6 sonnets katresnan paling apik ing basa Spanyol. Kanggo Dina Valentine.

Otro Valentine, keunggulan tanggal par sing ditrapake kanggo katresnan. Lan sawetara komposisi sastra sing luwih apik kanggo nulis babagan katresnan tinimbang sonnet. Patbelas ayat sing dadi inti saka kabeh perasaan sing angel banget dijlentrehake. Kabeh pujangga kepengin nindakake wiwit wiwitan jaman. Dina iki aku kelingan iki 6 sonnets tresna. Bisa uga dheweke sing paling dikenal panganggité, utamane sing Lope, Quevedo lan Garcilaso de la Vega, lan dheweke uga bisa uga paling ayu. Kanggo wong-wong mau aku nambahake wong liya Neruda, Miguel Hernández lan Lorca.

Lope de Vega

Lemes, wani, nesu,
kasar, lembut, liberal, angel dipahami,
diwanti-wanti, agawe, almarhum, urip,
setya, pengkhianat, pengecut lan semangat;

ora ketemu ing njaba tengah sing apik lan ngaso,
seneng, sedhih, andhap asor, umuk,
nesu, wani, buronan,
wareg, gelo, curiga;

mlayu pasuryan kanthi kuciwa sing jelas,
ngombe racun kanggo minuman keras,
lali mupangate, seneng gawe piala;

percaya yen swarga cocog karo neraka,
menehi urip lan nyawa kuciwa;
Iki katresnan, sapa sing ngrasakake ngerti.

***

Francisco de Quevedo

Tutup mripatku sing pungkasan
Bayangan yen dina putih bakal nggawa aku,
Lan bisa ngeculake nyawa kawula iki
Hora, kanggo pujian sing semangat;

Nanging ora saka kene ing gisik
Bakal ninggalake memori, nalika obaran:
Nglangi ngerti kobarku banyu adhem,
Lan ora ngajeni hukum sing abot.

Jiwa, sing kabeh dikunjara karo Gusti Allah,
Urat, apa banyolan sing diwenehake,
Medula, sing wis dibakar kanthi mulya,

Awak sampeyan bakal ninggalake, dudu perawatan sampeyan;
Bakal dadi awu, nanging bakal ana artine;
Dheweke bakal dadi bledug, luwih akeh bledug tresna.

***

Garcilaso de la Vega

Sikap sampeyan ditulis ing jiwaku,
lan sepira aku pengin nulis babagan sampeyan;
sampeyan nulis dhewe, dakwaca
dadi dhewe, malah sampeyan uga tetep tetep ing prekara iki.

Ing bab iki aku lan bakal mesthi ana;
sanajan ora cocog karo aku sepira anggonku ndeleng sampeyan,
apik banget sing aku ora ngerteni,
wis njupuk kapercayan kanggo budget.

Aku dudu lair kajaba kanggo tresna sampeyan;
nyawa kawula sampun ngukur sampeyan;
saking pakulinan jiwa dhewe aku tresna sampeyan.

Sepira duwe aku ngakoni yen aku utang karo sampeyan;
Aku lair kanggo sampeyan, kanggo sampeyan aku duwe urip,
kanggo sampeyan, aku kudu mati, lan kanggo kowe, aku bakal mati.

***

Pablo Neruda

Kaping pirang-pirang, tresna, aku tresna marang sampeyan tanpa ndeleng sampeyan lan bisa uga tanpa memori,
tanpa ngenali mripatmu, tanpa ndeleng sampeyan, centaury,
ing wilayah sing nalisir, nalika awan awan:
sampeyan mung aroma sereal sing dak tresnani.

Mungkin aku weruh sampeyan, dakkira sampeyan liwat ngunggahake gelas
ing Angola, ing padhang rembulan wulan Juni,
utawa sampeyan pinggul gitar kasebut
yen aku main ing peteng lan swarane kaya segara gedhe banget.

Aku tresna sampeyan tanpa ngerti, lan aku nggolek memori sampeyan.
Aku mlebu omah kosong nggawa senter kanggo nyolong potret sampeyan.
Nanging aku wis ngerti apa sejatine. Dumadakan

nalika sampeyan lunga karo aku, aku ndemek sampeyan lan uripku mandheg:
ing ngarepku, sampeyan lagi, mrentah, lan para ratu.
Kaya kobongan ing alas, geni dadi kerajaan sampeyan.

***

Miguel Hernandez

Sampeyan mati kasta lan sederhana ...
Aku diukum, tresna, aku ngaku
sing nyulik ora wani,
Aku ngeculake kembang ing pipimu.

Aku ngeculake kembang ing pipimu,
lan saka kamulyan kasebut, acara kasebut,
pipimu, tliti lan abot,
tiba ing godhong lan kuning.

Memedi saka ciuman nakal
tulang pipi apa sampeyan angker,
liyane lan liyane paten, ireng lan amba.

Lan tanpa turu sampeyan, cemburu,
nonton cangkemku kanthi ati-ati!
mula ora dadi basi lan ora bisa dikendhaleni.

***

Federico Garcia Lorca

Lampu iki, geni sing bisa ngobong iki.
Pemandangan abu-abu iki ngubengi aku.
Nyeri iki mung kanggo ide.
Iki swarga swarga, donya lan wektu iki.

Tangisan getih iki sing dekorasi
lir tanpa pulsa saiki, teh pelincir.
Bobot segara iki sing nggegirisi aku.
Kalajengking iki sing manggon ing dodo.

Dheweke minangka garma katresnan, amben para wong sing lara,
ngendi tanpa turu, aku ngimpi ngarsane sampeyan
ing antarane reruntuhan dhadhaku sing wis kecemplung.

Lan sanajan aku golek puncak kawicaksanan
atimu menehi aku lembah
kanthi hemlock lan semangat ilmu pengetahuan sing pahit.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.