5 panulis bisa nyedhaki literatur Afrika

Ing abad kaping XNUMX, sastra wis dadi seni sing luwih demokratis, sanajan isih akeh pertempuran sing kudu dikalahake lan prasangka sing kudu diatasi. Kahanan sing nanggepi saiki ing pirang-pirang abad kepungkur sastra kulon iku dileksanakake ing saindenging jagad, kalebu bawana ing endi wong kulit putih mlaku, ngatasi seni wilayah utawa budaya tanpa ngidini dheweke nyebutake ing kahanan sih-rahmat. Ngũgĩ wa Thiong'o, saka Kenya lan kanca Murakami sing tetep milih Nobel, minangka salah sawijining swara paling apik ing bawana babagan masalah iki lan salah sawijining 5 panulis bisa nyedhaki literatur Afrika.

Chinua Achebe

Lair ing Ogidi, warga Nigeria, minangka anggota klompok etnis Igbo, Achebe bisa uga panganggit sing paling universal ing bawana Afrika matur nuwun kanggo karya kaya Kabeh ambruk, diterbitake ing taun 1958. Karya sing dadi inspirasi nalika isih cilik panganggit dhewe, tuwuh ing lingkungan sing wiwit dikuasai dening penginjilan Anglikan, kanggo nyritakake babagan prajurit, Okonkwo, sing rawuh ing dununge sawise tekane wong bule. Salah siji sing paling apik panulis kanggo miwiti literatur Afrika, temtunipun.

Chimamanda Ngozi Adichie

Panulis Nigeria Chimamanda Ngozi Adichie.

Panulis Afrika sing paling berpengaruh saiki (yen mlebu TOP Amazon literatur pan-Afrika, papat posisi pertama yaiku dheweke) lair ing Nigeria ing taun 1977 lan digedhekake ing omah Chinua Achebe nganti beasiswa nggawa dheweke menyang Amerika Serikat , ing kana dheweke bakal latihan babagan Sastra Afrika lan Hubungan Politik. Pirang-pirang taun mengko, jagad iki bakal nyekseni karya apik Ngozi Adichie, sawijining panulis sing, kajaba nyebutake pandangane babagan bawana Afrika ing buku kayata Kembang wungu o Srengenge setengah kuning Iki uga minangka swara feminisme paling kuat sing ana ing karya kayata Amerika, sing paling misuwur, utawa sawetara crita Soko ing gulu sampeyan.

Ngũgĩ wa Thiong'o

Hak nulis ing basa sampeyan

Ngũgĩ wa Thiong'o, sajrone salah sawijining ceramah.

Favorit kanggo menang Sastra Nobel taun kepungkur (lan taun sadurunge, lan liyane) yaiku Ngũgĩ wa Thiong'o, panganggit Kenya sing wis ngatur sawetara wong liya kanggo ngatasi kahanan kasebut ing Afrika nalika jaman kolonial. Decolonize pikiran, salah sawijining buku sing diterbitake ing Spanyol bebarengan karo Penyihir gagak, minangka esai sing mbahas babagan ana wong kulit putih sing meksa siswa universitas ing Afrika supaya ora ngremehake literatur dhewe lan ngrangkul Shakespeare, sing nyebutake pertemuan literatur Afrika marginalisasi wong-wong sing nolak nglirwaake basa lokal tinimbang basa Inggris. Contone sing kudu ditambahake kasunyatan manawa dolanan sederhana ing en kikuyu, basa asline penulis, bakal dadi alesan sing cukup kanggo nggawe pengarang dadi telat. Nalika iku ing taun 1978, taun Thiong'o nulis karya Kikuyu kaping pisanan ing gulung kertas toilet.

Wole Soyinka

Diuripake menyang wong Afrika pisanan sing menang Hadiah Nobel kanggo Sastra Ing taun 1986, Soyinka minangka panganggit Nigeria sing ditondoi karo prosa sing adaptasi mitos Afrika karo bentuk narasi Barat, utamane sawise sinau pirang-pirang taun ing Inggris. Cara nirokake wong kulit putih nalika semana nyebabake kritik saka kalangan sastra Afrika sing isih lara amarga efek pasca-Cholianisme nganti dheweke bali menyang bawana, gabung karo adegan teater lan sastra. Aké: taun-taun kanak-kanak, nalika nyritakake uripe wiwit umur 3 nganti 11 taun, bisa dadi pakaryan sing paling misuwur.

JMCoetzee

ElUniversalMexico.

Afrika Kidul minangka negara sing paling cetha babagan pangowahan ing Afrika sajrone sèket taun kepungkur, apamaneh episode kasebut isih getih kaya apartheid bubar ing taun 1994. Coetzee, keturunan penjajah Denmark sing teka ing Afrika Selatan ing abad kaping XNUMX, wis nggambarake pandangan rasisme ing negara pelangi lan efek sing mbebayani tumrap masarakat ing karya kayata Panas utawa sing paling populer, Musibah. Ing 2002, Coetzee menang Hadiah Nobel kanggo Sastra, gabung karo Soyinka sing kasebut ing ndhuwur, kanca senegane Nadine Gordimer lan Naguib Mesir Mahfuz minangka papat penulis african diakoni dening panitia Swedia nganti saiki.

Apa sampeyan seneng literatur Afrika?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Preinan minggu ngandika

    Sijine JMCoetzee sadurunge atusan panulis Afrika liyane sing duwe pengaruh luwih akeh katon saya nakal. Rasisme dudu sejarah Afrika, nanging sejarah Kulon.

bool (bener)