5 panulis sing nggawe sejarah

Ing jagad literatur, kaya ing meh kabeh liyane, ana akeh jeneng wanita sing dibungkem, didhelikake lan uga sensor. Untunge, wong liya lair ing jaman sing luwih kontemporer lan bisa nyebutake kaya sing dikarepake kanthi nulis karya gedhe kanthi jeneng ngarep lan pungkasan.

Ing artikel iki, kita bakal nyritakake babagan akeh, yaiku sing kudu ndhelikake nganggo jeneng samaran lanang lan sing duwe jeneng asline. Sawetara uga liyane uga wis ana panulis gedhe sing nggawe sejarah. Yen sampeyan pengin ngerti sing dipilih lan ngerti sethithik babagan saben wong, iki sawetara data sing relevan.

Kamulyan Kuwat (1917-1998)

  • Pujangga Spanyol Generasi Pisanan sawise perang.
  • Kagolong Generasi 50 lan "Postismo" (gerakan puisi).
  • Dheweke kolaborasi ing program bocah lan remaja sing ora kaetung ing TVE.
  • Feminis, tansah mbela ing tulisane, kesetaraan antarane pria lan wanita.
  • Pacifist lan pejuang kanggo lingkungan.
  • Tokoh penting kanggo puisi Spanyol ing abad rong puloh.
  • Dheweke wis nindakake literatur kanggo wong diwasa, puisi, crita bocah, teater, lsp.
  • Dheweke tilar donya amarga kanker paru-paru.

Virginia Woolf (1882-1941)

  • Tokoh penting ing masarakat sastra Inggris.
  • Panulis feminis lan penting Modernisme Anglo-Saxon ing abad kaping-XNUMX.
  • Dheweke ujar kanthi akeh masalah babagan masalah wanita nalika semana kanggo nyritakake.
  • Dheweke nulis novel, karangan, crita cekak, surat, lsp.
  • Dheweke nikah karo panulis nalika yuswa 30 taun Leonard Wol.
  • Dheweke dadi kekasih penulis Vita Sackville-West, sing banjur dhaup karo Harold Nicolson. Percintaane umure udakara 10 taun nanging sawise iku, dheweke tetep kekancan.
  • Dheweke ngalami kelainan bipolar. Iki, bareng-bareng depresi, nyebabake dheweke bunuh diri ing tanggal 28 Maret 1941. Dheweke mlumpat menyang Kali Ouse kanthi jas sing kebak watu ing kanthonge.
  • Papat kang karya karakteristik liyane Padha: "Mbak Dalloway", «Menyang mercusuar», "Orlando" y "Ombak".

Rosalia de Castro (1837-1885)

  • Dheweke lair ing taun 1837.
  • Pujangga lan novelis Spanyol, sing ditulis ing Spanyol lan Galicia, kanthi tujuan supaya basa asale ora bakal mati.
  • Bebarengan karo Gustavo Adolfo Becquer, minangka pelopor puisi Spanyol modern.
  • Sanajan genre sing paling akeh ditanem yaiku prosa, Rosalía luwih misuwur amarga puisi, utamane karyane. «Lagu Galicia».
  • Dheweke dadi penulis sing menehi kontribusi paling akeh kanggo lirik Galicia-Portugis, sing nyatane prestise kanggo basa Galicia.
  • Dheweke tilar donya amarga kanker rahim tanggal 15 Juli 1885.

Jane Austen (1775-1817)

  • Panulis klasik saka Sastra Inggris, sing dingerteni kabeh amarga kerjane "Bangga lan Prasangka".
  • Wis katalog lan diklasifikasikake kanthi macem-macem cara, miturut macem-macem pangritik literatur. Nalika wong nganggep dheweke minangka penulis konservatif, pangritik lan kritikus feminis paling akeh negesake manawa literature bisa dideleng minangka novelisasi pamikiran ing pendhidhikan wanita saka penulis liyane sing hebat: Mary Wollstonecraft.
  • Pakaryané wis digawa menyang cine ing sawetara kesempatan.
  • Umume karyane ditulis nganggo jeneng samaran lan dheweke durung dianggep pangarang gedhe nganti tekan abad kaping XNUMX.
  • Wis mlebu Charlotte bronte, panganggit liyane sing hebat, kanggo salah sawijining kritik paling keras babagan literatur.
  • Dheweke tilar donya amarga tuberkulosis tanggal 18 Juli 1817 nalika umur 41 taun.

Maria de Zayas (1590-1661)

  • Panulis Spanyol saka Umur emas.
  • Panulis saka novel cekak sing disensor lan dilarang dening Inkuisisi ing abad kaping XNUMX, sanajan sadurunge sukses banget lan diterbitake maneh.
  • Karya-karyane duwe bacaan feminis sing cukup misuwur.
  • Sajrone 80-an, Televisión Española, nyiarake seri sing dikenal minangka "Taman Venus", inspirasi saka crita erotis dening panganggit.
  • Panjenengan karya paling misuwur yaiku "Novel katresnan lan teladan", "Kuciwo" y "Panghianat ing kekancan".
  • Dipercaya manawa dheweke tilar donya ing taun 1661, nanging durung mesthi.

Sampeyan uga kudu nyebut penulis liyane kayata Carmen Martin Gaite, Carmen Laforet, Ana Maria Matute, Simone de Beauvoir lan liya-liyane dawa uga pakaryan lan uripe uga apik banget.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.