Sonnet +10 paling misuwur dening Francisco de Quevedo

¿Apa iki 10 sonnet sing paling misuwur dening Francisco Gómez dening Quevedo lan Villegas? Ya, mesthine ya. Lan dina iki yaiku mengeti pati anyar panganggit universal kasebut, sing tilar donya ing negaraku, ing Villanueva de los Infantes ing taun 1645. Ing sawetara dina na lair, dadi ing memori dheweke, aku kelingan. Mbokmenawi kita sampun maos kaping sewu. Apa bedane? Iku mesthi kesenengan. Lan sing durung nindakake saiki duwe kesempatan.

Karakteristik sonnet Quevedo

Sonnet Quevedo misuwur banget

La karya sastra Francisco de Quevedo Yaiku, tanpa mangu-mangu, minangka salah sawijining pujangga paling gedhe sing disimpen. Dheweke uga ora fokus mung karo siji jinis, nanging uga gegayutan karo geguritan lan prosa. Lan ing puisi sampeyan bakal nemokake geguritan lan sonnet (ditondoi kanthi patbelas ayat hendecasyllable kanthi rima konsonan), uga puisi sing luwih dawa utawa luwih cendhek.

Nanging, ana sawetara kunci sing beda karo karya Quevedo, utamane puisi, lan khusus sonnet, kayata:

Orisinalitas

Lan yaiku manawa Quevedo duwe hadiah nulis lan basa sing sawetara panulis wis entuk. Amarga kosakata sing mewah kasebut, dheweke bisa nemokake tembung sing pas ing kabeh sing ana, sing nggawe kreatifitas lan gampang nulis apa wae sing dikarepake.

Kasunyatane, dingerteni manawa Quevedo nulis pirang-pirang puisi, lan kabeh kanthi tema sing beda-beda: katresnan, urip, satira, moyoki ...

Ambane ... lan pangerten

Salah sawijine kegagalan para pujangga yaiku geguritane ora dingerteni. Utawa sampeyan menehi makna sing dudu sing dikarepake penulis (utawa sing diwenehake para sarjana). Ing kasus Quevedo, kaloro nganggo sonnet lan puisi, kadang-kadang uga dadi jero lan serius, mula angel dingerteni satus persen.

Tema utama sonnets Quevedo

Sanajan dheweke nulis babagan akeh subjek, sing sejatine ana sawetara sing misuwur, kayata moralitas (ing babagan rejeki, kekuwatan ...); tresna; urip; pati…

Sonnet Quevedo sing paling misuwur babagan pati, urip lan katresnan

Sadurunge rampung, kita ora pengin lunga tanpa ninggalake sampeyan Sonnet terkenal Quevedo, sawetara subjek konkrit: pati, katresnan lan urip.

Sonnet 333

Lampu suci, dina Agustus
yen mripatmu mbukak ing lemah,
kanthi pangertene swasana lagi obah
ing semangatku dheweke nerangake harmoni.

Melodi ora pas karo indra
ora bisa ditemokake ing kudung ing lemah,
luwih saka semangat canoro lan panglipur sing dhuwur
klausa melu l'alma mía.

Moble sing pertama yaiku bidang sampeyan,
manawa dheweke rebut pager emas sing kobong
kekuwatanku digunakke lan entheng.

Aku bisa kelangan nyawa, dudu dekorasi
kanggo muji sejatine,
Ya, religius, aku muji apa sing aku puja.
Potret Lisis sing ora vulgar
Helai kriting tanpa hukum undound,
sing kanggo sawetara wektu Midas ing tangane;
ing lintang salju ireng sing kobongan,
lan sopan njaga dheweke tetep tentrem.

Mawar nganti wulan April lan Mei sadurunge,
saka moyoki wektu mbela;
aurora ing ngguyu esuke,
rakus carnation disimpen.

Planet urip langit animasi,
kanggo sapa sing bakal dadi raja Lisi,
kabebasan-kabebasan, sing ing gandhengane gandhengane.

Sphere nyoto nggambarake lemah,
ing endi katresnan, sepira rupane,
lan ing ngendi Love urip, pira dheweke mateni.
Ah gesang

"Ah gesang!"… Apa ora ana sing mangsuli?
Ing kene jaman biyen aku urip!
Rejeki wayahku wis gigitan;
ing Jam sandi gendheng ndhelikake.

Sing tanpa bisa ngerti kepiye utawa ing endi,
kesehatan lan umur wis minggat!
Urip ilang, apa sing wis direwangi,
lan ora ana bencana sing ora ngubengi.

Wingi budhal; sesuk durung teka;
dina iki titik bakal mandheg;
Aku wis ana, lan bakal ana, lan kesel.

Ing dina iki lan sesuk lan wingi, bebarengan
popok lan kafan, lan aku wis
saiki Estate almarhum.

Nglirwakake seneng-seneng urip sing mati ora bisa dipikirake

Urip yaiku mlaku sedina,
lan pati sing urip yaiku, Lico, urip kita,
wingi menyang awak rapuh wungu,
saben wayahe ing awak dikubur.

Ora ana barang sing sithik, lan ora ana gunane
ing wektu sing cendhak, sing ambisi lali;
Dadi, saka tanpa guna mbujuki,
kangen suwene, tanah animasi.

Digawa karo pikiran sing ora adil
lan pangarep-arep moyoki lan wuta,
sampeyan bakal kesandhung ing tugu sing padha.

Kaya wong sing, lucu, segara layar,
lan, tanpa obah, mabur karo angin,
lan sadurunge mikir babagan nyedhak, dheweke bakal teka.

Baleni kerapuhan urip lan wenehi cidra lan mungsuh

Apa maneh sing bener nanging mlarat
ing urip sing ringkih lan entheng iki?
Kaloro serangan gesang manungsa,
saka cradle, dheweke mulya lan sugih.

Wektu, sing ora bali utawa kesandhung,
ing buronan jam dheweke angin;
lan ing pengarepan sing salah, tansah tiran,
rejeki ngilangi kekirangane.

Urip mati sepi lan lucu
urip dhewe; kesehatan iku perang
panganan dhewe diperang.

Oh, akeh wong sing ora sengaja,
yen ing bumi wedi yen urip bakal tiba,
lan dheweke ora ngerti yen urip dheweke tiba ing lemah!
Nyegah urip lan pati
Yen aku ora wedi kelangan apa sing aku duweni,
uga ora kepengin duwe sing ora daksenengi,
sethitik rejeki ing kula karusakan
Bakal regane, yen sampeyan milih aku dadi aktor utawa tahanan.

Kulawargane wis mbenakake kekarepan kasebut;
ora pucet keweden, utawa ngguyu bungah
dheweke duwe utang pungkasan,
utawa ora kepengin banget kanggo Grim Reaper supaya bisa rampung.

Mung sing ora dakkarepake yaiku sing dakkarepake;
sandhangan nyawa iku sandhanganku;
njupuk pati, lan dhuwit.

Aku ndeleng janji minangka telik;
Muga-muga wis tuwa kaya sing dakkarepake:
Ya, dheweke nggawa aku, njupuk sawetara dina.

Carpe Mortem

Sonnet Quevedo kadang nyebutake pati

Pak don Juan, kanthi demam meh wae
getih semaput dadi panas,
lan amarga umur sing ora direksa,
geter, ora nadi, ing antarane arteri lan vena:

Pucuké kebak salju,
cangkem, taun-taun dijarah,
ing ngarsane, lara, ing wengi kakubur,
lan kekuwatan, olahraga wong liya.

metu kanggo nampa sepoltura,
ngelus kuburan lan monumen:
yen mati urip iku kewarasan pungkasan.

Umume sing dak rasakake
apa kedaden ing rasa seneng lan edan,
lan tumrap bocah cilik, rasane disimpen.

Katresnan lan pati

Tutup mripatku sing pungkasan
bayangan yen dina putih bakal nggawa aku,
lan bisa ngeculake nyawa kawula iki
jam kanggo semangat kuatir ngapusi

nanging ora, ing papan liya, ing pantai,
bakal ninggalake memori, ing endi kobong;
nglangi ngerti kobarku banyu adhem,
Lan ora ngajeni hukum sing abot.

Jiwa sing wis dadi dewa penjara,
vena sing banyolan kobongan wis diwenehi,
kelereng sing wis ngobong kanthi mulya,

awak sampeyan bakal ninggalake, dudu perawatan sampeyan;
bakal dadi awu, nanging bakal ana gunane;
bledug bakal dadi, liyane bledug ing katresnan.

Pujian nalika pemakaman kanggo Don Melchor de Bracamonte (putra cacah Peñaranda)

Tansah, Melchior, diberkahi
Urip sampeyan kanthi akeh trance ing lemah;
Lan wis diberkahi ing Swarga,
Mung bisa dianugerahi.

Tanpa sampeyan, perang ora ana gaman
Lan bathi kasusahan tanpa panglipur;
Bangsawan lan Wani nangisi tangisan
Lan marem diremehake.

Apa sampeyan ora entuk hadiah, sampeyan pantes,
Lan hadiah sampeyan wani,
Lan ngungkuli dheweke iku kaya sing sampeyan duweni.

Posisi sing sampeyan tekan ing jagad iki
Dheweke sing ngapusi, bocah lola lan sedhih,
Sing sampeyan mahkota awakmu kanthi nistha.
Makam hakim apik Berenguel de Aois
Yen cradle, lan ora ana kuburan,
ora nulis aku ing kene ngapusi,
Tamu, ngelingake manawa ing kuburan wis lair
sing seneng Berenguel yen urip mati.

Sapa wae sing nganggo Toga sing disandhang,
lan ora tiru marang apa sing diadili lan ditindakake,
karo conto suci iki diancam
sapa sing ngetutake jas, ngenteni.

Dheweke tilar donya tanpa sambat lan dhuwit;
Majelis dikubur; lan dikubur,
ing kono dheweke nyimpen saran sing paling abot.

Dheweke nggawe urip ditutupi.
Dheweke ora mbangun urip ing prestasi,
kanggo dheweke ora ana wong sing nangisi, lan dina iki dheweke nangis.

Iki mulang babagan kabeh perkara ngelingake pati

Aku ndeleng tembok negaraku,
yen wektu kuwat, wis crumbled,
saka balapan jaman sayah,
kanggo sing wani kadaluwarsa.

Aku lunga menyang lapangan, aku weruh srengenge lagi ngombe
lepen-lepen es sing diluncurake;
lan saka gunung-gunung pegunungan,
sing karo bayang-bayang nyolong cahya saka awan.

Aku mlebu omahku: aku weruh yen wis diwarnai
saka kamar lawas iku rusak;
stafku luwih bengkok, lan kurang kuwat.

Ngatasi umur saya krasa pedhang,
lan aku ora bisa nemokake apa-apa kanggo mripatku
yen dudu kenang pati.

Dhumateng Luis de Góngora

Aku bakal nyebar karya karo daging babi
napa sampeyan ora cokotan aku, Gongorilla,
asu pabrik Pabrik Castile,
sinau ing jibes, kaya bocah lanang ing dalan;

meh ora wong, pandhita India,
sing sampeyan sinau tanpa cristus primer;
chocarrero saka Córdoba lan Seville,
lan ing jester pengadilan kanggo gaib.

Napa sampeyan sensor basa Yunani?
mung rabi saka wong wadon Yahudi,
bab sing isih ora ditolak irung sampeyan?

Aja nulis ayat liyane, kanggo uripku;
sanajan para ahli Toret tetep padha karo sampeyan,
amarga duwe kraman minangka algojo.

Menyang irung

Sawise ana wong nancepake irung,
mbiyen ana irung superlatif,
mbiyen ana irung nyata lan nulis,
Biyen ana iwak pedhang sing jenggot banget.

Biyen, ana sundial, pasuryan ala,
nalika misbyah sing dipikirake,
ana pasuryan gajah,
Ovidio Nasón luwih diriwayatake.

Sawise nggawe galley,
nalika ana piramida ing Mesir,
taler taler irung yaiku.

Nalika irung banget tanpa wates,
akeh irung, irung dadi galak,
yen ngadhepi Annas ana tindak pidana.

Katresnan pancet ngluwihi pati

Tutup mripatku sing pungkasan
bayangan, aku bakal njupuk dina putih,
lan bisa ngeculake nyawa kawula iki
jam, kanggo semangat nepsu sing kuwatir;

nanging ora saka kene ing gisik
bakal ninggalake memori ing endi kobong;
nglangi ngerti kobarku banyu adhem,
Lan ora ngajeni hukum sing abot;

Jiwa sing dipasrahake marang Gusti Allah,
vena sing banyolan kobongan wis diwenehi,
kelereng sing wis ngobong kanthi mulya,

dheweke bakal ninggalake awak sampeyan, dudu perawatan sampeyan;
Dheweke bakal dadi awu, nanging bakal ana artine.
Dheweke bakal dadi bledug, luwih akeh bledug tresna.

Nemtokake katresnan

Iku kobong es, geni sing beku
lara, lara lan ora krasa,
iku apik ngimpi, saiki ala,
istirahat cekak banget.

Iki minangka pengawasan, sing menehi kita ati-ati,
pengecut, kanthi jeneng wani,
mlaku sepi ing antarane masarakat,
katresnan mung tresna.

Iki minangka kebebasan sing dikunjara
sing nganti paroxysm pungkasan,
penyakit sing tuwuh yen ditambani.

Iki bocah Cinta, iki jurang sampeyan:
deloken kekancan apa sing bakal duweni,
wong sing nalisir awake dhewe ing kabeh perkara.

Kuciwane wanita

Puto yaiku wong sing dipercaya sundel,
lan kurang ajar sing dikarepake;
kurang ajar minangka stipend sing ditawakake
minangka pambayaran perusahaan kurang ajar sampeyan.

Kurang ajar minangka rasa, lan nyenengake rasa seneng
yen wektu putaril ndadekake kita luwih larang;
lan aku bakal ujar manawa dheweke kurang ajar
yen sampeyan dudu sundel, nona.

Nanging nelpon kula kurang ajar ing katresnan
yen sawise sundel aku ora bakal nilar sampeyan;
lan carane kurang ajar mati aku ngobong

yen saka pelacur liyane, aku bakal mbayar,
amarga sundel serius larang,
lan nakal, nakal banget.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Thulium ngandika

    Aku nganggep Quevedo luwih apik tinimbang Cervantes lan Shakespeare… amarga Quevedo nggoleki lan seneng karo tema sing bisa digunakake kanggo jagad saiki lan 'masalah manungsa' umume; dheweke mesthi saiki. Lan aku dudu kritikus sastra utawa panulis.

bool (bener)