75 taun Lima, saga bocah klasik saka Enid Blyton

11 September, kepungkur 75 taun petualangan pertama salah sawijining sagas sing paling misuwur kanggo sastra bocah lan bocah ing literatur diterbitake. Iku saka Lima lan bandha pulau kasebut. Kajaba iku, iki uga wis kaleksanan ing taun iki taun 120an lair saka pangripta, panulis Inggris sing produktif Enid Blyton.

Diterbitake luwih saka 90 basa, las edisi, reissue lan adaptasi Televisi seri buku iki ora kaetung. Dheweke durung dibebasake saka kontroversi ing kaping anyar. Nanging alasan kasuksesane isih kuat lan mulane meh setengah yuta salinan isih didol setaun.

En Lima lan bandha pulau kasebut Sedulur Julian, Dick, Ana lan seduluré Georgina karo asu Tim dheweke nglampahi musim panas nggoleki harta karun lan nemokake sewu siji rahasia ing Pulo Kirrin. Mangkene carane paseduluran bakal berkembang sing bakal saya kuwat ing saben petualangan anyar.

Y lagi wae Wong lima? Nggih Julian paling gedhe lan paling dhuwur, pinter lan tanggung jawab. Dick Mungkin iku paling nakal lan kurang ajar, nanging uga apikan banget. Ana, sing paling enom, ngurus gaweyan omah apa sing kudu ditindakake. Y Georgina Aku pengin dadi kaya bocah lanang lan luwih seneng diarani Jorge. Dheweke uga wani. Y Tim, mesthine, iku asu George, kaya wani lan tresna karo kabeh wong.

Alesan kenapa kita seneng karo dheweke

Lan kita isih seneng amarga:

  • Kita sinau maca karo wong-wong mau. Lan generasi anyar uga terus nglakoni.
  • Kita kaping pisanan njelajah. Ing alam, ing papan sing misterius, guwa-guwa lan papan sing adoh, omah-omah sing ditinggal karo dalan rahasia sing ndhelikake luwih saka siji rahasia.
  • Kita nemokake carane tresna lan ngurus kewan. Sapa sing ora gelem duwe asu kaya tim, kanca petualangan sing ora lelah?
  • Kita mangan kabeh pai daging ing jagad iki, roti isi roti sing lembut, roti isi, sarsaparrillas utawa jeruk nipis.
  • Ora ana pinituwa menehi kaleng kanthi aturan, tugas utawa kewajiban. Dheweke mung nyiyapake cemilan utawa nedha bengi sing sugih lan akeh. Wong Lima bisa nindakake apa sing dikepengini tanpa nundha dheweke. Lan kita rumangsa bebas kaya dheweke. Nanging dheweke uga mulang supaya tanggung jawab marang awake dhewe lan sinau akibate sing bakal ditindakake.
  • ing bantahan padha-padha, nanging dheweke mesthi duwe sawetara moral (utawa moral, ing konteks saiki) lan mesthi njaga suspense. Mesthi wae, wong ala mesthi kalah lan wong sing apik mesthi menang. Kanthi nilai-nilai sing bakal disorot kaya ngono kekancan, kasetyan, gaweyan lan kolaborasi ana sing bisa.

Seri wutuh

  1. The Five and the Island Treasure (1942)
  2. Petualangan Lima Liyane (1943)
  3. The Five Get Away (1944)
  4. Five on the Smuggler's Hill (1945)
  5. Wong Lima ing Caravan (1946)
  6. Five Five ing Pulo Kirrin (1947)
  7. The Five go camping (1948)
  8. Wong Lima lagi nemoni masalah (1949)
  9. Wong Lima ngadhepi petualangan (1950)
  10. Akhir minggu saka Lima (1951)
  11. Wong Lima seneng banget (1952)
  12. The Five by the Sea (1953)
  13. Wong Lima Ana ing Wasteland Misterius (1954)
  14. The Five Have Fun (1955)
  15. Lima wong sing dadi rahasia (1956)
  16. Wong Lima ing Bukit Billycock (1957)
  17. Five in Danger (1958)
  18. Lima ing peternakan Finniston (1960)
  19. The Five on Devil's Rocks (1961)
  20. Wong Lima kudu ngatasi teka-teki (1962)
  21. Five Five Lagi Maneh (1963)

Adaptasi televisi

Sing paling misuwur (lan sing kita kabeh weruh) yaiku Seri Inggris 1978 kanthi 26 episode ing 3 musim, kanthi swarane Enrique lan Ana ing adaptasi lagu judhul. Ana liyane mengko ing 1996, produksi bareng Inggris, Kanada lan Jerman. Uga kanthi 26 episode ing 2 musim.

Pameran pajeg ing Portugal

Saka 24 Juli nganti 7 Oktober negara tanggané ditampilake ing Perpustakaan Nasional Portugaling Lisboa, pameran sabenere babagan acara iki. Judhul, Enid Blyton (1897-1968): 75 taun saka Lima, nyemak urip lan karya penulis iki umume.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.