5 sonnets dening Federico García Lorca kanggo ngrayakake ulang taune.

5 kanggo Juni taun 1898. paling maca puisi Spanyol kabeh kaping, Federico Garcia Lorca. Kanggo wong sing luwih prosa tinimbang ayat, luwih akeh novel lan crita tinimbang puisi, nanging aku seneng banget karo Lorca. Kaendahan, kekuwatan, inti, perasaan lan kekuwatane pangandikane padha nggayuh level puisi sing paling luhur nganggo basa Spanyol sing apik. Dadi setaun maneh aku ngrayakake ulang taune, wektu iki 5 saka sonnet.

Kabeh wis ditulis babagan Federico García Lorca. Ora prelu lan ana tembung utawa pangeling babagan uripe lan pakaryan dadi sinau dening akeh spesialis. Aku mung nulis artikel literatur ing kene nalika aku nuduhake utawa seneng karo sing dakwaca utawa dingerteni. Lan ana penulis sing wis ana ndhuwur review kanggo tokoh sampeyan. Lorca minangka salah sawijining, salah sijine mung kudu dirasa tinimbang diwaca. Dadi, aja nganti telat rasa seneng maca maneh.

5 sonnet

Iki minangka 5 sing dipilih kanggo nuwuhake memori: Sonong gongorineKatresnan laraWengi katresnan tanpa turuSonnet saka Keluhan ManisAku pengin nangis sedhih lan aku pitutur marang kowe...

Sonong gongorine

Merpati iki saka Turia sing dakkirimi,
kanthi mripat sing manis lan wulu putih,
ing Yunani, pour lan tambah
nyuda alon-alon katresnan nalika aku mandheg.

Budi pekerti sing jujur, gulu sing alus,
ing slime dobel saka busa panas,
kanthi geter saka es, mutiara lan mist
anané cangkemmu menehi tandha.

Tangan sampeyan nganggo putih
lan sampeyan bakal weruh melodi salju apa
nyebar ing flakes kanggo kaendahan sampeyan.

Dadi atiku wengi lan awan
tahanan ing kunjara katresnan peteng,
dheweke nangis tanpa weruh melankolis.

***

Katresnan lara

Lampu iki, geni sing bisa ngobong iki.
Pemandangan abu-abu iki ngubengi aku.
Nyeri iki mung kanggo ide.
Iki swarga swarga, donya lan wektu iki.

Tangisan getih iki sing dekorasi
lir tanpa pulsa saiki, teh pelincir.
Bobot segara iki sing nggegirisi aku.
Kalajengking iki sing manggon ing dodo.

Dheweke minangka garma katresnan, amben para wong sing tatu,
ngendi tanpa turu, aku ngimpi ngarsane sampeyan
ing antarane reruntuhan dhadhaku sing wis kecemplung.

Lan sanajan aku golek puncak kawicaksanan
atimu menehi aku lembah
kanthi hemlock lan semangat ilmu pengetahuan sing pahit.

***

Wengi katresnan tanpa turu

Wengi loro kasebut kanthi purnama,
Aku mulai nangis lan kowe ngguyu.
Kula nistha minangka dewa, komplain kula
wayahe lan merpati ing rantai.

Wengi mudhun wong loro. Crystal kasusahan,
sampeyan nangis ing kadohan.
Nyeri aku minangka klompok penderitaan
ing jantung wedhi sing ringkih.

Esuke nyawiji ing kasur,
cangkeme ing jet es
getih telas sing tumpah.

Lan srengenge teka liwat loteng sing ditutup
lan karang urip mbukak cabangé
liwat atiku sing katutup.

***

Sonnet saka Keluhan Manis

Aku wedi kelangan keajaiban
mripat patung sampeyan, lan aksen
yen bengi nyelehake pipi
ambegan ambegan sepi.

Nyuwun pangapunten wonten ing pantai iki
batang tanpa cabang; lan sing paling tak rasakake
ora duwe kembang, pulp utawa lempung,
kanggo cacing panandhangku.

Yen sampeyan dadi bandha sing didhelikake,
yen sampeyan salib lan lara udan,
yen aku iki asu kekuwatanmu,

aja nganti aku kelangan bathi sing dakkolehi
lan dekorasi banyune kali sampeyan
karo godhong-godhongan ing musim gugur sing saya asing.

***

Aku pengin nangis sedhih lan aku pitutur marang kowe ...

Aku pengin nangis sedhih lan aku pitutur marang kowe
satemah sampeyan tresna kula lan nangis
ing wayah wengi nightingales,
karo keris, karo ambungan lan sampeyan.

Aku pengin mateni saksi siji-sijine
amarga tiwas kembang kembangku
banjur genti tangis lan kringetku
ing tumpukan gandum keras sing langgeng.

Muga-muga skein ora bakal rampung
Aku tresna sampeyan, sampeyan tresna kula, tansah kobongan
karo sun surut lan rembulan lawas.

Apa sampeyan ora menehi kula lan aku ora takon sampeyan
Bakal kanggo pati, sing ora bakal ditinggalake
utawa bayangan kanggo daging sing geter.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Daffodils ngandika

    Inisiatif sing apik banget ... Sampeyan bakal nguntungake yen dheweke nindakake karo penulis kontemporer.
    Pilih puisi lan tuduhna, kanggo ngerti, lan apa pas tuku bukune cocog.
    Tulus
    Daffodils