip lan ndominasi Kulon saiki..

Mangkene pangandikane Zarathustra

Ditulis dening Friedrich Nietzsche ing abad kaping XNUMX Mangkene pangandikane Zarathustra Iki minangka buku filosofis lan sastra. Antarane konsep-konsep kasebut yaiku Superman (Übermensch), patine Gusti Allah, kekarepan kanggo kekuwatan utawa urip bali sing langgeng.. Ing karya pemikiran vitalis iki, disposisi positif urip diusulake, nanging uga nampa kasangsaran, kelemahane manungsa, utawa kritik terbuka marang Socrates.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.